Vägivaldsed noortekambad tuleb eos maha suruda

MARKO SAARM/SCANPIX

Kuuekümnendate lõpus käisid noored linnast maapidudel. Ikkagi linnamehed maal!

Tantsitati tüdrukuid ja sõlmiti suhteid. Polnud erilist rikkust ega muud lusti, aga ometi saadi vanemate käest riielda: olete lodeva olekuga! Ei sobinud moesoengud ega „batakingad”. Kaklusi oli vähe ja tülid lahendati ilma rusikaid käiku laskmata.

Kasvasid tollased noored üles ja nende lapsed tegid meile uue riigi. Ja nüüd ongi häda käes.

Osa „lapselapsi“ on saanud vanematelt külluse, ja koos sellega ka igavuse. Nutiseadmed, pidevad peod ja tihti lisaks ka mõnuained. Kogunetakse kampadesse ning lihtsalt märatsetakse ja pekstakse nõrgemaid.

Noortejõukude terrorist on ka peavoolumeedia kirjutanud.

Tegeliku pildi ühest juhtumist annab Eesti Päevaleht: ”Sõitvast trammist poisi välja tõuganud noored võivad olla osa suuremast jõugust. Noormees tõugati trammist välja naljaviluks, igasuguse põhjuseta, täiesti juhuslikult. Pealtnägijate sõnul märatsesid rahvast pungil trammi tagaosas vene keelt kõnelevad noormehed, kes „kui hüsteeriline hävitusjõuk kargasid kallale trammiukse hädaabihoovale ning väänasid tagaukse mehaaniliselt lahti”.

See noormees peaaegu invaliidistati neile noortele „naljaviluks“. Põhja ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Marika Reintop väitis vaid, et „kogemata ei saa ju nii välja kukkuda”. Ja kõik!?

Millised olid  või on edasised jõustruktuuride toimingud, ajalehest ei selgu. Kuna sellised jõugud on ka varem tegutsenud, pole avalikkusele midagi nende karistamisest teada antud. Need vägivaldsed noored aga, nähes, et nendega ei juhtu midagi, muutuvad aina jultunumaks.

On lausa loomulik, et pole vaja midagi korralduslikult muuta ei prokuratuuris, ei politseis. On vaja vaid nõuda, et nad täidaksid oma kohust! Politsei peaks olema siin väga resoluutne, sest näib, et noortekambad on juba saanud reaalseks ohuks inimestele. Politseijuhid peaksid seisma rahva ees vaibal ja aru andma sellest, mis Eestis toimub, ja mida politsei teeb, et see sigadus lõpetada. Ka Tallinna linnapea Taavi Aas ootab siseminister Andres Anveltilt ning politseijuhtidelt, et vägivallalainele piir pandaks.

Seega peaks Riigikogu seadusandlust muutma ja karistusi karmistama sellisele tasemele, mis mõjuma hakkaks, ning loobuma pehmetest karistusprogrammidest noorte suhtes.

Kn

10 kommentaari
  1. naljakoht 6 aastat ago
    Reply

    Noori vähem kui turvamehi ja ministreid: Ratas, Reinsalu ja Anvelt tutvusid olukorraga teismelistest tühjaks valgunud Kanuti aias.
    Kas pole naljakoht? Lapsed läksid teise aeda hängima,sest võmmid tulid. Panevad korgijooki ja pisut annavad lõuga.
    Need on uued ajad!

    • See 6 aastat ago

      oli mõistuse üle irvitamine. Sest kui lööd lamenti, et nüüd me tuleme, siis loomulikult keegi ootama ei jää. Ka need 3 pliksi, kes kärakat panid, võisid olla sinna teadlikult sokutatud, et näidata mingit tulemust.
      Kuid oleks pidanud tegutsema nii, et asi oleks tulnud maha vaikida ning korraga mitu rühma mitmes pargis ja tänaval teinud haarangu. Kohe oleks 50 pätti olnud käes ning vasturääkivused nende jutus oleks kohe kõik vajaliku päevavalgele toonud.
      Aga meie poolearulised politseinikud ja nullarulised juhid-ministrid ei oska ega tahagi midagi arukalt teha. Kes veel mäletab, kuidas taheti ümarlaudu ja töötubasid kokku kutsuda, et siis sotstöötajatega arutada, et ilgete pättidega tuleb ilusti rääkida, ehk siis annavad 10 noahoobi asemel 9. See on idiootide Eesti euroliiduvabariik.

  2. Tänapäevast 6 aastat ago
    Reply

    Noorsootöö aluseks oli sügav kommunistliku moraali järgimine.
    Leninlikest printsiipidest kaasatuna tegeleti partei suuniste elluviimisega ja ei laskutud amoraalsetesse suhteisse. Tüdruk oli au asi ja nii teda ka tarbiti. Ei mingit arusaamatust.
    Nüüd on teised ajad. On narkootikumid ja lõbusad majad.
    Kõik see muudab kõike ja kõiki. Lihtne näide lehest: Tammeka tappis naise ja põgenes…
    Jaak Tammeka oli 90ndate lõpus ja uue aastatuhande alguses lootustandev rallisõitja, kes võitis erinevaid tiitleid noorteklassides. Eelmisel aastal visati ta välja JR Racing Tammeka ridadest ning liitus Villu spordiklubiga. Ta on teinud kaasa ka Tallinna talveralli, kuid katkestas.
    Tema isa Joel Tammeka kogus kuulsust 1980ndatel, kui ta kuulus Nõukogude Liidu parimate hulka. Selle tõestuseks on mitmed klassivõidud maailma ja Euroopa meistrivõistlustel. Nüüd läheb miilitsa pojuke vangi

  3. Rahvamalev 6 aastat ago
    Reply

    Noored tuleks ise patrullima saata. Nii nagu oli vene aegu.
    Rahvamalevlased-komsomolid!
    Politsei juhendaks neid ja annaks ka kumminuiad kätte.
    Kohe oleks kord majas.
    Vanureid nad ei usalda.

    • Igasugused 6 aastat ago

      jõugud tunnistavad ainult toorest jõudu. Aja jooksul nad kasvavad ka oma east välja, kuid siis on neil alati järglaskond olemas.

  4. Mets 6 aastat ago
    Reply

    Soovitus kõigile neile kes siin teravmeelitsevad: oodatakse vabatahtlikke, minge ja andke oma panus, ärge irisege!

  5. asume asi kallale 6 aastat ago
    Reply

    Käärime käised üles ja läheme metsa vitsu valmistama.
    Ainult korralik tussu-ortu lahendab noorte porbleemid.
    Ei aita ei valitsejad ei politseid.
    Vanemad on ammu Soomes tööl.

  6. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Igati oodatud tulemus, kui meie repressiivsüsteem näitab jõudu vaid Savisaare ja teiste sarnaste poliitiliste juhtumitega seoses. Samas nõukogude ajal oli poliitika iga huligaansus ja avalik vägivald mida loeti ründeks mitte üksnes selle vahetu ohvri vaid esmajärjekorras kogu riigi kui sellise vastu, mistõttu puudus ka igasugune võimalus ründaja ja ohvri omavaheliseks kokkuleppeks, mis nüüd annab kasvõi näiteks kopsaka rahakotiga vanematele üsna lihtsa võimaluse oma võsukesi karistusest välja osta ja ohvrite edasiseks terroriseerimiseks ning hirmutamiseks, vaid vägivallatsejatele ja huligaanitsejatele korraldati tihti hoopis teiste analoogsete tegelaste talitsemiseks lisaks veel eriti ränki karistusi kaasa toonud näidisprotsesse, kusjuures vajadusel ka alaealistele ja nii polnudki nõukogude perioodil pättide ja vägivallatsejate ohjes hoidmise ja avaliku korra tagamisega selliseid probleeme nagu nüüd. Pätid on üldiselt arg rahvas ja kui neil tihti ka piisavalt mõistust ei ole, toimib hirmufaktor koos vajadusel ühiskonnast isoleerimisega nende puhul üldiselt üsna hästi, erinevalt kogu sellest humanistliku mõjutamise ja kohtlemise jurast.

  7. Kõigepealt 6 aastat ago
    Reply

    tuleb kõik pätid ja pätihakatised arvele võtta. Kui kuskil midagi väärat märgatakse, tuleb nad kohe viia politseisse, kus selgitatakse välja nend enimed, kool, vanemad ja muu vajalik teave. Ning kinni tuleb neid pidada üksikult, et vältida kokkuleppeid. Ja parajalt kaua, et pätid saaks aru, et pole see midagi politseist irvitades läbijooks. Neile tuleb järele kutsuda just vanemad.
    Kindlasti tuleb võtta ka DNH, sest selle põhjal saab edaspidi kohe teada, kes kuskil varastas, röövis või tappis. Ning pätt teab, et tema andmed on olemas ning vahele jääb igal juhul.

  8. Muretseja 6 aastat ago
    Reply

    JU on siis HÄDA SELLES, et TEIL, KALLID VANEMAD ja HÄSTIMAKSTUD ÕPETAJAD jms. POLE OLNUD
    EETIKAMEELT, EETILIST ALUSÕPETUST PÕHJENDUSTE JA EESKUJUGA, MILLEGA NEILE PÕHJENDADA, MIKS
    PEAB OLEMA HEASOOVLIK, HOOLIV, VIISAKAS. ET SEE ON IN.
    Nemad aga näevad koguaeg kui OUT see on. Proovivad kannatamatult oma muskleid julmuses ja tuimuses,
    sest nad näevad ju, et ümbritsev ühiskond nii toimib. Muidugi mitte nii bravuurselt, aga vaikselt, paragrahvilehtede all sahistades nagu madu. Nemad EI TAHA JU KAOTAJAKS JÄÄDA.
    Osa ehk PÜÜAB SEDA KURJA, mida NÄEVAD, OMAMOODI OHJELDADA. Keskkond pole ju kurja ohjeldamisega hakkama saanud, vaid KUMMARDAB SEDA. Ehk on osad neist nad Robin Hoodid või Don Quijoted oma lapsearuga.
    Teised jälle mängivad jupijumalaid (ikka kohapeal õpitud eeskujud) kes tohivad kõike ja lisavad omalt poolt veel juurde filmides nähtu. Nemad ka TAHAVAD OLLA,.
    Nii et, vaadake parem peeglisse, MURETSEJAD.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.