Ümbrikupalk kui häbematu pettus

Foto: Arvo Meeks/Scanpix

Mis on ümbrikupalk ja miks seda makstakse? Loomulikult riigimaksudest kõrvale hiilimise eesmärgil.

Eestis on väidetavalt täitmata 13 000 töökohta, ja kuna omad oskustega inimesed on Soome läinud, siis kiikavad  ettevõtjad lootusrikkalt välismaa poole, kusjuures sageli vaadates seejuures seadustest mööda.

Politsei- ja Piirivalveamet, Maksu- ja Tolliamet ning Tööinspektsioon korraldavad pistelisi kontrollreide; suuremaiks patustajaiks on olnud ehitusfirmad. Leitakse Eestis illegaalselt töötavaid välismaalasi ja mustalt töötavaid kohalikke.  On mitmed nn „värbajad”, kes suurte lubadustega toovad siia välismaalased, peamiselt ukrainlased ja valgevenelased, ning lubavad neile hankida elamis- ja tööload. Tööle pannakse tulnukad kohe ja lubatakse ka palka korralikult maksta. Aga kuidas seda seaduslikult teha, kui isik pole üheski ametlikus  registris? Nii minnaksegi ümbrikupalkade peale.

Illegaalide puhul on hoiatavaid tegureid palju: nendelt jäävad riigil maksud saamata, neile ei laiene sageli tööohutus (juba on uudistes juttu olnud töökohal hukkunud ukrainlastest) ja sotsiaalsed garantiid.

Kui ehitusettevõte võidab pakkumise, siis on enamjaolt tegemist madalaima hinnaga. Töö tellija nõustub sellega ega adu, millised ebameeldivused võivad teda ees oodata. Ehitus võib katkeda või ületatakse kokkulepitud tähtaegu.

Ukrainast pärit tööline Evgen Derkatš kirjutas portaalis liva.com.ua oma tööretkest Eestisse:

Majutati Tallinna linnaserva Maardusse ja minekuks tööle ja tagasi kulus ligemale kolm tundi. Pakuti kuupalka 470 €urot ja lisatasu lubati anda ümbrikus.

Töötingimusedki olid Derkatši tunnistust pidi väga rasked: külmas tsehhis ja ilma hingetõmbepausideta. Politsei- ja Piirivalveametis teatati talle, et ID-kaart antakse välja vaid juhul, kui tal on käes elamisluba. Ilma tööviisata, passi ja kutsumise alusel töötada ei tohi. Töötanud kõigest mõne vahetuse, ütles Evgen, et on väga väsinud ja töö on liiga raske. Ta korjas oma kodinad kokku ja sõitis tagasi Ukrainasse.

Nii see juhtum kui ka kõik ülejäänud oleksid olemata kui ettevõtetele ei väljastataks pangast sularaha. Panga kaudu jääks igast maksetehingust selge ülevaade ja polekski vaja ajakulu nõudvaid riigiametite kontrollreide.

Kn

5 kommentaari
 1. ammu aeg 4 aastat ago
  Reply

  Tark mõte! Sularaha ettevõtetele mitte lubada!
  Kuidas valitsus nii loll on, et ajaleht peab teda õpetama.
  Kõik saab korda.
  Aitab riigi petmisest maksudega, ümbrikud vaid kirjade jaoks!

  • Ümbrikud 4 aastat ago

   peavad siis olema väga suured ja vastupidavad. Sest kui kirjutad arvutis kirja ja paned selle ümbrikku, et saajale saata, teisiti lihtsalt ei saa.

 2. Kui 4 aastat ago
  Reply

  meil oleks rahaülekanded kaardil, siis iga ülekande pealt saaks maha võtta ja õigesse kohta suunata tarbimismaksu. Pool ostja ja pool müüja omavalitsuse kassasse. Oleks samal tasemel Tallin ja Piirissaare.
  Tarbimismaksu ei võeta maha ainult palgalt, kuid edasised juba palgalt oleks maksustatavad ülekanded.
  Siis kaoks ka ümbrikupalk, sest see midagi ei muudaks.
  Pealgi peaks iga palk jooksma läbi valitsusest (maksuametist). Milline oli tööleping, kuidas täideti jne. Miks seda ei tehta, ei tea. Inimene on ju loomult petis, teda ei saa usaldada. Paned Katariina ministriks majandust piinama – petab, paned Parooditsi Tallina liiklust tuksi keerama – ikka petab.

 3. Paukgaasi aparaat 4 aastat ago
  Reply

  Naftamagnaadid imevad Eestist miljardeid eurosid iga kuu.
  Kui autode ja traktorite mootoritele paigaldada paukgaasi aparaadid mis hoiavad kokku kulutusi bensiinile ja diislile 90% !! siis need miljardid hakkavad teenima Eestis elatustaset.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.