Ratas tänas Rahvarindesse panustanud inimesi

Tallinn, 11.09.1988. Vabaduse laul ehk massiüritus "Eestimaa laul." Rahvarinne kutsus rahva lauluväljakule. Foto: Scanpix

Peaminister Jüri Ratas tänas pühapäeval Rahvarinde 30. aastapäeva konverentsil kõiki inimesi, kes omal ajal Rahvarindesse panustasid.

“Ma tänan kõiki inimesi, kes andsid omal ajal panuse Rahvarindesse, olgu siis selle asutamiskongressil, eestseisuse või volikogu liikmena, samuti lihtliikmena tugevat tööd tehes, hea sõnaga toetades või mõttes kaasa elades. See kõik oli vajalik ja panustas toona Rahvarinde edusse, aga seeläbi ka meie rahva neil aegadel üha raskemini varjatava südamesoovi teostamisse,” ütles ta ning lisas, et suuresti tänu Rahvarinde tegevusele 30 aasta eest saame täna vaba rahvana oma riigi ajalugu ja nii raskemaid hetki kui ühiseid saavutusi meenutada.

Ratase sõnul oli Eestimaa Rahvarinne sadu tuhandeid inimesi ühendavaks jõuks, mis süstis rahvasse Heinz Valgu legendaarseid sõnu laenates usku, et ükskord me võidame niikuinii. “Seda nägime nii ulatuslikel kogunemistel lauluväljakul kui kolme Balti riigi ja rahva ennenägematu koostöö tulemusena sündinud Balti ketis. Toonased sündmused on kordumatud nii oma ulatuselt kui olulisuselt Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamisel,” rääkis ta.

Ratas lisas, et vahel on sündmuste keerises raske nende ajaloolisust kohe mõista, samas kui mõnel teisel juhul on see päevselge. “Mõnel juhul unustame me aga tagantjärele olukorra olulisuse või pöördelisuse. Samamoodi on see kahjuks vahel tegude, inimeste ja organisatsioonidega,” lausus ta.

Tänapäevalgi võib Ratase sõnul suures poliitikategemise tuhinas vahel tunduda, et mõni erakond väljendab meie soovidele risti vastupidiseid mõtteid või nende pakutud lahendused on arusaamatud. “Selle juures on lihtne unustada, et tegelikult on meil kõigi peale ainult üks Eesti Vabariik. Julgen uskuda, et kõik poliitikud soovivad oma tegudes ja mõtetes meie riigile head,” ütles ta.

Seetõttu kutsus Ratas olema uhke nii Rahvarinde kui ka Muinsuskaitse Seltsi, ERSP, Kodanike Komiteede liikumise, Eesti Kongressi ja kõigi teiste rahvaalgatuste, samuti tänaste kodanikuühenduste ja poliitiliste jõudude üle.

Tallinnas rahvusraamatukogu suures saalis tähistatakse täna ajalookonverentsiga 30 aasta möödumist Eestimaa Rahvarinde asutamiskongressist.

Kesknädal.ee

2 kommentaari
  1. maali maalt 4 aastat ago
    Reply

    Kummaline, et ma ei loe kuskilt välja Edgar Savisaare nime. RR sündis ja elas suuresti ühe mehe, Edgar Savisaare energia toel ja jõul. Siin polnud sugugi tegemist autoritaarsusega. RR otsused sündisid põhjalike arutluste järel eestseisuses ja volikogus, kus nii mõnigi kord tuli Savisaarel vähemusse jääda. Põhjus oli lihtsalt Savisaare hämmastavas võimekuses, suutlikkuses ja töökuses. Ta oli sündinud poliitik. RR meeleavalduste ja suuraktsioonidega kaasnes alati kõrgendatud tundelisus, ei mingit morni kättemaksuiha, ega mineviku kannatuste hala ja leina, vaid optimistlik tulevikku vaatamine ja usk oma võitu. RR toetus reaalsusele, välistades illusioone ja katteta lubadusi. RR ühendas peaegu kogu Eesti rahvast ja ta andis rahvale lootust.

  2. Aivar 4 aastat ago
    Reply

    Minu mäletamist mööda ühendas rahvarinne kogu kollobrantide punti! Juhtkohtadel ikka partorgid ja muud ideelised punased, kes siis “uues kuues” rahvast lollitama asusid

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.