Balti riigi- ja valitsusjuhid valmistusid Saksa liidukantsleriga Salzburgi tippkohtumiseks

Foto: Valitsuse komunikatsioonibüroo

Vilnius, Leedu, 14. september 2018 – Peaminister Jüri Ratas, Leedu president Dalia Grybauskaitė ja peaminister Saulius Skvernelis ning Läti valitsusjuht Māris Kučinskis arutasid täna Vilniuses Saksamaa liidukantsler Angela Merkeliga järgmise nädala Salzburgi tippkohtumise kõige tulitavamaid teemasid.

Peaminister Ratas tõi esile Euroopa Liidu sisejulgeoleku tugevdamise vajaduse. „Sisepiiride avatus sõltub välispiiride tugevusest,“ selgitas ta. Ratase sõnul on vaja tugevdada Euroopa Piiri- ja Rannikuvalvet, et korraldada ebaseaduslike sisserändajate tagasisaatmist, kaasajastada Euroopa Liidu välispiiri infrastruktuuri ning kehtestada ühtsed nõuded välispiiri valvamisele.

„Paljud ohud peituvad aga meie ühises küberruumis,“ märkis Ratas. „Pingutame, et tugevdada küberkaitset ja suurendada valimiste küberturvalisust. Leian, et Euroopa Liit vajab küberturvalisuse kompetentsikeskust.“

Eraldi Ratase ja Merkeli kohtumisel keskendusid valitsusjuhid Eesti ja Saksamaa digikoostöö arendamisele. Ratase sõnul on Eesti valmis liikuma Saksamaaga edasi kogemuste vahetamisest  konkreetsete ja praktiliste ühiste digiprojektideni. „Näiteks võiksid Eesti ja Saksamaa tulevikus ehitada koos digisildu ka Aafrikas. Hea koostöö Aafrikas ei ole meile ju võõras – Eesti kaitseväelased on kaks aastat tegutsenud koos saksa kaitseväelastega ÜRO missioonil Malis,“ ütles Ratas. Lisaks tegutsevad Eesti ja Saksamaa demineerijad koos NATO missioonil Resolute Support Afganistanis.

Peaministri hinnangul ühendab Eestit ja Saksamaad tugev usaldus ja sõprus, ühte hoitakse nii Minski lepete täitmise küsimuses kui ka idapartnerluse riikidega koostöö arendamises. „Saksamaa on kõige enam Balti riikide õhuturbesse panustanud riik. Praegu turvavad saksa õhuväelased üheksandat korda Balti õhuruumi ning mul on hea meel isiklikult tervitada neid taas Ämari baasis novembri alguses,“ sõnas Ratas.

Kesknädal.ee

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.