Aastaga on hüvitise abil hambaarsti külastanud üle 200 000 inimese

Hambaarst Foto: MARKO SAARM/SAKALA/SCANPIX

Uuest hambaravihüvitisest täitub pühapäeval täpselt 12 kuud – kui eelmise aasta teisel poolel kasutas soodustust 90 000 inimest, kelle eest tasus haigekassa kokku üle 3,5 miljoni euro eest, siis tänavu on esimese kuue kuuga hambaarsti külastanud juba 126 000 inimest, kokku 6 miljoni euro eest; terveks aastaks on haigekassa hambaravisoodustuse kasutusmaht prognoositavalt 12 miljonit.

“Sel aastal on kuue kuuga soodustust kasutatud juba poole rohkem kui eelmisel aastal. See näitab, et hüvitis on aidanud paljudel pöörduda esimesse kontrolli või alustada hambahaiguse ravi,” ütles esmatasandi valdkonnajuht Külli Friedemann pressiteate vahendusel. “Nii nagu saame riigi toel Eestis väga kõrgel tasemel haiglaravi, toimib samal põhimõttel nüüd juba aasta aega ka hambaravi. Täna saab hüvitist kasutada enam kui pooltes hambaravikliinikutes ning meie eesmärk on paari aastaga sõlmida lepingud 75 protsendi ehk kolmveerandi hambaarstidega.”

Täna saab soodustust 280 hambaravikliinikus üle Eesti. Friedemanni hinnangul näitab suur osalus, et kümne aasta pärast võib hambahaiguste kontrollimise ja hea ennetusöö tulemusel näha tõsiste hambahaiguste vähenemist. Pärast esimest aastat on haigekassa lepingust loobunud vaid paar hambaravikliinikut.

“Me oleme hambaarstidelt saanud esimese aasta põhjal tagasisidet, et neid külastavad inimesed, kes ei ole pikalt või kunagi varem nende vastuvõtul käinud. Hambaravisoodustuse eesmärk ongi see, et hambaravi oleks senisest paremini kättesaadav just neile, kes seda kõige enam vajavad. Suured muudatused ei juhtu kunagi üleöö, aga hüvitis on esimene samm õiges sunnas,” võttis Friedemann uue hüvitise esimese aasta kokku.

Alates käesoleva aasta 1. jaanuarist saavad kõik täiskasvanud ravikindlustusega inimesed aastas 40 eurot hambaravihüvitist, kusjuures patsient ise tasub arvest vähemalt poole. Hüvitist saab kasutada ainult haigekassaga lepingu sõlminud hambaarstide juures. Lapseootel naised, väikelapse emad, pensionärid ja osalise või puuduva töövõimega inimesed saavad hambaravi jaoks hüvitist 85 eurot aastas, tasudes ise vähemalt 15 protsenti arvest. Alla 19-aastaste laste hambaravi on haigekassa lepingupartneri juures tasuta. Endale lähima arsti leiab haigekassa kaardirakenduselt.

Enda hüvitisjääki saab kontrollida riigiportaalis www.eesti.ee hambaravi- ja proteesiteenuste info alt. Soodustuse summa kehtib ühel kalendriaastal.

BNS/Kesknädal

1 Kommentaar
 1. kriibu 3 aastat ago
  Reply

  Säänne lugu, mille naabrimemm mulle rääkis.
  Käis tema eelmisel aastal hambaarsti juures kaks korda, just nii palju kui vaja, rohkem vaja ei olnud. Aasta lõpuks jäi tal kasutamata 25 eurot. Memm teadis, et raha on olemas ja läks sel aastal uhkelt uuesti arstile, et laseb oma vana tüüka välja tõmmata ja hambakivist suu puhtaks kaapida. Aga võta näpust! Raha kadunud! Memm võttis kätte ja helistas haigekassasse, et siin peab olema mingi eksitus, et temal jäi eelmisest aastast 25 eurot üle ja nüüd öeldi, et ei ole seda raha. Haigekassa tädi teatas rõõmsalt, et ei ole jah. Memm küsib, et kuidas ei ole, jäi ju üle ometi! Haigekassa tädi ütleb, et lihtsalt ei ole! Memm ei jäänd ikka rahule ja küsis, et kuhu see siis kadus, kuhu see jäi? Et raha ei saa ju lihtsalt ära kaduda. Et kes selle tema 25 eurot siis endale võttis. Selle peale ei osanud haigekassa tädi midagi öelda.
  Vat nii on teie toetustega. Kellel vaja terve suu korraga korda teha, sellele ei jätku ja kes eluaeg oma suuhügieenist hoolinud ja arvab, et kogub nüüd suuremaks tööks, sellelt võtate ära.
  Aitäh, et hoolite!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.