Reformierakonna ja Keskerakonna populaarsus on võrdsustunud

Reformierakonna populaarsus langes teist kuud järjest, võrdsustudes sisuliselt Keskerakonnaga, mille reiting juunis tõusis – selgub Rahvusringhäälingu (ERR) tellimusel Turu-uuringute AS-i poolt läbi viidud küsitlusest.

Kui aprillis toetas Reformierakonda 33 protsenti küsitletutest, siis mais oli toetus 30 protsenti, ning juuniks oli see langenud 28 protsendi peale. Keskerakonna populaarsus kasvas juunis, pärast kolm kuud 26 protsendi peal püsimist, 27 protsendini.

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb sõnas, et Keskerakonna kõrge ja stabiilne toetus on tugev platvorm suveks, mil loodetakse toetust kasvatada ning Reformierakonnast mööduda. Korb tõdes, et nii, nagu oli prognoositud, on esimene tuhin Kaja Kallase esimeheks saamisest lahtunud, ning Reformierakonna toetus hakkab peegeldama tegelikku olukorda.

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb sõnas, et Keskerakonna kõrge ja stabiilne toetus on tugev platvorm suveks, mil loodetakse toetust kasvatada.

„Kindlasti saab suvi olema erakondade jaoks töine. Keskerakonna eesmärk on suvel Reformierakonnast mööduda, kõrget toetust hoida, ja loomulikult võita kevadel valimised,“ kinnitas Korb, lisades, et erakond jätkab ka suvel tugevat tööd enda põhimõtete tutvustamisel ja inimestega otse suheldes, näiteks sarja „101 rahvakohtumist“ raames üle Eesti. Peasekretär lisas, et erakonnale on stabiilselt kõrge toetuse ja inimeste usalduse toonud see, et sõnade taga on Keskerakonna valitsemise aegsed teod. „Põllumajanduse toetamisest, ravijärjekordade lühendamisest või madalamat palka teenivate inimeste väiksemast maksustamisest aastaid ju ainult räägiti. Keskerakonna juhitud valitsus tegi need ja paljud teised olulised otsused ära. Kindlasti annavad need valijale kindlust, et erakorralisest pensionitõusust või neljarealistest maanteedest ei räägi Keskerakond vaid valimiseelsete lubaduste võtmes, vaid me seisame selle eest, et need realiseeruks,“ ütles Korb.

Küsitluse põhjal on aasta algusest kasvanud EKRE reiting, jõudes jaanuari 12 protsendilt juunis 18 protsendini. Turu-uuringute AS-i küsitlustes ei ole EKRE reiting kunagi varem nii kõrge olnud.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus püsis juunis 9 protsendi tasemel nagu see oli ka mais. Eelmise kuuga võrreldes sama oli juunis ka Isamaa reiting, mis püsib 5 protsendi peal. Ühe protsendipunkti võrra on tõusnud Vabaerakonna reiting, kasvades kolmelt protsendilt nelja protsendini. Roheliste reiting on maikuu neljalt protsendilt langenud juunis kahe protsendi peale.

Valitsuskoalitsiooni erakondade kogutoetus oli juunis 41 protsenti ja opositsiooniparteidel 50 protsenti, mis on veidi suurem vahe kui maikuus – siis toetas koalitsiooni 40 ja opositsiooni 48 protsenti, edastab ERR.

Turu-uuringute AS küsitles 29. maist 11. juunini ERR-i tellimusel näost-näkku meetodil 1002 inimest nende kodudes. Uuringutulemustes on esitatud nende vastajate osakaal, kes omasid poliitilist eelistust. See muudab uuringutulemused võrreldavaks Riigikogu valimiste olukorraga.

Kesknädal

 

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.