Sillamäel kuulati, küsiti ja arutleti

Soov otseallikast kuulda, kaasa rääkida ja küsimusi esitada tõi peaaegu 150 inimest 6. juunil Sillamäe kultuurikeskusesse. Külas oli peaminister Jüri Ratas. Teda saatsid riigihalduse minister Janek Mäggi ja Europarlamendi saadik Yana Toom.

Sillamäelased on tänulikud, et Eesti tipp-poliitikud linna väisavad. Me elame ja areneme. Linnaelanikud ja külalised naudivad renoveeritud Mere puiesteed, lapsed lustivad mänguväljakutel ning endast hoolivad inimesed kasutavad tervise- ja spordirajatisi. Seda kõike nägi-kuulis peaminister, kohtudes linnajuhtide ja elanikega.

Ratas rääkis kuulajatele, mida õnnestus valitsusel võimul olles poolteise aastaga ära teha. Kes võitis maksureformist enam? See teema on aktuaalne ja vajab selgitamist. Pensionide küsimus puudutab meid kõiki, ka neid, kellel see veel ees. Kas tullakse toime, missugused on võimalused ja vajadused? Kuidas reformitakse pensionisüsteemi? Aastaid on nii parlamendis kui ka valitsuses räägitud Ida-Virumaa programmist. Inimeste ootused on suured, sest praegune valitsus tegeleb nimetatud küsimusega täie tõsidusega. Ida-Virumaa programmi eesmärgid olid samuti peaministri sõnumi sisuks.

Sama teemat arendasid oma sõnavõttudes nii Janek Mäggi kui ka Yana Toom. Ja nagu kohtumistel ikka, esitatakse saalist küsimusi. Need hõlmasid kodakondsus- ja sotsiaalpoliitikat, turvalisust ja tervishoidu. On loomulik, et linnas, kus elab palju erineva kodakondsusega inimesi, muretsetakse suhete üle naabritega. Ning loomulikult tõstatati kodakondsuseta ehk nn hallipassiliste inimeste teema. Head meelt valmistas, et käsitleti ka tervislikke eluviise ja öko-probleeme. Küsimusi esitati nii suuliselt kui ka kirjalikult. See aga tähendab, et rahvas ootas kohtumist ja oli selleks valmistunud. Saalis oli tunda tänulikkust ja soojust, inimesed kuulasid ja mõtlesid. Aeg möödus kiiresti, ning plaanitud poolteisest tunnist oli saanud kaks ja pool tundi. Kohaletulnud jätkasid piruka ja teetassi juures mõtete vahetamist. Kuuldu vajas edasi arutamist ja arendamist.

Eevi Paasmäe

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.