Ajalehed on elektrit täis

Piisas Eesti Energia juhil eelmisel nädalal vaid mokaotsast poetada elektrienergia võimalikust hinnatõusust kui õhk läks elektrit täis. Meedia pani sellele veel ampreid juurde ning tulemuseks on see, et praegune valitsus olevat selles kõiges süüdi, võttes lisaks matti Venemaa propagandameistritelt.

Ajaleht Postimees kirjutas oma 7. juuli juhtkirjas, et peaminister Jüri Ratas ja rahandusminister Toomas Tõniste ütlesid neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et elektri hind Eestis on liiga odav. „See annab tõestust selle kohta, et valitsusliikmeid on haaranud reaalsuse vahetus mingite eluvõõraste ja väljamõeldud konstruktsioonide vastu,“ seisab juhtkirjas. Peeglisse vaatamise asemel eelistavad valitsusliikmed „olla ise kui Vene propagandameister Kisseljov ning luua edukalt seoseid seostamatuga…“

Seoseid seostamatuga luues on leht nüüd ise suurepäraselt hakkama saanud. Elektrienergia võimaliku hinnatõusu lahkamise asemel pannakse valitsusele suhu väljendeid, mida pole olnud.

Peaministri büroo juhi Tanel Kiige sõnul kurvastab Postimees kui papa Jannseni väärt pärandile toetuv leht täna uuel madaltasemel. „Vabadusega kaasnev vastutus eeldab aga, et ajalehes ära trükitud ning konkreetsetele inimestele omistatud väited on kontrollitud ja tõesed. Mitte ei tulene ühe või teise ajakirjaniku väärtõlgendusest või isiklikust ilmavaatest.“ Valitsuse kommunikatsioonibüroo pöördus seekord Postimehe vastu pressinõukokku, et valeväited ümber lükataks.

Kui ajalehe juhtkirjanikud oleksid läbi lugenud valitsuse pressikonverentsi stenogrammi, siis oleksid nad aru saanud, et valitsusel ei ole kavas aktsiise tõsta elektrienergiale ega millelegi muule. Vastupidi, elektri suurtarbijatele on selle valitsuse ajal aktsiisid vähenenud. Mõeldakse ka gaasiaktsiisi vähendamisele.

Ajalehtede alateadlikud hirmud elektrienergia kallinemise pärast pärinevad seitsme-kaheksa aasta tagant kui elekter viidi börsile ning parlamendis vaieldi võimaliku iga-aastase hinnatõusu üle. Tegelikkuses pole elektri hind viimastel aastatel kallinenud ning ka praegused hirmujutud uuest tõusust ei pruugi realiseeruda.

Postimees on tuline Ratase valitsuse vastane. Ikka vaid selleks, et Reformierakond tagasi valitsusse tuua. Tuleb aga meenutada, et Reformierakonna juhitud Ansipi ja Rõivase valitsused kiitsid heaks kaugeleulatuvad majandusotsused, mis sillutasid tee praeguste valusate majandusprobleemideni. Nende hulgas ka kõrged kütuse- ja elektrienergia aktsiisid. Karistame liigset tarbimist, mitte rikkust, kõlasid tollal loosungid. Postimees siis küll toetas seda.

Postimehe retoorika ja valitsuse vastasus meenutab väga 10 aasta tagust Kesknädalat. Reformierakonna opositsiooni langemise järel hakati pidama kaevikusõda Ratase valitsusega, täpselt nii nagu Kesknädal tegi seda Ansipi ja Rõivase valitsusega. Vahe on vaid selles, et Kesknädal pole kunagi peitnud oma maailmavaadet ega varjanud toetust Keskerakonna jõudmiseks valitsusse. Postimees väidab end esindavat mingit „sõltumatut“ ajakirjandust, mis loomulikult ei vasta tõele. Erinevalt Postimehest pole Kesknädal kunagi teadlikult valetanud, on tulnud vaid ette liigset allikate usaldamist, millest oma vitsad kätte saadud.

Kui Äripäeva reporter pani oma 2. juuli loole pealkirjaks „Elekter kallineb ligi kolmandiku võrra“ ei saanud ta ilmselt arugi, millise elektrisärtsu ta kolleegidele pani. Nüüd on aga õhk elektrit täis ning polegi tähtsust, mis hinnaga see tuleb.

Indrek Veiserik

Aivar Jarne

1 Kommentaar
  1. Jan 6 aastat ago
    Reply

    Mina Postimeest ei loe, sest ei taha oma tervist rikkuda. Nüüd nad siis mõtlesid välja järjekordase loo kontrollimata tegelikkust. Kuidas võib küll karistamatult pidevalt valetama ja vassima. Muidugi on see ajaleht Reformi tagatoa häälekandja ja püüab adata neil võimule saada ilma töötulemusteta.Eks ajakirjanikud täidavad käske ja kui vastu hakkavad ootab neid töölt kõrvaldamine. Minu teada ülikoolis küll ajakirjanikke sellisteks ei õpetatud või on nad isehakanud. Kui palju parem oleks meie elu kui Reformi tagatuba lõpetaks oma laimu. Aga ega nad seda ei tee, sest osa inimesi usub neid.Kust nad ikka muidu hääli saavad. Tööd inimeste heaks pole ette näidata sest nende valitsuse ajal vaesus aina kasvas. Keskerakond püüab teha kõik mis võimalik aga neid segatakse kogu aeg.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.