Peaminister Jüri Ratase kommentaar kahe riigireetmises kahtlustatava mehe tabamisele

FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Stenbocki maja, 5. september 2018 – Peaminister Jüri Ratase kommentaar kahe riigireetmises kahtlustatava mehe tabamisele:

“Kahe Eesti kodaniku kinnipidamine riigireetmises kahtlustatavatena on sügavalt häiriv juhtum. Riigireetmine on üks rängemaid kuritegusid, sest salaja ja vaenulikult tegutsedes on petetud kõigi Eestimaa inimeste ning meie liitlaste usaldust.

Riigireetmise avastamine on kahtlemata Eesti vastuluure ning teiste pädevate asutuste tõsise ja professionaalse töö tulemus. Tänane uudis on üheselt mõistetav sõnum – igale süüdlasele jõutakse ükskord jälile ning iga selline tegu saab karistatud.

Eesti riigile tekitatud kahju väljaselgitamine seisab alles ees. Ma tänan kaitsepolitseiametit, kaitseväe juhtkonda ja prokuratuuri senise hea töö eest ning soovin neile ja teistele asutustele jõudu juhtumiga edasi tegelemisel. Alles pärast kõigi üksikasjade väljaselgitamist saame lõplikke järeldusi teha.

Eesti on valinud läbipaistva tee, kus vaenulike riikide ja eriteenistuste kasuks töötamise juhtumid avalikustatakse. See on kohati raske ja valus, kuid kinnitab meie ühiskonna tugevust, võimekust ning küpsust otsustavalt tegutseda.”

Kesknädal.ee

7 kommentaari
 1. Miks 2 aastat ago
  Reply

  Jurka ei selgita, miks need isat-poega alles pärast 5-aastast nuhkimist otsustati kinni võtta? Mida tehti seni? Miks kohe pärast esimest korda neid lahti ei lastud ja kinni pandud? Miks peame meie neile laiskadele parketijõmmidele oma palgast suure osa loovutama aga tulemus on armetu? Miks meil valitseb ikka veel nõukogulik pohhuism?
  Ja miks pole kinni võetud veel 4-5 nuhki, kes usinalt meie tagant saladusi müüvad ja päevavalgele tuuakse alles 10 aasta pärast nagu oleks tegemist suure töövõiduga?

 2. Riigisaladus on see,et Viru tn-va taskuvargad ja narkodiilerid on riigiametnikud.

 3. Enn 2 aastat ago
  Reply

  See võib olla mõni kättemaks ja reformistide väljamõeldis.

  • Vanasti 2 aastat ago

   oli ikka igas asjas süüdi Savisaar, nüüd siis refomistid.

 4. maali maalt 2 aastat ago
  Reply

  Üldse üks väga huvitav periood. Eestlased püüdsid kinni riigireeturid. See on muidugi tore! Inglased aga tegid huvitava uue Skripalide seeria. Venemaa GRU ülem ütles, et kui see Skripal oli nii tähtis tegelane olnud, siis nad oleks mõnele migrandile surunud pihku 200 dollarit ja nad oleks teinud puhta töö ära, nagu praegu ELiidu territooriumil tehakse. Skripali maaletooja oli ju E.-N.Kross. Kummaline, et Krossil oli USA-sse sissesõitmise keeld, kuna teda kahtlustati tapmise korraldamises ja muudes kuritegudes. Nüüd juunis läks mees isegi LKA ametit õppima USA-sse ja oma luurekoordinaatori tööd täiustama.Kas selle Skripalide kivikirve töös osales ka Kross. Kui maailmas enne väga hästi hinnati Scotland Yardi tööd, siis sellise seriaali puhul küll tundub, et sellega tegelesid algklasside õpilased. Või oli see taotuslik?

  • Mina 2 aastat ago

   jällegi ei saa aru riigisaladusest seestpoolt. Mis asi see küll võib olla, mis peab olema riiklikult salajane? Kas tõesti mingi riigikogulase sahkerdamine, et avaldada võib alles 75 aasta pärast, kui isikud on loodetavasti juba kärvanud? Või on riiklikult tähtis see, mitu rulli persepühkimis epaberit iga kuu Kaposse või Keskstaapi toimetatakse? Saab ju selle põhjal oletada sealsete töötajate arvu. Ja kui veel õnnestub prügimäel ka need paberid kätte saada, siis saab ka nnede DNA määrata ja kõik isikuliselt klapitada.
   Või antud juhul oli riiklik saladus hoopis see, et kui suuresttükist tulistati, siis käis ka pauk?

 5. Vello 2 aastat ago
  Reply

  Ütleks, et sõna “reetur” kasutamine on antud juhul pigem liialdus, kuni me ei tea, kellele need mehed tegelikult esimesena truudust vandusid. Kusjuures isegi kõik see, mis nad praegu peavad vajalikuks ülekuulamisel rääkida võib samuti olla kõigest osa legendist vahelejäämise puhuks. Ehk siis tegu on lihtsalt ühe episoodiga luure- ja vastuluure igikestvas töös mille puhul sellised sildistavad sõnavõtud kaunis mõttetud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.