Kui kaua jõuab tümitada?

Foto; Tairo Lutter/EESTIMEEDIA/SCANPIX

Imestama paneb Mihhail Lotmani kirjutis 4. juuni Postimehes väidetavast Keskerakonna lepingust parteiga Ühtne Venemaa. Haritud inimesena peaks ta ikkagi orienteeruma niipalju juriidikas, et mõista, mis on leping ja mis on „kavatsuste protokoll”. Keskerakonnal on nimelt kavatsuste protokoll, mitte leping.

Seevastu väga palju leidub riike, kel just on allkirjastatud leping Ühtse Venemaaga. Ei tea, et nemad selle pärast kannataksid või peaksid midagi häbenema.

Jüri Ratas on selgelt öelnud, et kõnealune protokoll on külmutatud. On täiesti arusaadav, et mingi segase vastukampaania tõttu protokolli tühistamist alustada oleks lausrumalus.

Mihhail Lotman jätkab: „Võiks arvata, et see leping on salaja külmutatud. Nii salaja, et sellest ei ole teadlik isegi osa Keskerakonna liikmeid, kes erinevates sõnavõttudes ja aktsioonides täidavad seda lepingut. Pean siin silmas nt „Stolitsa“ ja Tallinna Televisiooni tegevust.” Kahjuks Lotman eksib siin jällegi ja paneb pahaks, et Tallinnal on head suhted nii Peterburi kui ka teiste Venemaa linnade kultuuriasutustega. (Muuseas, Mihhaili isa Juri Lotman sündis Petrogradis ja tema ise on sündinud Leningradis.)

Millest küll on tekkinud tal selline viha Venemaaga kultuurisuhete vastu?

Juri Lotman jättis endast maha tohutu pärandi, tutvustades Eesti Televisioonis saatesarja „Vestlusi vene kultuuriloost”, mille tekstid raiuti ka raamatusse. Juri Lotmani arhiivi ja raamatukogu põhjal on loodud Eesti Semiootikavaramu.

Kas rikkaliku vene kultuuri kuulsa esindaja poeg ei võiks kasvõi hetkeks jääda mõttesse ja meenutada oma isa tehtut? Olles kirjandusteadlane ja semiootik, peaks ta mõistma, kui palju eesti kultuuritegelasi on sündinud ja kasvanud nii Peterburis kui ka teistes Venemaa linnades. Nad on saanud seal hea hariduse ega häbene oma suhteid vene inimestega.

Tahaks väga loota, et suures poliitikas küll pisut äpardunud Mihhail Lotman saab ükskord aru, et Keskerakonna poolt külmutatud kavatsuste protokoll pole tümitamise teema. Meil on palju rohkem ja kaalukamaid probleeme, mis vajavad kiireid lahendusi.

Kn

6 kommentaari
  1. Miks 6 aastat ago
    Reply

    on siis venekeeli selle “protokolli” nimetuseks “договор”?
    Kuid kui see leping juba laip on, siis miks teda maha ei maeta, miks peab ta edasi haisema?

  2. MIA 6 aastat ago
    Reply

    MIA
    Lotman , Subtrop,Ivanov! Nad teenivad raha inetul kombel Ref. käest!!! HÄBI,HÄBI!!!!!!!

  3. Kas 6 aastat ago
    Reply

    Kesknädal ei tea, et asja sisu rünnates ei rünnata vormi? Ning mis pistmist on siin Miša isal Juural? Minuteada on too juba ammu surnud ega sekku meie igapäevasesse ellu.

  4. Oi kui palju pistmist 6 aastat ago
    Reply

    Üks oli haritud vene juut.Poeg on issanda annetus ja vaid habemega juut.

    Väge hea artikkel ja üle pika aja nii selgelt lahti seletatud!

    • to:miks 6 aastat ago

      Vaata seltsimees, vene originaalis on kirjas: протокол намерении..
      Seega ajad soga juttu. Ja nii teevad ka suurem osa ajalehti.
      Milleks külvata viha rahvuste vahele?

  5. Nojah 6 aastat ago
    Reply

    Vaat Postimees tellib tuntud inimestelt teemaartikleid ja määrab neile enne vägagi täpsed poliitilised raamid. Seega laulis Lotman Keskerakonda mustavas artiklis tellitud laulu ja sai artikli kõlbulikuks tunnistamisel ka selle eest ka raha.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.