Kultuurist eelmise nädala ajakirjanduses

Alustame Rakverest, kus oli suur rahvapidu Läti moodi. Peaesinejad Sünne Valtri ja Henrik Normann tõdesid peonime õigustades, et eestlaste alkoholiretked Lätti on kujunemas perereisideks: lapsed saavad minna Jurmalas ujuma ja emme-issi piiripoodi ostlema.

„Kõigele lisaks saab samal reisil ka Siguldast keppi osta,“ itsitab Normann. Kahjuks Normanni enda paroodiad laval ei pannud rahvast ei naerma, ei itsitama. Otsustati ratsutada vana õlleaktsiisi-teema otsas, aga kahjuks on see nii ära leierdatud, et rahvas ammu ei lähe kaasa. Inimesed pole rumalad ja mõistavad, et aktsiisi sendid ei teinud õlut nii palju kallimaks. Tegemist on ikkagi poodnike juurdehindlusega. Hea näide selle kohta oli ka samal peol. Õllepurgi eest küsiti 4 €urot, siider maksis 0,3-purgis 3 € ja Gin koguni 5 €!

„No plaksutage vähemalt viisakusest,” palub Normann, kuid edutult. Rahvas vaid muigab.

Pärast etendust andis Ossinovskit mänginu Õhtulehele intervjuu. ”Tundsin täna laval, et mina olen selles kõiges süüdi,“ naerab ta. „Paroodia kuju peab olema positiivne. Kui tal on negatiivne alatoon, siis pole sealt lihtne nalja välja pressida.“

Narvas peeti pidu „Balti suve” nime all. Selle ajendil ilmus Eesti Päevalehes artikkel „Mida Narva vajab? Pilguheit piirilinnale kohalike tegijate silme läbi”. Peamine sõnum oli, et kultuurikirev Narva balansseerib kahe maailma vahel ja leiab tasapisi uut identiteeti. Kena. Selle vastu ei vaidle küll mitte keegi. Kahjuks sama Päevaleht kutsub üles oma autoriküljel julgelt arvamusi avaldama, kuid ise ei kontrolli sugugi, mis nende oma kommentaariumis toimub. Kurb on lugeda sealt nii mõndagi, mis ületab sündsuse ja viisakuse piirid. Paljud rahvaste vahel viha õhutavad paskvillid tuleks kohe eemaldada. Vihakõnest rääkimata. Ei aita õigustusest, et ”nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega”.

Peavoolumeedias pikka aega reenatud PBK on nüüd  omaks võetud. Üsna tihti näeme meie oma opositsioonisaadikuid ja poliitikuid seal uudistes esinemas. Kui Rakveres püüti „läti kontserti” teha, oli nädalavahetusel just Jurmalas Dzintari kontserdisaalis neli päeva kestnud superšou ”Laima rendezvous”. Selle Läti laulukuulsuse Laima Vaikule juhitud ürituse andis otseülekannetena täies mahus eetrisse PBK telekanal.

Kn

3 kommentaari
 1. Salapärane 4 aastat ago
  Reply

  Kn mängib taas Ristlaant: seda tohib ja seda mitte.

 2. asjaline ülevaade 4 aastat ago
  Reply

  Ka pidudest tasub rääkida. Kalli õlle pidudest.
  Kas on tõesti lolle, ke seda kodust lurri nii kallilt ostavad?
  Poodnikkude ülbusel ei pole piire.
  Ja siis on valitsus jälle süüdi?
  Jama, seltsimeged.

 3. pidu käib 4 aastat ago
  Reply

  Pidu on ikka läti piiril. Kuidas küll valitsus naa pime on?
  Kas tõesti peavad kodused asjad nii kallid olema?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.