Keskerakonna volikogu näitas uusi suundasid

Hetk volikogu istungilt.

Laupäeval Tallinnas Mektory innovatsioonikeskuses peetud Keskerakonna volikogul võeti vastu avaldus e-valimiste turvalisuse tugevdamise kohta ning valiti volikogu juhatus. Volikogu juhina jätkab Kersti Sarapuu ning tema asetäitjatena Mihhail Korb ja Marika Tuus-Laul.

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas ütles volikogu ees kõnet pidades, et Keskerakond soovib tuua Eesti inimesed senisest enam reaalselt riigijuhtimise juurde, seadustada presidendi otsevalimised ning laiendada rahvaalgatuse ja rahvahääletuse võimalusi. „Samuti võiksime järgmisel valitsusperioodil rakendada kaasava eelarve printsiipi ehk lasta inimestel ise otsustada teatud summade üle riigieelarves,“ leidis erakonna juht.

Ratas sõnas, et kuigi viimased kuud on toonud vastastikuseid välistamisi ja punaseid jooni, moodustab Keskerakond võidu korral valitsuse erakondadega, kellega saab kõige enam oma programmi ja lubadusi ellu viia. „Meie punased jooned ei jookse mööda erakondi või isikuid, vaid lähtuvad Keskerakonna maailmavaatelistest seisukohtadest,“ rõhutas ta.

Ratas kinnitas, et Keskerakond ei ole nõus tervishoiu hiiliva erastamisega ega luba ellu viia maksumuudatusi, millest võidab vaid jõukam osa ühiskonnast. „Kindlasti ei ole meile vastuvõetav ühiskonda lõhestav poliitika ning haridusmaastiku hoogtöö korras ümberkorraldamine. Toetame õiglast, tasakaalukat ning kogu ühiskonda edasi viivat poliitikat,“ rääkis erakonna esimees. Ratase sõnul minnakse valimistele kaitsma solidaarse tervishoiu lisarahastamist ning tugevat regionaal- ja maaelupoliitikat, aga ka õpetajate, kultuuritöötajate, IT-spetsialistide, veterinaaride ning sotsiaalhoolekande sektori ja siseturvalisuse valdkonna töötajate palgatõuse.

Kuigi valimisplatvormi esitletakse jaanuaris, tõi erakonnajuht oluliste eesmärkidena välja vanaduspensioni erakorralise tõusu, koduhoolduse või hooldekodu koha tagamise igale abi vajavale eakale, lapsetoetuste kasvu 100 euroni ja omafinantseeringuta kodulaenu noortele peredele. „Samuti taotleme põhimaanteede neljarajaliseks ehitamist laenuraha toel. Vastasel korral neist ainult räägitakse veel järgmised 27 aastat,“ lisas Ratas. Hinnatõusu pidurdamiseks ning konkurentsivõime tõstmiseks soovitakse langetada kütuse- ja elektriaktsiisi.

Suunda näitavad avaldused

Kersti Sarapuu tõi volikogu ees välja mitmed varasemad vastuvõetud avaldused. „Eelmise aasta 18. novembril rõhutas volikogu, et erakonna suur eesmärk peab olema Eesti eakate heaolu kasv. Mul on hea meel, et see väljendub Riigikogu valimiste ühes põhilubaduses, milleks on erakorraline ja väga vajalik pensionitõus,“ rõhutas Sarapuu. Samuti on volikogu võtnud vastu Eesti poliitilist suunda näitava eetikakoodeksi, kinnitanud neljarealiste põhimaanteede olulisust ning seda, et valijad väärivad sisukaid valimisdebatte.

Sarapuu, kes on ka Riigikogu fraktsiooni juht, lisas, et lisaks olulistele eelnõudele ja Keskerakonna ideede eest seismisele teeb fraktsioon ringi peale ka kõikidele maakondadele, et anda valijatele aru tehtust, kohtuda kohalike otsustajate, ettevõtete ja erakonna aktiiviga. Positiivsena tõi ta välja töö e-valimiste ja pakirobotite eelnõuga, Tšernobõli veteranide toetuse tõusu ning õiguskomisjoni esimehe Jaanus Karilaiu juhitud uurimised VEB-fondi ja Danske rahapesu asjus.

E-valimised turvalisemaks

Volikogu võttis laupäeval vastu ka otsuse, mille kohaselt peab Eesti inimeste poolt järjest enam kasutatav e-hääletamise võimalus säilima ja arenema, kuid muutuma turvalisemaks ning võtma kasutusele topeltserverid. Keskerakonna e-valimiste töörühma juht Erki Savisaar sõnas, et erakond on alati toetanud erinevate e-lahenduste kasutuselevõtmist ja innovatsiooni.

Ta selgitas, et Keskerakonna hinnangul tuleb e-hääletamise turvalisuse kontrolliks luua lisaks teine e-häälte lugemise keskus, mis töötaks paralleelselt olemasolevaga. „E-häälte ülelugemise valimisjaoskonnad peavad olema moodustatud erinevatel alustel ning arendama oma tarkvara iseseisvalt kokkulepitud reeglite järgi. E-hääled dubleeritakse ja loetakse üle kahes sõltumatus lugemiskeskuses, mõlema valimisjaoskonna tulemused peavad olema identsed,“ rääkis Savisaar. Kontroll suurendab elektroonilise hääletamise usaldusväärsust ja läbipaistvust, säilitades samas häälte salajasuse ja vähendades inimfaktori mõju.

Aivar Jarne

9 kommentaari
  1. Tõnis Viilol 6 aastat ago
    Reply

    Savisaar võeti maha ja selleks tehti tohutult tööd. Inimesi ei kutsutud hääletama, kes olid Savisaare poolt. Savisaare mahavõtmiseks sõimati teda vanaks. Naljakas oli ka see, et Marju Lauristin pidas teda vanaks. Toon välja Savisaare vastaste vanused.
    Marju lauristin 07.04.1940 (võimalik 17.04.1940)
    Anto Raukas 17.02.1935
    Tunne Kelam. 02.10.1936
    Marju Lauristin sünd. 07.04.1940
    Tiit Vähi 10.01.1947
    Siim Kallas 02.10.1948
    Toomas Varek 06.06.1948
    EDKAR SAVISAAR 31.05.1950
    Must Aadu 25.03.1951
    Mart Laar 22.04.1960

    Enne Savisaat “väga noored vastased” kes peavad ennast noorteks. Marju valimiste eel isegi näitas oma noorust ja ronis m.rattale. Tema on ka varem väitnud. et üle kuuekümne viie juba inimene muutub lapsikuks ja dementseks. Eks ta seda olegi.
    Kogemused Savisaarel meid juhtida on. Praegu on välja roninud kasumit jahtijad.
    Eesmärk on fos.kaevanduste avamine ja see toob teatud grupile miljardised kasumid.
    Selleks ongi vaja raudteed magi veoks. Seniilne vanapapi Raukas kogemata ekraanil lartsatas selle välja. Savisaar praegusele pundile oleks kõige parem surnuna. Tema aga ei mõelnudki surra ja see valmistab vastastele peavalu. Savisaart on tahetud kümned aastad vangi saata kuid kuidagi ei õnnestunud. Ta on tõesti aus inimene ja Eesti eest väljas. Ärge uskuge tema vaenlaseid. Savisaar on ainukene kes viib rahva paremale elule. Ei aita see, et tahetakse ta tõugata unustusse.
    Praegused juhid pooldavad E valimisi. Muidugi selleks, et valimistel tulla võidule nagu alati saavutas E valimistega võidu oravad.

    • maali maalt 6 aastat ago

      Kuldsed sônad sm Viilolilt! Narri Edgarit ûks kord, Edgar narrib üheksa korda vastu – vanarahvas teadis seda ega narrinud Edgarit kunagi, sest Edga on vanem kui meie keegi.

    • Mets 6 aastat ago

      Tegelikult tehti õieti, et Savisaar maha võeti. Tema tehtud ämbreid ja prohmakaid klaaritakse veel praegugi. Isegi erakonna hoone Toompeal tuli võlgade katteks maha müüa.
      Nii et jätke see halin ja taga nutmine. Sedapsi!

  2. Naeruväärne 6 aastat ago
    Reply

    on lastele annetada 100€ kui on võimalik süsteemselt anda 330€ ja kui väärtuste eest kohe palk täielikult kätte anda, siis 660€.

  3. Kui 6 aastat ago
    Reply

    suund on uus ehk teine, siis minnakse kuskile mujale. Seni mindi ikka hurraaga edu ja rikkuse suunas. Järelikult nüüd …

  4. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Eelmine Maali Maalt on liba, kuigi ega ta midagi valesti ka ei ütelnud.

  5. Tõnis Viilol 6 aastat ago
    Reply

    Maja. milles ta elas, on endise metsavahi kordjoni hoone ja neid oli terve Eesti täis. Ei olnud tegu mõisaga nagu vaenlased seda rahvale serveerisid.
    Maja oli seest remonditud, puhas jne. Kõrvalhoone oli laut, mis seest tühjaks roogitud ja sinna tehtud (Savisaare sõnul arviivi ruum). Oli umbes 20 m2 suurune kaasvuhoone kus kasvasid viinamarjad. Oli maase kaevatud auk väikese sauna juures (umbes 3 m2). Ääristatud mätastega ja puust redel. Aias oli väikene betooniga äärestatud iluauk, mille äärel kuju (väike konn, suust jooksva veega). Muidugi ooli ka hundi kuju. See on ju Hundisilma talu. metsa all oli lõkeplats ja see siis silmaga nähtav varandus.
    Nüüd teame, et ei olnud teiste riikide bankades miljoneid ja miljardeid. Ta oli meie poliirtikutest kõige vaesem inimene. Teame, et tegu igati ausa inimesega. Siiani on ta ausaks jäänud.
    Minul on tunne, et tema haigestumine ja jalast ilma jäämine ei olnud juhuslik. Seda oli kellegile vaja ja see selgub kunagi hiljem. Nagu selgub ka Estonia uppumise asjaolud.
    Meie uuesti riigi loomisel oli Savisaarel kõige suurem roll. Teda tahetakse välja tõugata ja vastastele oleks ta õige parem surnuna. Sellepärast tema piinamine.
    Mina avaldan tänu neile inimestele ja poliitikutele kes võtavad osa tema tagasihoidlikest sünnipäevade pidamistest ja kes peavad temas lugu.
    Olen veendunud, et Savisaare tagasitulekuga ilmnevad suured kuriteod ja paljud reeturid leiavad vanglas koha. Sellepärast siis tema materdamine.Ärge uskuga süüdistusi.
    Olen veendunud, et tema tõukamises on süüdi Ratas koos oma liitlastega. Reeturitel on nüüd hirm ja süüdistamised kestavad. Ratta valimine tema asemele ei olnud aus. Kutsuti hääletamisele ainult inimesed, kelle nad olid suutnud töödelda. Savisaare pooldajaid ei lasted ligigi.
    Ratas tahab nüüd oma positsioone kindlustada ja nüüd on ta E hääletuse suur pooldaja. See võib kindlustada tema püsimise.

  6. Tõnis Viilol 6 aastat ago
    Reply

    Kirjutasin Maalile miks ei tasu mind sõimata seltsimeheks. Kaks korda proovisin siin avaldada kuid kirjutatu ei ilmunud. Siis nii palju demokraatiast.

  7. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Tõnis Viilol. Ma ei ole teile ega teie kommentaaride kohta kunagi midagi halba öelnud, sest mulle just meeldivad teie poolt kirjutatud mõtted. See kommentaar, mis on Maali Maalt poolt esimesena kirjutatud -Kuldsed sõnad sm Viilolilt….., on tegelikult libaja poolt, kellel on kindel soov mind diskrediteerida. Ma olen võrdlemisi paksu nahaga ja mind ei saa keegi endast välja viia. Maailm on täis ju igasuguseid idioote.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.