Marika Tuus-Laul: piiriülesed digiandmed lihtsustavad patsientide, arstide ja apteekrite elu

Marika Tuus-Laul

Riigikogu võttis täna vastu seaduse, mille kohaselt saab inimeste terviseandmeid peatselt kõigi Euroopa Liidu liikmesriikide vahel digitaalselt vahetada.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni kuuluva Marika Tuus-Lauli sõnul on terviseandmete piiriülese edastamise projekti eesmärk tagada välisriigis viibivatele inimestele kvaliteetsem arstiabi ja ravimite kättesaadavus tänu elektrooniliselt edastatavatele andmetele. „Esiteks saavad inimesed kasutada näiteks kodumaal juba hästi töötavat digiretsepti Eestit väljaspool. Samuti lihtsustab see arstide tööd, kes saavad operatiivselt tutvuda patsiendi terviseandmetega, ning apteekrite tegevust, kellel on lihtsam välja müüa patsiendi koduriigis väljastatud retsepti,“ sõnas Marika Tuus-Laul, lisades, et muudatusel on positiivne mõju tervishoiusüsteemi toimimisele, kvaliteedile ning kättesaadavusele üldiselt.

Poliitiku sõnul on esialgne pilootprojekt Soomega juba läbi viidud, kuid üldisem eesmärk on, et süsteem rakenduks kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides. „Soome on selles küsimuses Eestile oluline partner, sest paljud eestlased on rajanud oma elu põhjanaabrite juurde. Vaatamata sellele peab riik oma kodanike suhtes näitama üles hoolivust ning võimaldama digitaalselt terviseandmeid vahetada. Lisaks Soomele on ka Horvaatia ja Portugal valmis digiretseptiandmeid vahetama, kuid kahtlemata on digikoostööd teiste riikidega vaja edasi arendada,“ ütles riigikogu liige.

Kui riikidevaheline digiretsept võiks käivituda 2019. aastal, siis terviseandmete puhul on jõustumine planeeritud 2020. aastasse.

Kesknädal.ee

2 kommentaari
 1. Maarika 3 aastat ago
  Reply

  on tegija!

 2. Julius 3 aastat ago
  Reply

  Mida see tegelikult kaasa toob? Aga seda, et juhani või maali isikuandmed on kogu Euroopas kättesaadavaks muutunud. Samas on kummaline, et kurjategijate, ka mõrtsukate isikuandmed ei ole vähemalt Eestis kättesaadavad. See tähendab, et tavakodanik ja eriti ettevõtte juht ei teagi, kellega tööle võtmisel või tänaval kokku puutudes tegemist on. Elagu vargad, sullerid, vägistajad, pedofiilid jne.Te olete Eestis paremini kaitstud, kui haiged, eakad jne.
  Ka hakkab üha enam tekkima tunne, et Eestist on saamas riik, kus kurjategijatel on rohkem õigusi kui neil , kes püüavad pahupoolt avalikustada. Seega, saabumas on vaikiv ajastu. Igasuguse isegi konstruktiivse kriitika tegemisel peab olema valmis niinimetatud kannataja rünnakute alla või kohtusse sattumiseks. Ilmekas näide Laine Randjärve ja nüüd ka Katrin Lusti lugu.Isegi ettevõtte nõukogul pole enam õigust otsustada, kas lepingut sõlmida või mitte. Mingi komisjoni otsus ei saa olla seaduse jõuga, Aga selline olukord on Eestis tekkinudJa Keskerakond vaatab vaikides pealt

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.