Jaanus Karilaid: õiguskomisjon läheb Danske juhtumiga sügavuti

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid kinnitas reedeses Äripäeva raadiosaates „Kuum tool“, et parlamendi kuuest fraktsioonist viis soovib Danske panga suuremahulises rahapesuloos suuremat selgust ning seepärast jätkatakse õiguskomisjonis vastavaid kuulamisi. Ainsana vastandab end sellele Reformierakond.

Riigikogu õiguskomisjon arutas Danske rahapesu küsimust juuli lõpus oma erakorralisel istungil. Samal ajal algatas uurimise ka Riigiprokuratuur. Õiguskomisjonis on juba ära kuulatud politsei rahapesu andmebüroo ning prokuratuuri inimesed. Lähinädalatel on kavas ära kuulata Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler ning endine Finantsinspektsiooni nõukogu juht ja aastatel 2009–2014, kui rahapesu maht oli kõige suurem, rahandusministriks olnud Jürgen Ligi.

Karilaid ütles, et Ligi on kutsutud õiguskomisjoni ette oktoobri algul ning juba praeguseks, kui on välja tulnud rahapesu niivõrd suur ulatus, on parlamendiliikmetel tekkinud tollastele rahanduse ja panganduse järelevalve juhtidele hulgaliselt küsimusi. Esimese sammuna soovitakse avalikustada Finantsinspektsiooni kunagised aruanded, kus rahapesu-teemat käsitleti. Karilaid tõi näiteks, et seniste arupärimiste vastuste kohaselt käsitles Finantsinspektsioon toonast rahapesu oma koosolekutel kümnel korral, kuid mingit otsust selle kohta Finantsinspektsiooni nõukogu tasandil ei tehtud.

Üksikasjalikult soovitakse ka teavet, kuidas toimus Finantsinspektsiooni poolt Danske Eesti filiaalis uurimine ja sellest aruande koostamine. Samuti, kuidas teavitati sellest kolleege Taanis ning millised olid tulemused. Tähtis on ka poliitiline tasand, kus rahandusminister, olles ise küll Finantsinspektsiooni nõukogu eesotsas, ei võtnud ette samme olukorra parandamiseks.

Praeguseks on Danske rahapesu asjus uurimine alustatud juba mitmes riigis. Danske panga enda poolt eelmisel nädalal avaldatud uurimise andmeil võis rahapesu selle panga Eesti filiaalis aastatel 2007–2015 hõlmata suurt osa mitteresidentide 200 miljardi euro suurusest rahavoost.

Novembris on õiguskomisjoni algatusel rahapesu-küsimus Riigikogus arutusel riiklikult tähtsa küsimusena.

Aivar Jarne

1 Kommentaar
  1. Excpert 6 aastat ago
    Reply

    Soovitus parlamendi õiguskomisjonile: võiksite kaasata oma kuulamistele Eesti tunntud rahapesu expertid_ Siim Kallas, Marek Strandberg, Tiit Pruuli, kellele on Eesti kohtud väljastanud ka vastavad sertifikaadid ja litsensid(kohtuotsused), mis tõestavad nende kompententsi antud küsimuses. Vägagi professionaal on antud küsimudes Jüri Mõis ja Heldur Meerits. Kes teab võib olla kuluvad marjaks ära isegi Peeter Vähi ja Mart Laari ajaloolised teadmised. Soovitaks palavalt Margus Linnamäed(Postimehe omanik) aga seda meest ei suuda õiguskomisjon kinni maksta. Kui Hansapanka, Eesti Panka, Tartu Kommertspanka jne. võis õigustatult pidada pesuköökideks kus pesu pesti pesupalides, siis tänapäeval pestakse pesu ikka masinatega. Muideks esimene pesumasin leiutati, kus, õigus Inglismaal 18 saj lõpus.. Tõhuslt kasutavad pesumasinaid Inglise kanalisaarti pangad, aga isegi nende tööviljakus jääb kaugele maha USA omadest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.