Raimond Kaljulaid: EKRE programm on ootuspäraselt utoopiline

Raimond Kaljulaid. Foto: Facebook

Keskerakonna juhatuse liige Raimond Kaljulaid kirjutab enda blogis, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) laupäeval avaldatud programm kujutab endast ühiskonda lõhestavat ja utoopilist dokumenti, mida oligi oodata.

Samas leiab Kaljulaid, et omal moel võib just see äärmuslik manifest luua ühiskonnas vajalikku selgust ning avada tee väga toimeka ja tegusa valitsuse moodustamiseks peale järgmisi valimisi.

“EKRE eesmärk on see, et neist räägitaks. Mõne nädala pärast ei mäleta enam keegi, mis nende programmil täpselt viga on. Aga kõigil on meeles, kuidas peavooluerakonnad ja –meedia koos jälle EKRE-le kambakat tegid,” kirjutab Kaljulaid. “Samas arvata võib, et eraldi võetuna on seal palju punkte, mis lähevad inimestele peale. Mitte kõik valijad ei mõtle selle peale, kas ja kuidas on võimalik korraga langetada paljusid erinevaid makse ja aktsiise ning samal ajal kasvatada toetusi, mida see tähendab eelarve jaoks ja kuidas mõjutab riigi rahandust.”

“Reformierakonnast reageeris sellele esimesena Kristen Michal, kes teatas Delfis rõõmsalt, et EKRE programmis on rida punkte, millega ta on nõus ning kinnitas, et näeb ühisosa Reformierakonna programmiga,” märgib Kaljulaid. “Ilmselt ei olnud see seisukoht Reformierakonnas omavahel läbi räägitud ega läbi mõeldud, sest hommikuks teatas Kaja Kallas siiski, et selle dokumendi pealt välistavad nemadki koostöö EKRE-ga.”

“SDE esimees Jevgeni Ossinovski tegi üleskutse EKRE välistamiseks möödunud aasta 21. oktoobril Postimehes avaldatud arvamusloos. Mõni päev varem oli ka Kristina Kallas kinnitanud, et ka Eesti 200 ei pea koostööd EKRE-ga võimalikuks,” meenutab Kaljulaid ja lisab, et 22. oktoobril teatasid nii Reformierakonna kui Keskerakonna esindajad, et nemad sellega kaasa ei lähe.

“Läks mööda kuu ning 22. novembril ütles Keskerakonna esimees Jüri Ratas usutluses Raadio 4 saates “Stuudios peaministriga”, et ka tema jaoks on koostöö EKRE-ga siiski välistatud,” märgib Kaljulaid ja lisab, et nüüdseks on jõutud olukorda, kus kuuest võimalikust järgmise koosseisu parlamendiparteist neli on välistanud koostöö EKRE-ga – seda vähemalt vahetult peale valimisi.

“Muidugi ei ole sugugi kindel, et see rinne vastu peab. Võib juhtuda, et kui Reformierakond näeb võimalust parempoolse koalitsiooni moodustamiseks, siis ollakse nõus ka oma sõnu sööma. Ikka parem kui opositsioonis edasi istuda. Kui erakondade ühisrinne aga peab, siis kitsendab see olulisel määral võimalusi järgmise valitsuse moodustamiseks,” kirjutab Kaljulaid. “Muidugi me täna veel ei tea, milline saab olema järgmise riigikogu koosseis, kuid arvata võib, et ilma konservatiivideta valitsuse kokkupanemiseks tekib ainult piiratud arv võimalusi, peamiselt kaks.”

“Esimene võimalus, kui hääli jätkub, on Keskerakonna ja Reformierakonna kaheparteivõim. Paraku on Reformierakonna poliitikud teinud kõik, et seda võimalust välistada,” nendib Kaljulaid. “Mitmed nende juhtivad poliitikud eesotsas Michali ja Ligiga käituvad endiselt nagu universumi direktorid, lähevad debattides Keskerakonnaga isiklikuks ja inetuks – kindlustades sellega, et mingit erilist koostöösoovi nendega peale valimisi Keskerakonna juhtkonnas ei ole.”

Teiseks mängib Reformierakonna vana kaardivägi endiselt tugevalt vene kaardile, leiab Kaljulaid ja lisab, et Keskerakonna jaoks oleks ka parima tahtmise juures ksenofoobse erakonnaga koostöö keeruline.

“Kui praegused toetusprotsendid jäävad enam-vähem samasuguseks ka kahe kuu pärast, siis ainus EKRE-vaba alternatiiv koalitsioonile Reformierakonnaga on koalitsioon kõigist parlamendis esindatud jõududest peale EKRE ja Reformierakonna – ehk siis valitsus, mille moodustavad Keskerakond, SDE, Isamaa ja Eesti 200,” arutleb Kaljulaid, leides, et mitmes mõttes oleks see Eestile ka parim võimalik lahendus.

“Selles valitsuses oleks esindatud nii parem- kui vasakpoolne maailmavaade. Kõik neli erakonda on üldiselt hoidnud kinni Eesti pikaajalistest välis- ja julgeolekupoliitilistest põhimõtetest (kui Isamaa võbelused ränderaamistikuga välja jätta),” kirjutab Kaljulaid ja lisab, et koos Eesti 200-ga tuleks valitsusse ka uusi inimesi ning, nagu Eesti 200 ise on rõhutanud, ka pikemat vaadet.

Ühtlasi oleks kõigil piisavalt põhjust valitsust hoida, sest alternatiiv – EKRE võimule tulemine – on piisavalt jube perspektiiv, et selle ärahoidmise nimel pingutada.

“Mina toetaks sellist koalitsiooni riigikogust väga hea meelega. Eesti ei pea tingimata astuma sama reha otsa, mis inglased ja ameeriklased ning kuhu on tänaseks tõtanud astuma ka mitmed riigid Euroopas,” märgib Kaljulaid. “Meil on tegelikult vedanud, et meil on teatud ajaline distants brittide referendumi ja USA presidendivalimistega ning võimalus olnud vaadelda, mida populistide õhutusel tehtud otsused reaalselt endaga kaasa toovad.”

“Britid seisavad silmitsi Brexiti-kaosega, USA pikaajalise kriisiga riigi juhtimises. Eestil on võimalus olla targem ja nutikam ja paista Euroopa kaardil silma riigina, kus terve mõistus võidab,” lõpetab Kaljulaid enda blogipostituse.

15 kommentaari
  1. Huvitav 5 aastat ago
    Reply

    et konservamte taovad porri ni Karilaid kui ka Kaljulaid. Millegipärast nad omavahel neid tampimisi ei kooskõlasta. Vist püüab üks teise arvelt kasu lõigata. On selleks tõesti ainult Toompea või Brüssel, veel pole selge. Kuigi selge on, et kumbki ei vea välja.
    Olen nõus nii Karilaiu kui ka Kaljulaiuga, et konservantide kava on sama jabur kui keskbandel endal, kuid kui maha teha, siis tuleb ka seda põhjendada. Seda aga Karilaid ega Kaljulaid eitee. Sest nad EI OSKA! Sest nad ei taipa majandusest ja üldse elukorraldusest tervikuna mitte sittagi. Ainus, kes sellest midagigi aru sai, oli Edgar. Tema on aga mängust väljas ning keskbande on jäänud ajuta. Jäänud on vaid kisma altkäemaksudega võimu pärast.

    • to huvitav 5 aastat ago

      no mida on siin põhjendada, iga kooliskäinud inimene saab ju aru et kui makse aina langetatakse, siis laekub ka riigikassasse vähem raha ja samal ajal lubatakse 800 eur pensioni, siis kust see raha võetakse? Nii jaburat programmi ei peagi põhjendama, sest igal valijal peab omal ka kõrvade vahel midagi olema . See nüüd küll mingi raske ülesanne ei tohiks olla.

  2. mnjah 5 aastat ago
    Reply

    mis ekre programmi puudutab siis on see teadlikult kokku pandud selline et kõik neid välistama hakkavad.Oodata oli jah et majanduse pool tuleb selline ebaproffessionaalne, aga et just selline absurdsus, seda ei arvanud minagi. Iga normaalne inimene peaks ju aru saama, et sellise programmiga kukume me lühikese ajaga sellisesse auku et ei roni sealt enam iial välja. Väikeriik isolatsiooni mängida, suurim lollus üldse. Ekre tahab ainuvõimu, aga ta teab et see pole võimalik ja nüüd siis on plaan B, et kogu meedia räägib nende idiootsetest lubadustest, kõik välistavad ja sellega mobiliseeritakse veelgi valijaid nende poolt hääletama, et saada reformierakonnast parem tulemus. Seda on vaja selleks et kui peaks tekkima kasvõi mingigi võimalus oravate ja minetea äkki ka Isamaa toel Valitsus moodustada, siis võiks Helmest peaminister saada. See on nende jaoks ülioluline. Pärast öeldakse et sorry, pingutasime natuke üle nende lubatustega, aga kui võim käes, siis saab hakata ikkagi teatud asju tegema. Nii et siin sõltub nüüd paljuski meie meedia toimetamistest kui palju seda ekret pildil hoitakse. Kui hoitakse, siis on mängus kellegi karvane käsi veel, kes täna meile valetab. Minu silmis on kõige problemaatilisem reformierakond ise, sest erakond on selgelt lõhestunud ja meil pole ettekujutuse natukestki mis seis saab olema selles erakonnas pärast valimisi. Soovitan soojalt jälgida Lätis ja Rootsis toimuvat kus pole peale valimisi siiani Valitsusi suudetud kokku panna. Midagi sarnast üritatakse siingi, aga loodetavasti eestimaalane on arukam rahvas kui naabrid ja ei astu sama reha otsa.

  3. Kas 5 aastat ago
    Reply

    pole mitte nii, et EKRE pakub teadlikult välja mida iganes, et siis ei jää teistele autoriõigust. Kui teised midagi laulma hakkavadki, et teeme seda ja teist, siis on EKRE kohe kohal, et see on neilt varastatud. Ja et meil ju siis ühesugused vaated, võime ka valitsuse kokku klopsida.

  4. kas.... 5 aastat ago
    Reply

    senised valitsused, nende hulgas ka Keskerakond. (1000 euri kätte oli ka teie lubadus), on midagi normaalset teinud Eesti arengu soodustamiseks? Vastupidi— maksuraha Lätti oli teie kaolitsiooni otsus. Mitte üks teist ei tunne muret riigi kui terviku käekäigu pärast, vaid iseenda ja partei häälte pärast, et võimul püsida ja võimule jääda. EKRE lubadused pole hullumeelsemad teie endi lubadustest. Kas reffide (muru oli rohelisem) lubadused on riiki tervikuna edasi viinud, ikka kerjame haiglatele kõnniroboteid ja imikutele eluks ja ellujäämiseks vahendite soetamiseks raha. Nende Exeli tabel ja minnalaskmine oli siis riigimehelik. Või teie “tasuta transport” on majanduse käimatõmbamise mudel. Kõik te loobite maksumaksja raha. Võib-olla ongi kasulik teid ükskord ometi ärkama raputada, ega meeletu tõmblemine ja pidev majandusega mängimine, iga uue valitsuse ajal—eelmine tegi valesti, mina teen ümber ja õigesti ja nii iga valtsuse ajal—asja paranda. Istuge ometi KÕIK erakonnad laua taha (kedagi välistamata) ,kaasake eksperdid, majandusteadlased ja määrake ometi Eestile normaalseks arenguks suund, mida iga järgmine valitsus muutma hakata ei tohi. Kaua see üksteise halvustamine käib, vastik endal juba ei ole.

    • Kõigepealt 5 aastat ago

      tuleks valida, kas KAPITALISM või SOTSIALISM. Puhtalt ei esine kumbki, seega tuleb selgeks teha ennekõike piirid ja kattuvus, mida mil määral lubada. Kui need piirid on rahvahääletus määranud, siis tuleb neid ka täita, mitte nii, et iga uus AHV kukub oma haigusi teistele kaela määrima.

  5. Eesti maja ..... 5 aastat ago
    Reply

    on katuseta, tuulte ja vihmade-lume meelevallas ja juba varsti 30 aastat. Vundamenti praguneb. Inimesed on niivõrd pettunud, et haaravad juba ka õlekõrrest kinni. Ega EKRE merevahust sündinud, selle sünnitas rahulolematus, kaasaarvatud ka teie nn. “tasuta transport” , nagu kont koerale, selleasemel, et väärikalt oma elu elada, saada õiglast tasu tehtud töö eest, muudetakse meid teadlikult abituteks, riigi-õigemini parteide pantvangiks. Pere, kes elab lagunevas majas, ilma veeta, kemmerg õues—-võtabki laenu (jah teeb ennast panga orjaks) kuid saadud laenurahaga teeb korda maja, toob vee ja WC sooja, parandab seega oma elutingimusi, kindlustab ka lastele elamisväärse elu, ega lükka seda teadmatta tulevikku. Kõik riigid laenavad, meie muudkui korrutame, et ei tohi ,oi kui paha ja samal ajal laseme lendu miljonites “katuseraha”, selle asemel, et seda raha kasutada laenu maksmiseks, et Eestile ometi katus peale saaks.

    • Selle 5 aastat ago

      laenamise seisukohalt oled valel teel. Mis asi on maailm? Kogum “iseseisvaid” riike ja riikide liite. Ehk raha on maailmas nagunii kindel kogus ning see toimib ikkagi AINULT meie maailmas. Me ei saa seda Marsilt ega mingilt ufolt ehk me ei saa sealt võlgu võtta. Tulgem nüüd tagasi oma Eestisse ja mõelgem, et Eesti on Maa. Järelikult peame ka ise toime tulema omaenese vahenditega, mitte aga rikastama teisi ehk laenuandjaid. Asi pole mitte rahas, vaid meie majanduskorralduse santluses. Kuhu on jäänud ÜHISTÖÖ? Miks me maksame raha neile, kes ei viitsi ega tahagi tööd teha ehk midagi luua? Miks me ei kindlusta tööga inimesi, kes tahaks tööd teha?
      Need on küsimused, mis tuleks lahendada, mitte püüda üksteist üle pakkuda, et iga loll ja laisk saaks üha enam “TASUTA”.

  6. kuidas .... 5 aastat ago
    Reply

    …õpetatakse majandustudengeid? Moodustatakse “töörühmad” ,kaastakse ka üldsusele ebameeldivad ja erinevalt mõtlevad üliõpilased. Pakkuge välja ideed, ka kõige hullumeelsemad, võimatuna näivad, totramad, kaitske neid, tooge välja tulemusele viivad teed. Arutame koos, sõelume välja parimad ideed, mõtted ja lõpplahendusena saame enamust rahuldava majandusmudeli. Meil kisub aga igaüks tekki enda peale. Vaidleme nii, et “maa must”—kuid enne te siit minema ei kõnni, kui tulemus käes. Meil kisub aga iga partei tekki enda peale. “MEIE EESKUJUL” tehakse tasuta transport ka Lichtensteinis—-armas taevas, kas te teate millised palgad seal on. See tasuta on lihtsalt nagu “kodaniku palk” ja eranditult kõigile. Nagu rikkas Norraski ,kes on kindlustanud oma laste ja lastelaste tuleviku. Kõik kodanikud saavad riigi naftarikkusest kasu, meil läheb meie rikkus ainult ühtede taskusse (mõtlen metsa näiteks). Ainult koostöö aitab riiki mitte üksteise maa sisse tallamine.

  7. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    To Kuidas. Tasuta transport ei tehtud mitte sellepärast, et mõni ei jaksanud piletit osta. Mõte oli selles, et autoomanikud kasutaks rohkem ühistransporti. Maailmas on ammu aru saadud, et väljaheite gaasid rikuvad õhku ning, et suurte linnade elanike tervis on palju halvem, kui väikelinnade ja maal elavate inimeste oma. Trammid, trollid ja praegu kasutatavad bussid on palju keskonnasõbralikumad. Olen ka Lichtensteinis käinud ja seal nn. rikkal maal oli probleemiks eraautode rohkus s.t. peres igal ühel auto, ummikud ja halb õhukoostis. Muidugi EKRE programm ei ole reaalsusel põhinev. Lugesin tänasest Päevalehest kaitseministriks pürgiva L.Kunnase programmi. Väikeriiki ei aita see, et me paneme igale ühele õue oma isikliku tanki ja jääme ootama venelast. Tänapäeval keegi enam Euroopas ei sõdi tankidega, võib-olla ainult kuskil kõrbes. Väikeriiki aitab ainult tark diplomaatia. Militariseerimisega me muutume kerjusriigiks, millest nälginud inimesed plehku panevad.

    • Selleks 5 aastat ago

      et loobutaks autodest ühissõiduki kasuks, tuleks pensu hind viia kolmekordseks. Siis tõesti 2/3 enam ei sõida. Osa naist ei sõida üksi, vaid otsivad kaaslasi, et nood osa kulust kinni plekiks, kuid praegu mõjutab ainult hinna tõus.

  8. Maalile maalt. 5 aastat ago
    Reply

    Kui linna satud—-mine õige Tallinna Linnavalitsuse ette—sealt autod, üks uhkem kui teine seisavad ridamisi reas. Kas need liiguvad õhu ja vee jõul, et õhku ei riku? Või mine maal kõrvalteedele, kus Sarapuude tengelpunga paisutavad bussidki põhjani poris sumpavad—kas need ei riku õhku? Võib-olla peaks Keskerakond nõudma maal ainult hobusega liikumist, aga need ka ju peeretavad, Nagu lehmadki on kuulutatud õhurikkujateks. Kui tasuta, siis olgu kõigile, ka neile, kes on SUNNITUD maal nii lapsi kooli- lasteaeda oma autoga viima. See “tasuta” on kõigi maksumaksjate arvelt, või arvad, et kesikud oma isiklikku rahakotti tuulutavad? Kas linn on nüüd autovaba????? Pakasuhha ei muud, nagu keskidele kombeks.

  9. about EKRE 5 aastat ago
    Reply

    Ei tea tõesti mis EKRE st arvata.
    PENSIONITÕSTMISE LUBADUS 2 x ON NEIL KIRJAS VALIMISLUBADUSENA /oleneb koalits.kui sinna pääsevad ja mis summadest seda teevad kui ise kaitsekulud esiplaanile seavad /
    AGA NENDE PARTEEIPROGRAMMIS POLE VANADUSPENSIONI TÕUSUST SÕNAGI…

    • Iga 5 aastat ago

      arvulist lubadust tuleb ka matemaatiliselt tõestada. Kui pinssi tõsta 2 korda, siis mille arvelt? Kui Juurika Juss saab praegu 350€ kuus, siis kuidas ta hakkab saama järgmisel aastal 700€? Ja kui ei saa, siis kes katab vahe, kas EKRE? Ja kui ei kata, siis pole oma lubadust täitnud. Kuidas ta siis vastutab, kas astub kogu koosseisus tagasi või kuseb näkku? Pigem viimane. Sellepärast ärge selliseid ebamääraseid või tõestamatuid lubadusi uskugegi, pakkugu neid välja EKRE, Kesk, Rehv või mõni muu luulukamp.

  10. hm 5 aastat ago
    Reply

    Eks ta ole üks PR-trikk, nagu Eesti200 tegi oma totakate plakatitega. Kõik sõimavad ja tasuta reklaam tuleb …

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.