Ahistamissõnum Mangile Eurovisioonilt

AIVAR JARNE

Kui tahta teada, millised on praegu Euroopas kõmavad päevapoliitilised teemad ning kuhu suunda Vana Maailm liigub, tuleb vaadata Eurovisiooni lauluvõistluse tulemusi. Seekordne Iisraeli esindaja võidukas esinemine kandis kindlasti rohkem poliitilist sõnumit kui laulu.

Nii on see olnud varasematelgi kordadel, kui võitjateks tulid Ukraina, Aserbaidžaani, mõne Balkanimaa või miks mitte ka Balti riigi esindaja. Lihtsad laulukesed, nagu seekordse korraldajamaa Portugali mullune võidulaul või ka varasemad Rootsi, Taani või Saksamaa omad, ei pälvi eriti hindamist. Niisama kui vähemusse on jäämas need, kelle pihta tänavuse Iisraeli esindaja Netta laul oli suunatud, – matšodest naisteahistajad. Mitteüllataval kombel jäi üle maailma uhava feminismikiirrongi „Metoo“ alla ka Eesti kaunis eurolaulja Elina Nechayeva, kelle laul puhta armastuse jõust platseerus kaheksandaks, kuigi potentsiaali olnuks palju rohkemaks. Kaunis viis, ilus hääl ning efektne kleit pole praegu see teema ja maitse, millega Euroopa ja muu maailma meediaruumi vallutama minna.

Netta aga ise mingit sõnumit oma ülesastumistes ei näe. „Ma pole kunagi pidanud mingit sõnumit edastama, vaid olema lihtsalt mina ise,“ väitis ta lauluvõistlusele järgnenud pressikonverentsil. Laulja rääkis, et poleks kunagi uskunud, kui edukaks ta on muusikuna osutunud, kuna oli teistest niivõrd erinev. „Võistlus iseendaga on kestnud pikka aega; jätkan seda surmani,“ selgitas Netta, et Eurovisiooni finaali tulemusi oli küll hirmutav oodata, kuid see pole võrreldav suurema eesmärgi ja võitlusega. Järelikult võitlus ikka käib. Möödunud aasta võitja Salvador Sobral kritiseeris avalikult Iisraeli võistluslugu, leides, et tema võit pole midagi muutnud, kui Eurovisioonile pääsevad nii kohutavad nagu tänavune võidulaul.

Mang ja Netta laineharjal
Euroopa praegust maitset demonstreeris eelmisel nädalal suurepäraselt meie endi Rahvusringhäälingu firmasaade „Pealtnägija“, ristides naisteahistajaks tuntud astroloogi Igor Mangi. Et teema on tuline ega nõua palju eelteadmisi ning piisab sellestki, kui naisterahvas väidab, et meesterahvas kippus teda käperdama, võttis Mangi juhtum kohe tuurid üles ning üldise soodsa tausta tõttu kandus kohe laia meediasse ja massidesse. Raadio 2-s Eurovisiooni lauluvõistlust traditsiooniliselt humoristlikus võtmes kommenteerinud Andrus Kivirähk ja Mart Juur pühendasidki oma kommentaarides rohkem aega Mangile ja „tšakrate avamisele“ kui vägevale lauluvõistlusele.

Mang on Eestis tahtmatult tõstetud praegu samale laineharjale, millel Euroopas purjetab Netta. Ühel pool ahistajast oma ala ekspert, kelle poole ikka endiselt tahetakse kasvõi raha eest pöörduda. Teisel pool üle-euroopaline sõnumikandja, kelle professionaalsed oskused on küsitavad. Kuhu see laine nad kannab, seda näitab aeg ning kajastab meedia.

Aivar Jarne

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.