Loone: toetame poliitretoorika asemel topeltkodakondsuse mure lahendamist

Oudekki Loone Foto: Kesknädal

Keskerakonna fraktsiooni saadik Oudekki Loone sõnas, et Eesti kodakondsuse regulatsioonis on palju probleeme, kuid Reformierakonna esitatud eelnõu oli läbimõtlemata soov teha erakondlikku poliitikat, mitte lahendada murekohti.

Loone tõdes, et põhiseaduse ja kodakondsuse seaduse vahel on tõepoolest vastuolu. „Me mõnedele inimestele justkui anname põhiseadusliku õiguse omada mitut kodakondsust ja teistele ei anna. Samal ajal, kui sa omad mitut kodakondsust, mis on sinu põhiseaduslik õigus, siis sa justkui rikud ühte teist seadust. Loomulikult on see absurdne ja tuleks ära muuta,“ selgitas Loone. Ta lisas, et kodakondsuse regulatsioonis on veel ka teisi murekohti, näiteks häbiväärne kodakondsusetuse probleem või küsimus, kes ikka täpselt enne Teist Maailmasõda Eesti kodanik oli. „Ka need vajavad küsimused vajavad lahendusi,“ rõhutas ta.

Samas leidis riigikogulane, et Reformierakonna eelnõu oli läbimõtlemata ning ei oleks lahendanud kodakondsusega seatud muresid. Eesmärk oli Loone arvates poliitiline ning seda näitab nii kasutatav retoorika kui ka eelnõu sisu kvaliteet. Muu hulgas tõi riigikogulane välja, et eelnõus esitatud riikide nimekiri ei olnud erapooletult põhjendatav ning tuginetud oli tunnetele, mitte juriidilistele põhjendustele. „Niiviisi ei saa seadust kirjutada, see alus peab olema loogiline ja kõigile mõistetav,“ leidis keskerakondlane.

Saadiku sõnul oleks eelnõu tekitanud ka suurema vastuolu sünnipäraste ja naturaliseeritud kodanike vahel ja süvendanud mõtteviisi, et on olemas teise järgu kodanikud. Seda näitas Loone sõnul eelnõu sõnastus, mis sisuliselt tähendanuks võimalust võtta näo järgi inimeselt kodakondsus. „Seadus peab olema konkreetne ning mitte tekitama hirmu, et äkki tuleb järgmine valitsus, kellele inimese vaated, väljaütlemised või välimus ei meeldi,“ sõnas Loone ja lisas, et vaadete eest kodakondsuse äravõtmine on kõike muud kui demokraatlik ning õigusriiki selline käitumine ei mahu.

Loone kinnitas, et Keskerakond kindlasti pooldab kodakondsuse seaduse ja kodakondsuse põhimõtete ülevaatamist. „Me kindlasti pooldame seda, et see vastuolu põhiseaduse ja kodakondsusseaduse vahel ära kaotataks. Kindlasti tuleb topeltkodakondsus lauale tõsta ja selles tuleb leida konsensus. Reformierakonna pakutud kujul me ei näe, et sellest saaks isegi lähtuda,“ lõpetas ta.

Kesknädal.ee

2 kommentaari
  1. Triin 6 aastat ago
    Reply

    Ei mingit topeltkodakondsust vene kodanikele. Ei mingit O –kodakondsuse varianti. Ei mingit autonoomiat venelastele, sest nad on ja jäävad hingelt alati Venemaa kodanikeks, olgugi, et talle taskusse sinusuguse topiks Eesti passi. See mürk, mis iga päev Venemaalt voolab on ju ka nn. “meie venelaste” soontes, see pole sealt kusagile kadunud. Neile meeldib elada Euroopas, olgu siis või näruses Eestis, kuid hing on ikka Putiniga. See, mida praegu tehakse õnnetu Ukrainaga, on niivõrd tülgastav ja ega siin parem oleks, upitage aga juhtivatele kohtadele venelasi, eriti Toomi ja Kõlvarti suguseid ja saamegi varsti siin samasuguse olukorra. Nüüd on Putin ässitanud ka Ungari Ukraina vastu, kes jagab Ukraina territooriumil oma passe ja nõuab ungari keelset haridust. Juba venelased ilguvad, et ka Poolal oleks Ukrainale territoriaalseid pretensioone. Samas Venemaa annab oma kokkuahmitud territooriumil, kõigile haridust ainult vene keeles, nn. “vähemused” saavad nädalas kaks tundi omakeelset õpet. Keskerakond toob
    kogu selle mürgi ka siia, nõudes nii vene koolide jätkumist kui juba autonoomiat ja kui vastu hakkame ja iseenda kaitsmiseks tuleb seda teha—siis oleme üsna varsti Ukrainaga samas olukorras. Seda sa Loone soovid—verd ja pisaraid, sest kõik ei ole valmis nende impeeriumimeelsetega ja oma rahva reetjatega ühes räpases paadis olema.

  2. Mitte 6 aastat ago
    Reply

    ainult topelt-, vaid mitmikriikkonduse võiks kehtestada siis ja nende riikide kodanikele või alamatele, kes tunnistavad asukohariigi eelisõigust. Näiteks kui isikul on Rootsi ja Eesti riikkondsus ja ta paneb toime kuriteo Eestis aga pageb siis oma kunni seljataha peitu, peab kunn ta Eestile välja andma. Rootsiga sellise lepingu ehk saaks sõlmidagi, kuid kas ka näiteks USA ja Venemaaga? Mingi topeltriikkondne Ivan Ivanov pageb Putini juurde ja Putin vaevalt teda välja annab.
    Huvitav kas Jevdokia ka selliseid võimalusi on ette näinud ning kui esitab vastava taotluse, kas ta sellise sätte ka sisse paneb?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.