Juhtkiri: Poliitmängudest olulisem on seista inimeste huvide eest

FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Siret Kotka-Repinski, Keskerakonna Lääne-Virumaa piirkonna juht

Alates juulist on Eestis pakutud maakonnasisest tasuta ühistransporti, ning seda üheteistkümnes maakonnas. Paraku ei kuulu sellesse nimistusse Lääne-Virumaa, kus sarnaselt mõnele üksikule maakonnale lisaks rakendus maakonnasisene tasuta ühistransport vaid osaliselt. Keskerakonna Lääne-Virumaa piirkonnajuhina valutan sellepärast tõsiselt südant ega kavatsegi leppida kohalike omavalitsuste otsusega ühistranspordi kättesaamise suhtes. Hea ning inimestele vajalik meede peab olema kõigile ühiselt kättesaadav.

Tõepoolest, kui juuli alguses tasuta ühistranspordiga algust tehti, pidid virukad uudiste vahendusel nukralt jälgima, kuidas ümberkaudsetes maakondades paljud inimesed said nautida tasuta bussisõitu. Seejuures paljudel oli peas aina kõlamas mõte: mille poolest on nemad eelistatumad kui meie? Meele teeb mõruks just asjaolu, et maakonnasisese tasuta ühistranspordi nägi riik ette kõigile maakondadele, ning neis piirkondades, kus seda rakendatud pole, on pigem tegu omavalitsusjuhtide jonniga. Viimane otsustamine on jäetud just kohalike omavalitsusjuhtide kätte, kellest sõltub, kas tasuta ühistransport rakendatakse või mitte. Minu seisukoht on see, et on aeg seista kõrgemal poliitmängudest ning lähtuda kohalike inimeste reaalsest huvist.

Keskmõte: Täna kohtame tasuta bussisõidust kasu saajaid kultuurisündmustel, suuremate keskuste kauplustes või haigla ootejärjekorras.

Meie hinnangul pole niisugune olukord kuidagi põhjendatud ning vajab kriitilist suhtumist. Piirkonnas elavate inimeste heaolu on meile oluline, ning just seetõttu tegid Lääne-Virumaa keskerakondlased algust allkirjade kogumisega. Kiiresti kogunes üle 1000 allkirja, mis näitas, et tegemist on vajaliku algatusega, ning see kannustas meid eesmärgi nimel edasi püüdlema. Tänaseks oleme kogunud juba üle 2000 allkirja. Sedavõrd suur toetus annab põhjust koputada kohalike omavalitsusjuhtide südametunnistusele, et tasuta ühistransport saaks viimaks reaalsuseks ka kogu Lääne-Virumaal.

Eesmärgi poole püüdlemisel on omamoodi boonuseks olnud ka esimeste kuude valideerimisandmed. Nende põhjal võib öelda, et tasuta ühistransport on tegemas üle Eesti tõsist võidukäiku, sest bussikasutajaid on kõvasti lisandunud. Näiteks juba esimesel kuul oli Järvamaal üle 9000 bussisõitja rohkem kui möödunud aastal samal ajal. Augustikuu andmeid vaadates selgub, et kasv jätkub ning ainuüksi kuuga on lisandunud ca 5000 inimest. Tõsi, ka Lääne-Virumaal on  sõitjate hulk suurenenud – eelmisel aastal oli juulis reisijaid üle 61 tuhande, sel aastal jõuti 70606-ni ning augustis jätkus kasv 2840 võrra. Kuid võrreldes teiste maakondadega, kes otsustasid tasuta bussisõidu meedet rakendada täielikult, on vahe siiski marginaalne. Kõigele tuginedes on selge, et head asja on võimalik teha veelgi paremaks, ning ootus tasuta sõidu järele on suur, kuid selleks peab Lääne-Virumaa järgima paljude teiste maakondade eeskuju.

Lääne-Virumaa ei erine kuidagiviisi teistest maakondadest, ei elukeskkonna ega inimeste poolest. Täna kohtame tasuta bussisõidust kasu saajaid kultuurisündmustel, suuremate keskuste kauplustes või haigla ootejärjekorras. Seejuures ei maksa ära unustada ka lisandunud rahalisi vahendeid ning kaasnenud vabadust. See läheb tõesti väga paljudele inimestele korda, kuid kahjuks ei saa sellest osa kõik virumaalased. Olukorra muutmiseks on meile võimalused loodud, kuid selleks peame võtma jalad kõhu alt välja ja tooma tasuta maakonnaliinid ka Lääne-Virumaale.

2 kommentaari
  1. Maali Maali 6 aastat ago
    Reply

    Siret Kotka kes on läbi Savisaare voodi tõusnud erakonna juhatusse jagab nüüd õpetusi.

  2. Transporti saab poolmuidu siis kui bensiini ja diisli asemel valada paaki vett s.o. oma auto mootorile paigaldad HHO aparaadi :
    http://m.stins.biz/auto/

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.