Mäggi: Jõgevamaa jookseb identiteedita tühjaks

TALLINN, 10. juuli, BNS – Teisipäeval Jõgevamaal omavalitsusjuhtide ning ettevõtjatega kohtuva riigihaldusministri Janek Mäggi sõnul on Jõgevamaa peamine probleem väljaränne ning tugeva identiteedi puudumine, kuid ta näeb sellele lahendust.

„Jõgevamaa jaoks on kõige tähtsam pidurdada väljarännet. Kindlasti ei ole ainult ühte meedet, kuidas seda probleemi lahendada ning uue sisserände tekitamine on raske. Kõige olulisem on, et kohalikel oleks oma kodukohas huvitav ja tore elada ning seeläbi kinnitaks tugevalt oma juured maakonda,“ ütles Mäggi. „Haldusreformi järgselt vajab Jõgevamaa uut ja tugevat identiteeti ning eeldused on selleks olemas. Põltsamaal on tugev ajalugu, Mustvee on osa Peipsimaast ning Jõgeval on Eesti kultuuripärl number üks – Oskar Lutsu „Kevadest“ tuntud Tootsi koolimaja.“

Riigihaldusministri sõnul pole Jõgevamaa suutnud oma identiteedikohti kokku sõlmida, kuigi see aitaks elavdada ettevõtlust, mis on maakonna peamine arenguvõti. „Kui mõelda Eesti turismipiirkonnale, siis vaevalt tuleb kellelgi esimesena mõttesse Jõgevamaa. Kui siduda tervikuks maakonna ajalooline kultuur ning Peipsiäärne puhkeala, kus on vesi soojem ning hinnad madalamad kui mere ääres, siis võiks see vabalt nii olla. Teadupärast käivad turism ja ettevõtlus käsikäes,“ lisas Mäggi.

Maakonnas elab 29 119 inimest ehk 2,2 protsenti Eesti elanikest, kes annavad ühe protsendi riigi SKP-st. 2017.aastal oli sealtkandi rändesaldo negatiivne ning kokkuvõttes vähenes rahva arv 192 inimese võrra. 100 tööealise kohta elab Jõgevamaal 21 last ja 38 pensioniealist. Neljandiku maakonna ekspordist moodustab rapsiõli.

Minister kohtub visiidil Jõgevamaa omavalitsusjuhtide ja ettevõtjatega. Lisaks külastab ta Põltsamaa lossi, ettevõtet Kitzinger-Progress AS, Eesti Taimekasvatuse instituuti ning tutvub Jõgeva riigimajaga.

2 kommentaari
  1. Andro Roos selgitab konkreetselt kuidas asjad on ja kuidas peavad olema :
    http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2018/07/kuningas-seletab-kuidas-on-ja-kuidas.html?m=1

  2. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Aga, mis keskidel sellest, et eestlased lahkuvad (meil ju polegi muud võimalust üle jäänud, selles pealepressivas venestamises—-venelastel jälle uut “lebensraumi” vaja, eelmine liiga lagastatud, siin esialgu eestlaste poolt loodud kord olemas, kui see paljaks järatud, vaatavad järgmise “igipõlise vene ala järele: Teie ehitate koos venelastega Eesti riigi sisse “Novorossijat!”, kus veel mõned eestlased venelastel jalus töllerdavad. Loodan kogu hingest, et Keskerakond koos sotside maksavad oma rahva reetmise eest kõrget hinda—vanasti tapalaval, nüüd rahva põlguse rasket koormat kandmas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.