Artur Talviku vaba mõte sai lõpu Vabaerakonnas

12.05.2018. Tallinn. Vabaerakonna üldkogu. Vabaerakond valis uueks esimeheks Andres Herkeli. Pildil Artur Talvik. FOTO: EERO VABAMÄGI/EESTI MEEDIA

Kuna te mind ei tahtnud ja hülgasite, siis mingem tagasi poliitiliseks liikumiseks. Muidu see igavene paharet Andres Herkel liidab teid värske Isamaaga! – umbes nii rääkis tänaseks juba endine Vabaerakonna esimees ja parteiliige Artur Talvik enne laupäevast üldkogu, mis algas Tallinna Ülikoolis peaaegu tühja saaliga.

Kuna põhikirjas puudub nii kvoorumi mõiste kui ka selgelt soov olla erakond, küll vabakond, küll seltskond, siis ilmselt sai asju ajada ka väheste kohaloluga. Osa hääletamist toimus elektrooniliselt, ja siis ka need isikud loeti üldkogul osalejateks. Kogu see jutuvada kestis kuus tundi ja 12 minutit ning selle kandis veebis üle Postimees.

Oma aruandekõnes oli Artur Talvik väga üldsõnaline, ja ega temal ka midagi kiitvat polnud öelda. Rääkis mingist sõnumi viimisest rahva hulka, aga tihti olnud kuulajaid vähevõitu. Mis teha, kui viimaste küsitluste järgi on toetus Vabaerakonnale allpool valimiskünnist. Positiivseks märkis Talvik seda, et erakonna kontor koliti uude kohta ja osteti uus buss! Et aga kõne ei jääks liiga lahjaks, otsustas Artur Talvik kõnepuldist laulda oma lahkumislooks Siberi eestlaste laulu. See oli ka ainus, millega ta seekord hakkama sai. Ikkagi kinomees. Üldkogu-eelses kakluses leidis Talvik, et arvatavalt erakonna esimeheks valitava Andres Herkeli kaaskond koosneb inimestest, keda iseloomustab “broilersüsteemi mõtlemine” ja poliittehnoloogia.

“Täna on tema meeskond selline, millesse ma absoluutselt ei usu. Nad evivad sellist vana parteilist mõtlemist, mis on selline broilersüsteemi mõtlemine, ja lähtub nende inimeste soovist, kes tahavad olla poliitikas sooja koha pärast,” ütles Talvik. Vägisi jääb tema ütlusest mulje, et vabaerakondlased istuvad oma aja Riigikogus ära ja et siis on selle eksperimendiga lõpp. Ei saa olla poliitiline jõud, kui puudub ühine poliitika.

Talvikul on seljataga tülid noortekoguga ja ka erakonna ladvikus pole tema tegevusega kõik rahul. “Ta teeb soolot,” arvatakse. Samas olevat Herkel endine Isamaaliidu tuulelipp, ta kartvat enim Riigikogu palgast ja hüvedest ilmajäämist. Olgu arvamused, kuidas on, aga Vabaerakonna üldkogul valiti erakonna esimeheks oodatult Andres Herkel, ja Artur Talvik astus pärast seda erakonnast välja, kuid jäi erakonna toetajaliikmeks.

KESKNÄDAL

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.