Vigala piirkonna küladepäevast, vaatega tulevikku

Niitjate nelik Juri Ivanov, Jaan Saia, Luc Saffre ja Pille Kasekamp

Jaan Viska

Küladepäev toimus Järvi ja Reemet Kasekampi perekonna Pärna turismitalus, mis 2017. aastal hinnati ajakirja „Maakodu“ poolt kaunima välipuhkealaga taluks. Tiduvere külavanemana on Reemet esinenud aktiivse eluhoiakuga kohaliku elu korraldajana ja keskkonnasäästliku mõtteviisi propageerijana. Kodumajutuse ja turismi arendajana on nüüd Pärna talul välja pakkuda töökoht maale elama asumise programmis.

1976. aastast rajatud Pärna talu õitsvate pärnade all ja selle lähedal põllul toimusidki Vigala külade päevad. Üritust oli varem reklaamitud avatud talu külastusena, kus välja pakkuda väga palju vaatamisväärset ja õpetlikku.

Üritus algas talusildi valmistamisega, kus paljud said tähtede sisselõikamisel kätt proovida. Koit Roosil valmis kena Pihlaku silt.

Seejärel jätkus päev niitmisvõistlusega. Ikka selle nimel, et ei ununeks esivanemate tark oskus vikatiga niita. Kuiv suvi oli heinakõrre üsna puitunuks muutnud, seetõttu tuli vikatit ühtlugu teritada. Pereau kaitses naistest Pille Kasekamp ja meestel hinnati parimaks Jüri Ivanovi heinakaart. Päev jätkus Raili Roosi pakutud heinasmuutiga, mille komponendid tehti huvilistele teatavaks.

Enne küladepäeva alade jätkumist räägiti kohalikust elukorraldusest ja haldusreformis ilmnenud ebakõladest. Teemat arutati Vigala külade ümarlaua liikmete toetusel. Valitud külavanematest osalesid pooled, seega kuus külavanemat. Päevateemaks oli kihelkonnakogu moodustamine. Kihelkonnakogu lähtub Maakogu kui asutava kogu pöördumisest. Asutava kogu dokumendis nenditakse valitsejate võõrandumist oma rahvast; külade kokkutulek tõendaski öeldut. Maakogu materjale võib igaüks internetist lugeda.

Kihelkonnakogu liikmeteks esitati Vigalast Jaan Hatto, Reemet Kasekamp ja Hillar Aiaots. Liikmetelt eeldati erakondliku tausta puudumist. Päev jätkus töötubadega, mis käsitlesid kanuusõitu ning vibupüssist ja õhkpüssist laskmist. Kanuul olid kiiremad Anneli Ülemaante ja Jüri Ivanov. Täpsem silm ja käsi vibunoole suunamisel oli Andreas Umalasel.

Oli võimalik ka kunsti teha – kalosse ja postkaste kaunistada; eestvedajaks Astra Põlma.

Päeval jõudis veel perenaine pitsat pakkuda. Üritus polnud ainult võistlemiseks, vaid ikkagi ka kenaks kohtumiseks. Loomulikult tänati Liina Kikase poolt neid, kes olid seotud päeva korraldamisega ja õpitubade läbiviimisega.

Kokkuvõttes saab öelda kiidu- ja tänusõnu Pärna turismitalu pererahvale külalisi kõrgel ja kaunil Vigala jõe kaldal vastu võtmast. Tänatud olgu need, kes seisavad kohaliku külaelu edendamise eest ega pea paljuks teha koostööd elanikega oma kogukonnas. Toredaid kohtumisi edaspidiseks!

2 kommentaari
  1. Paukgaasi aparaat 4 aastat ago
    Reply

    Maaelule annab tiivad paukgaasi aparaat sest too hoiab kokku kulutusi diislile 90% !!

  2. Maaelule annab tiivad paukgaasi aparaat !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.