1. august 2018

Taavi Aas: siirust ja inimlikkust võiks meie ümber rohkem olla

Taavi Aas on Tallinna linnapea ametiketti kandnud alates eelmise aasta 9. novembrist, enne seda aga täitnud kaks aastat linnapea kohuseid. Kesknädal uuris, kuidas läheb elu pealinnas keset suvist leitsakut.

Hiljuti sai avalikkus näha tavatut pilti, kus Tallinna linnapea Taavi Aas ronis ekskavaatorikabiini ning vajutas Reidi tee ehitusel kopa maasse. Pole just väga tavapärane pilt.

Tõepoolest, ega see mingi saladus pole, et ma nendest lindilõikamistest just ülearu palju ei arva. Aga suurte objektide ja investeeringute puhul on kahtlemata oluline, et märk maha jääks ja linnarahvas teada saaks, mis toimub. Tunnistan, et eks selle Reidi tee kopa maasse löömise järel langes ka üks kivi südamelt. See ülimalt oluline ja väga suur töö oli jäänud juba liiga pikaks ajaks erinevatel asjaoludel venima. Nüüd on aga asi pihta hakanud, üle koera on saadud, saba on veel jäänud.

JUHTKIRI: Hea tegemine teeb meist paremad inimesed

Eestis hinnatakse üha enam keskkonnasõbralikkust ja heategevust. Meie ümber toimuvale pööratakse tähelepanu ega minda enam tuimalt mööda, kui on vaja tegutseda. Lisaks euroopalikele väärtustele on sellist hoiakute muutumist mõjutanud ka riigi stabiilne majanduskasv, muutused haridussüsteemis ja valitsejate muutunud lähenemine elukeskkonna murede lahendamisel. Eriti tähtis on see tänaste noorte mõttemaailma väljakujunemisel.

Jaanus Karilaid: Mis kehvasti, see uuesti. Hakake rahapesu uurima!

Riigikogu õiguskomisjoni esimehe Jaanus Karilaiu hinnangul tuleb kaaluda, kas Riigikogu peaks mingil moel uurima Venemaalt Danske panga kaudu läbi Eesti toimunud rahapesu. “Küsimus on, kuidas sai see toimuda, millega tegeleb meil finantsinspektsioon, millised kuritegelikud ühendused meil tegutsevad ja kui sügavale on nad oma kombitsad ajanud. Ja veel küsimus, et kes selle eest vastutab?” rääkis Karilaid.

Triin Varek: Rakvere linn areneb jõudsalt!

Keskerakond on Rakveres esmakordselt koalitsioonis, ja peale kohalike omavalitsuste valimisi sai sinust abilinnapea. Kuidas on läinud?

Läinud on väga töiselt ja tempokalt.  Poliitiline juhtkond on tegus, oleme lühikese aja jooksul palju ette võtnud. Teoks on saamas nii eelmis(t)e linnavalitsus(t)e algatatud projekte kui ka mitmeid uusi julgeid algatusi. Olen rahul!

Andres Laiapea. Kuuba saab uue põhiseaduse

Uus põhiseadus lubab küll mitmes valdkonnas liberaalseid reforme, kuid ei kõrvalda suurimat takistust riigi arenguteelt: ei näe ette loobumist üheparteisüsteemist.

Formaalselt ei ole mittekommunistlike parteide olemasolu Kuubal enam ammu keelatud. Riiki on juba üle poole sajandi valitsenud Kuuba Kommunistlik Partei (KKP), aga alates 1992. aastast on lubatud registreerida ka teisi erakondi. Paraku ei ole neil aga lubatud inimesi oma tegevusest teavitada, läbi viia valimiskampaaniaid ja rahvakogunemisi.

Jüri Pino: Talupoeg eestlase hinges muutub suvel rahutuks

Tunnistagem endale – peaaegu kõigil meist on ikka veel sõnnik varvaste vahel. Ehk oleme peast ikka veel üsnagi maarahvas? Mis siis, et paljud meist elavad linnades.

Mina ise olen vist esimest põlve linnakodanik. Või kuidas seda nüüd välja arvutada? Ema sündis Setumaal saunas. Ja tuli linna keskkooli. Aga sõnnik on meil tõepoolest varvaste vahel. Mis on tegelikult lahe. Võta sina suvaline hipster või võta mõni sealt hm-kallakuga klubist, mõlemale poisile võib rahumeeles puulõhkumise usaldada. Midagi on ju veres, ja seda ei pea õpetama. Va talupojad sellised!

Helen Lausma-Saar: Ka täna arutleme sarnastel teemadel nagu 30 aastat tagasi

Mõned päevad tagasi tegin oma tutvusringkonnas väikese teadmiste testi. Küsisin, mis sündmus tuleb meelde seoses augustikuuga, täpsemalt 23. augustiga? Pakuti nii Eesti krooni kasutuselevõttu kui ka II maailmasõja lõppu. Pakuti iseenesestmõistetavalt 1989. aastal toimunud Balti ketti, mis ongi ju õige vastus. Küll aga ei toonud mitte keegi välja MRP sõlmimist 23. augustil 1939 – sündmust, mis kujundas meie ajaloo ümber enam kui 50 aastaks.

Nädala juubilar OLARI TAAL 65

Seekordne sünnipäevalaps on poliitikas aktiivselt kaasa löönud ettevõtja Olari Taal, kel täitub 7. augustil 65 eluaastat. Taali võib pidada Eesti oma Donald Trumpiks, sest pole teist nii palju poliitikat mõjutanud ettevõtjat. Kui Taalil poleks kaasasündinud terviseriket – ta nimelt kogeleb, oleks temast võinud vabalt saada Eesti valitsusjuht. Mõistust ja hakkamist ning isegi karismat on Taalil selleks märksa rohkem kui Donald Trumpil.

Lisaks palju muud olulist ja huvitavat. Pikemalt juba ajalehes ja nädala jooksul Kesknädal.ee portaalis. Head lugemist!

 

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.