Simson: sünkroniseerimise uuringu esmased tulemused on julgustavad

Balti Elektrijaam Narvas. Foto:LIIS TREIMANN/SCANPIX

Majandus- ja taristuminister ütles esmaspäevasel kohtumisel Euroopa Komisjoni energiavoliniku Miguel Arias Cañete’ga, et Balti elektrivõrkude sünkroniseerimise uuringu tulemused on julgustavad.

“Me saame sünkroniseerimise puhul aktsepteerida lahendusi, mis tagavad tarbijatele kõrge varustuskindluse ja ei too kaasa märkimisväärset hinnatõusu. Täna saame uuringu esialgsete tulemuste põhjal öelda, et need eeldused on võimalik saavutada. Lõpliku kinnituse sellele peavad andma Baltimaade ja Poola süsteemihaldurid koostöös ENTSO-E-ga,” sõnas minister.

Tema sõnul liiguvad riigid vastavalt juunis Baltimaade ja Poola valitsusjuhtide ning Euroopa Komisjoni presidendi kokkulepitud poliitilisele teekaardile. Vastavalt kokkuleppele keskendus suvel läbiviidud uuring perspektiivikaimale lahendusele, milleks on Baltimaade sünkroniseerimine ühe vahelduvvoolu ja täiendavalt rajatava alalisvoolu kaabli abil.

Peagi kohtuvad Baltimaade ja Poola süsteemihaldurid, et suvel valminud uuringule hinnang anda. Juhul, kui uuringu tulemused süsteemihaldurite poolt heaks kiidetakse, koguneb septembri keskel Balti elektriturgude ühendamise plaani (BEMIP) töörühm, kus tutvustatakse uuringu tulemusi. Juhul, kui BEMIP töörühm uuringu tulemused heaks kiidab, on võimalik Baltimaade sünkroniseerimisprojekti järgmiste otsustega kiiresti edasi liikuda. Sünkroniseerimise projekti indikatiivne tähtaeg on 2025. aasta.

Cañete rõhutas Eesti, Läti ja Leedu elektrivõrkude sünkroniseerimise olulisust Kesk-Euroopa sagedusalaga ning kinnitas jätkuvat toetust projektile.

Sünkroniseerimine Euroopa energiasüsteemiga tagab Eestile parema pikaajalise elektri varustuskindluse ja –julgeoleku ning vähendab meie sõltuvust kolmandatest riikidest.

Lisaks arutasid Simson ja Cañete elektriturudisaini, riiklike energia- ja kliimakavade, gaasiturgude ja Euroopa Liidu gaasituru direktiivi teemadel.

BNS

8 kommentaari
 1. Hää 2 aastat ago
  Reply

  näide, kuidas mõnele splksõnale antakse uus tähendus, et keegi aru ei saaks või mõistaks seda valesti. Sünkroniseerimine koosneb 2-st osast: συν – koos/ühes/sama- ja χρόνος – aeg, seega tähendab samaajastamist. Selles loos on jutta aga ÜHITAMISEST, mis väljub algtähenduse raamidest. Miks meie põhulõugadele meeldib ebamäärane solksõna selgest omasõnast rohkem, tuleb vist liigitada ajupuudeks. Kuigi ka eputamine pole välistatud ehk on kaasnev.

 2. Aja Lugu 2 aastat ago
  Reply

  “… ei too kaasa märkimisväärset hinnatõusu.????” Öelge siis ometi ausalt ja otse välja, et see poliitiline koha kättenäitamine Venemaale ikka toob küll kaasa hinnatõusu! Kui suure, seda ei juleta enne valimisi välja ütelda. Samas on tegemist täiesti mõttetu üritusega. Teistes arenenud riikides stabiliseeritakse sagedust juba akuparkidega, kus lähevad käiku uued ja ka osaliselt ressursi kaotanud elektriautode akud ja pumpelektrijaamad. Vesinik ootab oma aega. Aku vananedes elektriautode läbisõit väheneb ja need tuleb välja vahetada.Elektriautode leviku suurenedes jääb akusid üle enam kui küll. Samas jääb neile piisavalt ressurssi võrgusageduse hoidmiseks. Huvitav, kelle tellimusel seda poliitilist pläma aetakse?

 3. u. 2 aastat ago
  Reply

  Kuidas siis ilma hinnatõusuta või hoopis hinda alandades? Hiigelkasum jääks saamata, riigiettevõtte nisa otsas olevad ca 200000 bürokraati jääksid näljapajukile ning ei saaks enam hästi riigi majanduslikku- ja sotsiaalset õitsengut tagada.

 4. Aatomik 2 aastat ago
  Reply

  Et see elekter tuleb siis väljamaalt, ja ega selle sees ometi Vene elektri elektroneid lenda ???
  Odavamaks peaks minema, sesr Soomes olla elekter koguaeg odavam kui Eestis. Kõik see elektritasu.
  Me ju maksame kinni kõik võrgud ja balansid jm.iganes kinni maksta saab.

 5. Eesti Siseministeeriumi andmeil Eesti-sisese energia vajaduse katab mõne suure tuulepargiga ära.
  http://www.sirp.ee/s1-artiklid/arhitektuur/ueleriigiline-planeering-kellele-ja-milleks/

  Ja sageduse hoiab korras kontrolleri abil.

 6. Ära solva kodanike sigu 2 aastat ago
  Reply

  Elektri hind on meil Eestis ikka häbematult madal. Erinevalt Soomest puudub meil püsiühenduse tasu (ca 30-40 euri kuus). Praegu mõni ei tarbi üldse elektrit või mõne euro eest, aga püsiühendus on talle ikka tagatud, see kõik tuleb suuremate tarbijate arvelt. Eestis on elekter sellise süsteemiga liialt odav, iga loodust reostav resurss peab olema õiglase tasu eest ja mitte ristsubsiteeritav.

  • ENSV-s 2 aastat ago

   maksis kvt 4 kopikat, täna peaks see olema 20 senti. On aga 12, seega on praegu elekter odavam 1,7 korda odavam.

 7. to Ele kt. 2 aastat ago
  Reply

  TUULEPARK ON KAHJULIK TERVISELE ! SAATANAST !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.