Läti on koosmeelest kaugel

Läti Seimi valimised. Ainazi. FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Kuigi Lätis nädalavahetusel toimunud parlamendivalimised võitis taas nende populaarseim erakond Koosmeel, saades 100 kohalises Seimis 23 kohta, ollakse lõunanaabrite juures koosmeelest kaugel.

Koosmeele kõrval pääses Seimi veel kuus parteid ning enamik neist välistab koostöö Koosmeelega. Samas valmistatakse avalikkuse ees taas ette pinnast, et valijate eelistuse saanud parteid ei peagi riiki valitsema.

Nimelt ei sobivat praeguse Läti eliidi ja peavoolumeedia silmis Koosmeel eesotsas oma liidri Nils Ušakovsiga riiki juhtima. Ikka kostavad need vanad jutud, et Riia linnapea juhitav partei on liiga venemeelne ning vasakpoolne. Ei aidanud ka koostöölepingu lõpetamine Ühtse Venemaaga ning tuntud lätlaste astumine parteisse. Ušakovs ise rõhutas kohe pärast valimisi, et tema erakonnata stabiilset valitsust kokku panna ei saa. „Teistlaadi koalitsioon koosneks võõravihkajatest ja homoõiguste toetajatest. Selline saaks püsida vaid kaks või kolm nädalat,“ ütles ta.

Tänu endiste võimumeeste Koosmeele-vastasusele ning üleüldisele rahulolematusele sai seekordsetel valimistel teise tulemuse (16 kohta) uus parempopulistlik partei KPV LV, mida veab endine näitleja ja korruptsioonis kahtlustatud Artuss Kaiminš. Kuigi ta ei ole otseselt välistanud koostööd Koosmeelega, ei piisa neist kahest valitsuskoalitsiooni moodustamiseks.

Kolmanda tulemuse saanud Uus Konservatiivne Partei sai samuti 16 mandaati. Nagu nimigi ütleb, on tegemist uue parteiga, kuid nagu enamiku teistegi „uute“ puhul annavad selleski tooni endised võimu juures olijad.

Ka neljanda tulemuse saanud liberaalne partei „Arengu poolt!“ on uus, kuid samuti vanade tegijatega, eesotsas Europarlamendi saadik Artis Pabriks. Teda nähakse ka ühena neist, kes Koostööd välistavalt püüavad uut koalitsiooni kokku saada.

Läti president Raimonds Vējonis, kelle poole praeguses segases olukorras üha rohkem vaadatakse, on oma avalduses paika pannud vaid üldised printsiibid:  stabiilne valitsus ning senise julgeoleku- ja välispoliitikajoone hoidmine. Valitsusjuhi kandidaadi nime käib ta välja alles pärast seda, kui parteid on omavahel kokkuleppe saavutanud. See on aga praegu raskem kui kunagi varem.

2 kommentaari
 1. HARRY 2 aastat ago
  Reply

  ülemlaul6
  Pruut ülistab peigmeest
  61 „Kuhu su kallim on läinud,
  sa ilusaim naistest?
  Kuhu su kallim põikas,
  et koos sinuga teda otsida?”
  2 „Mu kallim läks alla oma rohuaeda,
  palsamipeenarde juurde,
  rohuaedadesse karja hoidma
  ja lillekesi noppima.
  3 Mina kuulun oma kallimale
  ja mu kallim on minu,
  tema, kes lillekeste keskel
  karja hoiab.”
  Peigmees ülistab pruuti
  4 „Sa oled ilus nagu Tirsa, mu kullake,
  kaunis nagu Jeruusalemm,
  kardetav nagu väehulk lippudega.
  5 Pööra oma silmad ära mu pealt,
  sest need teevad mind rahutuks!
  Su juuksed on nagu kitsekari,
  kes laskub Gileadilt.
  6 Su hambad on nagu kari emalambaid,
  kes pesemiselt tulevad;
  neil kõigil on kaksikud
  ja ükski neist pole soota.
  7 Otsekui granaatõuna lõiked
  on su oimud su loori taga.
  8 Kuuskümmend on kuningannasid,
  kaheksakümmend on liignaisi
  ja neitseid on arvutult.
  9 Aga üksainus on mu tuvike, mu süütuke,
  oma ema ainus, oma sünnitaja lemmik.
  Tüdrukud näevad teda
  ja kiidavad õndsaks,
  ka kuningannad ja liignaised,
  ja nad ülistavad teda:
  10 „Kes see on, kes koiduna alla vaatab,
  ilus nagu täiskuu, selge nagu päike,
  kardetav nagu väehulk lippudega?””
  11 „Ma läksin alla pähkliaeda
  vaatama pungi orus,
  vaatama, kas viinapuu on pakatanud,
  kas granaatõunapuud õitsevad.
  12 Ma ei teadnud, et mu hing pani mind
  Ammi-Nadibi vankritele.”

 2. mnjah 2 aastat ago
  Reply

  See on hea näide mis tegelikult poliitmaastikul toimub. Alguses nõutakse üht ja siis teist ja kui siis seda ka tehakse, siis ikkagi ei sobi. Nii et meie Keskerakond võib täiesti vabalt seda protokolli oma sahtlis edasi pidada. Siis on teistel erakondadel võimalus veel järgnevad 27 aastat sellest aina rääkida, rääkida, rääkida…. Eriti veel enne valimisi, aga kui valimised möödas, siis ei tule selle paberi olemasolu enam meeldegi. Kui see midagi näitab, siis vastaste üüratut silmakirjalikkust.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.