Kuremaast saab mitmeks päevaks maailma kabepealinn

Uno Plakk Pargikabe

31. juulil avati Jõgeva vallas Kuremaa lossis rahvusvaheline turniir „Jõgeva 2018“ ja maailmakarikavõistluste 4. etapp 64-ruuduses kabes.

Maailma kabeeliidi Jõgevamaale kogunemine pole juhus. Jõgeva Kabeklubi üks eestvedajaid, Eesti kabeparemikku kuuluv Uno Plakk selgitas:Meie kabeklubi korraldab üheksandat korda alates 2010. aastast rahvusvahelist turniiri. Möödunud aastal Jõgeval rahvusvahelisel turniiril viibinud 64-ruuduse kabe ülemaailmse föderatsiooni president Vladimir Lagin tegi ettepaneku lülitada turniiri ka  maailmakarikavõistluste 4. etapp. Viies etapp saab teoks Portugalis ja 6. etapp Gruusia pealinnas Thbilisis.“

Millal ja kuidas Uno Plakk ise kabetama hakkas? „Õppisin siis Tallinna 10. keskkoolis ja hakkasin 1962. aastal osalema Spordilehe korraldatud kabeturniiridel, nii see huvi tekkiski. Kaberingis ma pole käinud, mäng on selgeks saanud iseõppijana.“

Vinni sovhoostehnikumis põllumajanduslikku raamatupidamist õppinust sai 1972. aastal Jõgeva KEK-i spordimetoodik ning peagi spordiühingu „Jõud“ Jõgeva rajooninõukogu esimees. Kabe tõmbejõud osutus tugevaks: 1990–1991 oli Uno Plakk Eesti Kabeliidu tegevdirektor ja 1990–1992 ka Kabeliidu asepresident.

„Taasiseseisvunud Eesti algusaastail mitmed varasemad aktiivsed kabetajad lõpetasid mängimise, aga nüüd on noortest järelkasvu tulnud ja põhjust on taas optimismiks. Tänastel noortel on korraga mitmeid huvisid. Vahel oodatakse liiga kiiresti edu ja kui see kohe ei tule, kiputakse pettuma. Samas saavutused jälle köidavad,“ märgib üks Jõgeva Kabeklubi 2009. aastal asutajaid.

Uno Plakil on kabes märkimisväärseid saavutusi. Ta on tulnud Eesti võistkonnas NSVL meistriks kirikabes (1967-1969), saavutas NSVL maanoorte meistrivõistlustel kolmanda koha (1972), perioodil 1980-2010 on tulnud 14 korral Eesti meistriks.

Nooremate põlvkondade mängijad on üsna tugevad konkurendid. Eks tuleb aga ennast vormis hoida.

Millest kabes võit kõige rohkem sõltub? „Vaja on teadmisi, oskust erinevate variantide läbi analüüsimist käikude arvestamist. Ei saa eitada ka füüsilise vastupanu osatähtsust. Mängime kaheksa tundi järjest, mis tähendab täis tööpäeva.“

Jaan Lukas

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.