26. september 2018

Esilehe lugu. Marina Riisalu: Keskerakond peab olema reaalne keskklassi erakond

Keskerakonna Tartu piirkonna juhatuse liige ja Tartu linnavolikogu liige Marina Riisalu ütles, et teda motiveerivad poliitikas osalema kogemused naisena ja emana. Ta kiidab praeguse valitsuskoalitsiooni kordaminekuid, kuid arvab, et ühiskonna- ja riigiasju saab korraldada veelgi paremini. Tema sõnumiks on seegi, et naiste hääl peaks poliitikas võimalikult tugevamini kostma. Järgneb pikem intervjuu Marina Riisaluga.

Juhtkiri: Poliitmängudest olulisem on seista inimeste huvide eest

Siret Kotka-Repinski: Keskerakonna Lääne-Virumaa piirkonnajuhina valutan tõsiselt südant sellepärast, et Lääne-Virumaa ei paku tasuta maakonnasisest ühistransporti ega kavatsegi leppida kohalike omavalitsuste otsusega ühistranspordi kättesaamise suhtes. Hea ning inimestele vajalik meede peab olema kõigile ühiselt kättesaadav.

Danske Bank on Eestis langenud, Jürgen Ligi veel mitte

Ansipi ja Rõivase valitsuste viljad on valminud, ja need on kibedad. 19. septembril ületas Eesti maailmas uudiskünnise Danske Banki pressikonverentsil Taanis, kus avalikustati raport mitteresidentide 200 miljardi euro liikumisest läbi Eesti filiaali aastatel 2007–2015.

Marko Šorin: Suurimas omavalitsuses Pärnus on suured muutused

Pärnus on pärast viimaseid valimisi palju uut. Omavalitsuse piirid on nüüdsest nii laialdased, et Pärnu linn kuulub Euroopa suurimate linnade hulka. Nüüd on meie linnal nii oma saar ja sood-rabad kui ka põllumaad ja kalasadamad. Pärnuga liitusid endised Audru, Paikuse ja Tõstamaa vald; nendelt siis ongi selline mitmekesine kaasavara.

Briti liberaaldemokraadid oodatava tõusu eel

15.–18. septembrini toimus Brightonis Briti Liberaaldemokraatliku Partei sügiskonverents, millel Enn Eesmaa viibis külalisena. Selle erakonna tänane staatus Briti poliitikas pole ülemäära märgatav või otsustav. Briti parlamendis esindavad seda erakonda 12 saadikut. Liberaaldemokraatliku partei panus ka kohalikul tasandil pole kiita – vaid ühe linna liider on liberaaldemokraat.

Vähemusvalitsused Euroopa Liidus

Vähemusega on kahtlemata raskem valitseda kui enamusega, kuid midagi väga ebatavalist vähemusvalitsustes ei ole. Euroopas on praegu ligi kümmekond riiki, mida juhivad just sellised valitsused. Eestis on räägitud viimasel ajal taas palju võimalusest, et enne valimisi jääb koalitsioonile parlamendis vähemus, sest valimisnimekirjades paremaid kohti jahtivad riigikogulased lähevad üle opositsiooni poolele. Marko Mihkelson astus Reformierakonda, Peeter Ernits ekrestus. See rida võib muidugi jätkuda, aga mingit katastroofi selles näha ei maksa.

Tänapäev ja tähtpäevad

Saja aasta möödumine Vabadussõja algusest (28.11.1918) paneb küsima: mida me uue agressiooni, okupatsiooni või kriisi korral teeksime? Kas osa sõidab Venemaale odavat viina ostma ja kiidab sealset madalat tulumaksu? Kes on kaitsnud rahva, kes raha huve? Kust tuleb kurjus?

Nädala juubilar Aleksandr Goloborodko  80

Möödunud sajandi alguspoolel sünnitasid vene avangardistid revolutsioonilise filmikunsti maailma, mida on edasi arendatud USA-s ja Euroopas. Eesti filmi vundament baseerub ajaloost tulenevalt vene filmikoolil, mis on arenenud karismaatiliste loominguliste suurkujude kaudu. Üks neist on tänane juubilar Aleksandr Goloborodko, kes eestlastele tuntud eelkõige Gabrieli osatäitjana kultusfilmis „Viimne reliikvia“.

Kõigest pikemalt ja palju muud huvitavat 26. septembri Kesknädalas. Kesknädal.ee veebilehel ilmuvad Kesknädala artiklid nädala jooksul. Lisaks avaldatakse olulisi uudiseid igapäevaselt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.