Juhtkiri: Nähtamatud töötavad vaesed

Lauri Laats

Lauri Laats, Mustamäe linnaosa vanem

Inimene kujundab teise suhtes hinnangu esimeste sekunditega pelgalt vaadates. Mees või naine, vana või noor, väsinud või rõõmus. Kõik need kriteeriumid paneme oma peas paika mingite väliste tunnuste abil.

Kui keegi naine kõnnib uhke valge kasukaga, siis eeldame, et tal on palju raha. Kui keegi naine kõnnib aga määrdunud ja aukliku jopega, siis eeldame, et tal on väga vähe raha ning temaga on üldse kehvasti. Väga palju on neid inimesi, kellele me aga mingit staatuslikku hinnangut anda ei oska; nad on nii tavalised. Selliste tavaliste inimeste juurde kuulub ka neid, kes käivad igapäevaselt tööl, kuid ometigi tulevad vaevu ots-otsaga kokku. Rääkimata endale mingi luksuse lubamisest.

Terminit „working poor“ ehk töötavad vaesed hakati kasutama USA-s 20. sajandi algul ning eriti teravalt kerkis see esile sama sajandi keskel, kui möödunud olid Suur Depressioon, president Roosevelti uus majanduspoliitika (New Deal) ning II maailmasõda. Kokkuvõtlikult tähendab see neid inimesi, kel on küll töökoht, kuid makstav palk on nii madal, et kogu teenitu kulub igapäevastele minimaalsetele kulutustele ning säästa ei õnnestu midagi. Sellesse ringi sattunud inimesed on eriti halvas olukorras ootamatute väljaminekute tekkides – mõne tarbeeseme katkiminekul või tasuliste terviseteenuste kasutamise vajaduse puhul. Riiklikele või kohalikele toetustele nad ka tihti ei kvalifitseeru, sest sissetulek on olemas ning see ületab minimaalset määra toetuste saamiseks. Eriti halval juhul satuvad need inimesed kõrge intressiga tarbimislaenude küüsi, mida on küll lihtne saada, kuid väga keeruline tagasi maksta. Probleemid üha kerivad ja murekoorem kasvab.

Mustamäe linnaosavalitsusse saabus kiri, mis on kirjutatud just sellises olukorras oleva inimese poolt. Tsiteerin mõned read: „Ma olen väsinud mõtlemast, et pean hoidma kokku siit ja sealt, selleks et elementaarseid asjugi soetada – sh. wc paber, toiduained. /…/ Mida teha, kui kodanik saab palgaks 500€ ning üürikodu pole võimalik leida? St. et ka ühetoalise korteri hinnad on 250€ + kommunaalid/mõnel juhul ahjuküte. /…/ Kuhu peab kolima inimene, kes saab miinimumpalka, kellel pole võimalik üürida kodu, kes on depressioonis, kes ei saa tööl käies täispalka, sest on pidevalt haige. /…/ Miks ei anna abi see, kellelt soovitatakse abi otsida? Miks peab kodanik võtma endale halva elukaaslase sunniviisiliselt, et oleks üüri odavam maksta?“

Selle kirja kirjutanud inimene on mures, tal on raske. Seaduse silmis on ta suure tõenäosusega endaga hakkama saav kodanik, kes ühelegi toetusele ei kvalifitseeru. Sellele vaatamata peab hädasolijat siiski aitama. Olgu see siis abi toiduainete ja esmatarbekaupade näol või hoopiski nõustamine elukorralduse muutmisel. Ehk on siiski hädasolijale võimalik koos kalaga ka õng ulatada?

Kindel on aga see, et 2019. aasta Riigikogu valimiste debattides tuleb arutada töötavate vaeste probleemi üle. Kuidas toetada neid inimesi vaesusest välja pääsemisel, kuidas neid inimesi üleüldse aidata? Pole midagi hullemat kui mures inimene jääb oma murega üksi, muutub kõigi jaoks nähtamatuks.

Just see küsimus tulebki kõikidele parlamenti pürgivatele erakondadele esitada: kuidas neid nähtamatuid vaeseid aidata?

3 kommentaari
  1. Nagu 6 aastat ago
    Reply

    aru saan, mängib Lauri vaestele ehk nende kaastundele.

  2. Hall Hunt 6 aastat ago
    Reply

    Ei no ,ma ei imesta . Soovitati ju vahepeal pensionäridelegi, kes hakkama ei saanud ja üksikud, et –
    AGA VÕTKE ENDALE ELUKAASLANE ! MINGE MEHELE _NAISELE!
    Imestan aga küll, et sellistest asjadest nüüd 25 või 27 a hiljem keegi rääkima üldse hakkas. Aitäh märkamast, aga see on ühiskonna indikaator , SELLINE OLUKORD, olgu nad siis TÖÖTAVAD VAESED või PENSIONÄRID., näitab, mida ühiskond väärt on. Olgu meil või mujal.
    Pensionäride üle on ka imestatud, et eks teil jäänud ju tööealisest ajast rõivad ja mööbel ja tehnika = kõik olemas ! Imelik, et 30 aastase riietusega läheks välja 80 a. ja magavad nagunii oma 40 aastasel madratsil.kusetil. Pole kuulnud, et veneaegsed külmikud ,pesumasinad ,mis küll 20 a vastu pidasid, et need enam töökorras saaksid olla.
    Ja poevadki vaikselt nurka, hääbuvad ja surevad maha.Kellele kaevata ? Kõik oskavad põhjendada – poliitikud ja
    ametnikud – MIKS POLE VÕIMALIK INIMVÄÄRSET ELU TAGADA. MITTE KEEGI EI NÄITA TEGUDEGA TAHET JA VÄLJAPÄÄSU EBANORMAALSUSEST. MISMOODI SEE NÄHTAMATU SAAKS SUUDAKS NEILE PÕHJENDADA, ET TEMA ENAM NII EDASI ELADA EI SUUDA.
    Kes ei suuda, sureb ära, kehitavad küünikud õlgu. Võõras mure. Kui ühiskond koosneb võõrastest, kellest ta siis koosneb ja kuidas toimib.

  3. kuulja 6 aastat ago
    Reply

    Häda on veel selles, et kogunenud on, eriti maapiirkondadesse agressiivset, asotsiaalselt meelestatud elementi.
    Nende haridustase madal, haritust pole üldse / kui võrdlen Wabariigiaegset 6 kl haridusega taati ,on too ennast HARITUKS muutnud ise, tema jutt ja kombed viisakad, ellusuhtumine humaanne ja hooliv, arukas,
    isegi sekkuv/ praeguse baraki (korteri,vana talu ) praalijaga, kes lausa üritab tülisid alustada, terroriseerib ,keda jaksab, kelle elustiil on juba terror iseenesest, kes oma loomi halvasti ja hooliumatult-asjatundmatult kohtleb,kellele midagi öelda-õpetada ei tohi – ähvardab kallale tulla,on ikka vahe tohutu, isegi kui imekombel sellisel tegelasel keskkool lõpetatud.
    Enamasti elavadki nad riigi kulul toetustest, kellegi turjal ka loomadelt saadava tulu arvelt -näit.kutsikaveskid jms. Tigedikud. Nende ümber koondub retsidiivne element. Tõesti, ma hakkan Odinlasi mõistma.
    Ja ei näe ka põhjust nende ülalpidamiseks ,sageli lausa perekonniti, riigi kulul. Sest NAD LAOSTAVAD ÜHISKONDA SEESPIDISELT. Mõjuvad norm. inimeste närvidele , loovad talumatut elukeskkonda, kõik kardavad ja katsuvad nendega hästi läbi saada, aga kuidas saad kui peksab näit.linnupesa alla ja pojad surnuks.
    Pealtnägija EI JULGE midagi teha,kuigi peaks, sest ta ise saaks läbi pekstud, lemmikloomad maha löödud,
    majale ehk tuli otsagi pandud jms. KUi KEEGI EI SEKKU KUIDAS SAAB SIIS ÜHISKOND PARANEDA, egas ainult raha seda paranda, isegi haridus mitte, vaid HARITUS. Kuhu kadunud.? Peab ilmswelt laskma tal kasvada ja välja tulla hirmuta keskkonnas. Kindlasti EI PEA RIIK ÜLAL PIDAMA NEID, KES SELLISEID OLUKORDI TEKITAVAD. SEEPÄRAST ON VAJA TSIVIILKARISTUSED ja nn. “väiksemad” (?) kuriteod (agressiooni aktid), näit. loomavastased kuriteod ,terroriseerimised jms. avalikuks kasutamiseks säilitada 70 a. et oleks selge ametiasutustele ja eraisikutele, KES MEIE KÕRVAL ELAVAD . VAJALIK.
    SEEPÄRAST KÕIKI VAESEID MA KAITSTA EI TAHAGI.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.