EKRE fenomen

EKRE valimispidu Reval Cafe

Mart Ummelas, ajakirjanik

Mõni nädal tagasi ilmus „Postimehes“ endise julgeolekueksperdi ja Reformierakonna poliitiku Eerik-Niiles Krossi artikkel „E-KRE-ML“. Pole ammu lugenud ühtki nii pahatahtlikku kirjutist oma poliitiliste konkurentide kohta. Hea on vähemasti see, et pärast niisuguse kirjutise ilmumist võib tõmmata kriipsu peale võimalikule koalitsioonile Reformierakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna vahel. Jumalale tänu sellegi eest!

EKRE tuli Eesti poliitikasse vargsi ja tagasihoidlikult. Paljud eestimaalased said selle erakonna maailmavaatest ja põhimõtetest teadlikuks Tallinna Televisiooni avameelse vestlussaate „Vaba mõtte klubi“ (nüüd „Otse kümnesse“) vahendusel, kus esinesid sageli Helmed, aga ka teised ekrelased.

Olin selle saate eetrisse mineku esimestel aastatel peatoimetaja ja seejärel kanali juhatuses ning tegelesin programmiga. Peamiselt küll uudiste sisu ja teemavalikutega. Vestlussaade oli teatavasti sõltumatu tootja idee ja teostus. Ent kaitsesin igati seda ideed, sest kui ma 2011. aastal tulin TTV-sse peatoimetajaks, siis oli minu eesmärk pakkuda vaatajaile erinevaid vaatenurki ühiskonnas toimuvale, alternatiivsust; teinekord ka vastuollu minnes iseenda põhimõtetega. Ajakirjandusvabadus selles seisnebki, et ei korrutata vaid kuskilt „ülevalt poolt“ või nn. rahvusvahelistelt uudisteagentuuridelt tulevat sõnumivoolu, vaid otsitakse eelkõige OMA tõde.

Nagu tänaseks tundub, oli see õige valik, sest EKRE on erakonnana Eesti kolme soosituima poliitilise liikumise hulgas. Järelikult on ta pakkunud midagi sellist, mida teised, eelkõige aga Reformierakond ja muud pealtnäha parempoolsed, kuid sisult võimuahned ja rahvakauged liikumised, pole suutnud ega soovinud. E.-N. Krossi artikkel osutab ju silmnähtavalt, et enam ei võidelda oponentidega ausate, programmiliste vahendite abil, vaid püütakse neist teha mõjuagendid ja riigireeturid. Õnneks selline kirjutis vaid suurendab tähelepanu EKRE programmi neile punktidele, mida Kross ei taha ega suuda mõista. Pagulaskriis, moraalsete väärtushinnangute devalveerumine, rahva tegelike soovide ignoreerimine ja loobumine rahvuslikust väärikusest unifitseerivate suhtumiste ja otsuste eest, milles Eestil on raske kaasa rääkida. Need on teemad, mis Eesti valijat köidavad ja mille lahendamise nimel EKRE tegutseb.

Nagu juba alguses ütlesin, ei pruugi ma kõigi nende rõhuasetustega nõustuda ning lähtun Keskerakonna liikmena meie programmist ja taotlustest. Ent ma ei saa välistada, et minu erakonna ja EKRE taotlused paljuski kattuvad, ning kahtlemata võib Mart Helme viimastes tõdemustes näha kokkupuutepunkte ka suhtumises Venemaasse, mis seni neid kaht erakonda selgelt eristas. Eestis elavate mis tahes rahvusest põhielanike (jätaksin siinkohal kõrvale siia juhuslikult või ajutiselt sattunud immigrandid) suhete normaliseerimine, lõimimine ühiskonda oli kõige tähtsam eesmärk 30 aastat tagasi, aga on seda ka tänini. Ma loodan siiralt, et EKRE suudaks selles osas koostööd teha Keskerakonnaga, kui eesmärgiks on siiski moodustada ühine valitsuskoalitsioon, mis kahtlemata riiviks maha teravaimad servad mõlema erakonna poliitikast.

Mis kõige tähtsam – me ei saa enam eirata EKRE olemasolu ega umbes 20% valijate toetust sellele erakonnale. Eesti vajab nii mõneski asjas selja sirgu löömist ja loobumist allaheitlikkusest otsuste suhtes, mida tehakse meie rahvast kuulamata. Olen alati lootnud ja uskunud, et minu erakond suudab seista Eesti rahva tegelike huvide eest. Kui nüüd ka EKRE peaks seda soovima, saaks võitjaks olla vaid Eesti rahvas ja riik.

18 kommentaari
  1. Ma 6 aastat ago
    Reply

    isegi ei imesta, et keegi esitab senistele pasandajatele vastukirjutise. Ühed pakuvad konservantidele mesikooke, teised lajatavad piitsaga. Selline mõjutamisviis pidavat olema suure kasuteguriga just siis, kui päevakorda kerkivad erivaatelised küsimused. Oluline pole ju päevapoliitiline vastuolu, vaid ajuloputus. Pean selle all silmas teise alateadvuse kohandamist oma bande ninameeste eksimustega ehk neid nähtaks pisemate ning hetke oluikorda mittehäirivat. Ehk kurat selle koostöölepinguga, kuid kui me saame kattekeiste Siimu sigitistele koha kätte näidata, siis oleks meile kindlustatud 4-ks aastaks ka rahva rahakott. Ja kui miski imekombel õnnestub ka majanduses, siis saame ehk järgmisedki 4 aastat jätkata. Konservantidele tähendaks see küll oma jaaniliku näo vahetamist ivannilikuks, kuid ahnusejahil iniseb selle kallal ainult sünnilt eestlusevihkaja Lobjaka Ahto. Sest kedagi teist tõrvata tal lihtsalt pole.
    On ilmselge, et Mart näeb tulevase valitsusliiduna just konservante koos putinistidega. Ning seda eesmärki ka käesolev kirjutis teenib. Kuid peaküsimus on, kas sellele tuli Mart ise või sai ta kelleltki (kõrgamaltpoolt) käsu või vihje?

  2. Kui 6 aastat ago
    Reply

    EKRE esitab tingimused:
    1) Surm pedestamise seadustele;
    2) Uus karistusseadus kindlate karistustega ning iga selle rikkuja pea lendab;
    3) Ei Eesti islaamistamisela;
    4) Visata eesti tähestikust välja solktähed C F Z Ž Š X W Y ning inimeste nimed muuta häälduslikult lähimate tähtedega eestipärasteks;
    5) Kehtestada seadus, et taotluse teel kodakondsuse saanu ei saa Eestis õppida ohvitseriks ega ligipääsu riigisaladustele;
    6) Seada karistusseadustiks sisse astmeliselt kasvavad karistusmäärad (nt joobes autojuhtimise eest 1. kord 3 kuud aresti, 2. kord 303 kuud jne);
    7) Tühistada igatliiki sisseveomaksud neilt kaupadelt, mida Eestis ei toodeta üldse või toodetakse eraviisiliselt katseliselt kuni 2% ulatuses üldtarbimisest;
    8) Eraldada igatliiki abirahadele 40% eelarvest;
    jne jne
    kas siis Mart peab liitu võimalikuks?

    • Õiend 6 aastat ago

      Mitte 303 kuud, vaid 3+3 kuud.

  3. Maskiball 6 aastat ago
    Reply

    A järsku oo Krossil ka OMA arvamused?
    Kas ajakirjanikul neid alati olla tohibki?
    Kavalpea igaks juhuks, loeb EKREle kiidulaulu – saavadki koalits. Ju siis nii arvavad keskidki.

  4. ???to EKRE 6 aastat ago
    Reply

    See 40% on huvitav, aga ega üks pinsionäär saa ikka paberitest järele vaadata kui suur too eelarve oli ja kui palju seda 40% on ja kui palju tema lauale sest jõuab- lähevad sellest ju kõik abirahad + eeldatavasti meditsiin? EKREL iseenesest on asja vaid sigimise, mitte suremisega.st tema kaitse all on sigimine ,mitte elu lõpp. Nii arvasid kunagi needki, kes uut Saksat üles ehiasid.
    Loomakaitsele on siis ka pragmaatiline lõpp ette nähtud.?
    Paluks täpsemalt lahti kirjutada .

    • Eelarve 6 aastat ago

      on avalik. 2018.a oli 10 miljardit ja 2019.a 11 miljardit. Muidugi pulkadega ehk komakohtadega.
      Abirahad jaotuvad 3 rühma:
      1) veel mitte töötamisealistele ehk lastele
      2) santidele
      3) enam mitte töötamisealistele ehk vanuritele
      Pidevalt on teada nende rühmade arvkoosseis ja muutumine aastati. Suurem muutus tuleks üle vaadata iga 5 aasta tagant.

  5. mnjah 6 aastat ago
    Reply

    Omamoodi kummaline lähenemine Ummelase poolt, ei tea kas meelega nii kirjutatud, et keskerakonna valijad ei hakkaks ekre poole kiikama või tulevad need arvamused kusagilt Jõgeva kandist palat nr.208-st.
    Fakt on see et TTV aitas EKRE-l simapiirile tõusta. Fakt on ka see, et EKRE pole osanud olla selle eest tänulik, otse vastupidi, ta noolib eelkõige KE valijaid, mitte IRL ja RE omi. Kui TTV seda ikka veel ei märka ja raudse järjekindlusega kutsub sinna saatesse Helmeid(sest teised ekrelased sinna tavaliselt ei pääse), siis minul tekib küll küsimus…….miks nii innukalt oma rinnal madu soendatakse. Kui nüüd vaatama hakata, kellega EKRE rohkem kokku sobib, siis tegelikult Reformikatega ja IRL-ga. Neid kolme seob raha ja selline maksukorraldus, mis on kasulik vaid käputäiele ja kahjulik ülejäänutele. Ja veel, kuidas on võimalik KE-l minna koalitsiooni sellise erakonnaga, kelle liidrid solvavad teiste rahvuste esindajaid siin riigis ja seda vahetpidamata.Alles üks solvas Kõlvartit, FB-s levitatakse õõvastavaid pilte sellest kuidas pisike Ratas on karvupidi suure Helme kämbla küljes. Kas tõesti Ummelas arvab ikka veel, et tema koduerakonna eesotsas on nii rumalad inimesed ja hakkavad vabatahtlikult oma valijatest loobuma. Mina nii küll ei arva. Aga huvitav mida patsient palatist nr.208 arvab?

  6. Eda 6 aastat ago
    Reply

    Aga E.N.Kross ongi pahatahtlik inimene, kes tunneb end kindlana Reformi tagatoas olles seal varjul ehkki hingel on palju kuritegusid. Nii alatut inimest nagu tema annab otsida. Eks seal on teisigi musta südametunnistusega inimesi kes on koostanud tublide ja ausate inimeste kohta valestsenaariume, laimanud ja vihavaenu õhutanud. Muidugi pole ma nõus kõigega, mida EKRE juhatus teeb ja räägib, aga palju etemad on nad küll kui Reformi tagatoa tegelased. Ekrelased pole kellegi tervist rikkunud ega laimu välja mõelnud tublide inimeste kohta nagu seda teevad oravad rikkudes teiste inimeste tervist ainult võimuiha pärast, et neid teelt kõrvaldada. EKRE poliitikud natuke matkivad küll oravaid tehes tugevat häält halvustades venelasi. Aga see toob hääli ja ehk südames nad polegi nii tigedad. Vähemalt pool sellest, mida on ekrelased öelnud on õige, aga reformikate jutt eriti Krossi oma on üdini vale ja alatu.

  7. Mart_ 6 aastat ago
    Reply

    Probleem on poleemikas. Kas seda sallida või mitte. Kesknädal säilib. Seegi tore.

    • Mart_ 6 aastat ago

      Sallib. Mobla ise parandab.

  8. Jurka 6 aastat ago
    Reply

    pani oma kõnes Mardi unistuse paika: ei mingit koostööd nendega, kes keskbande moodi ei ime ega laku.

  9. to Eelarve 6 aastat ago
    Reply

    SIIS MIKS??? EI TAHA KESKID SEDA TEHA???VAID KIIBITSEVAD 100 euroga,millest 30 on tegelt indekseerimine, enesestmõistetav igal maal ja ka mõeldud keskmisele pensile selles mahus lisana = väikesepensionilised saavad siis kusagil 60 tugrikut …Kerjusele mütsi sisse.
    EKRE kui tahad valitud saada, siis nimeta seda juttu Eelarvest 40% abirahadeks avalikult VALIMISPROGRAMMINA.
    Ja SEISUKOHT LOOMAKAITSES – KUI see teile võõraks jääb ja pragmatismi varju, siis mina teid ei vali, hoolimata mistahes pinsitõusust! Eetikat, mida meil nagunii pea polegi, ei saa ÄRA OSTA.
    RÄÄGI!

  10. Ütles 6 aastat ago
    Reply

    ju vana jota Liblegi, et “ei saa sellest asjast asja”.

  11. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Ratas võib puhuda mida tahes, selle mehe jutt ongi ümmargune veerev ratas. Et Pasapartei ja EKRE leivad ühte kappi panevad, on asjaomastele seltsimeestele ammu teada, vaid oma tulihingelistele toetajatele puhutakse igasugust soga. Ja peale võitu pole neid pasatotakaid ja ekreimbetsille järgmised 4 aastat nagunii vaja. Peamine on VÕIM. Ja võim- see on RAHA. Igasugune mulin “eesti arendamisest, rahva heaolust”- see on tahtlik mula kretiinidele. Imelikul kombel teab rahvas küll, et teda peetakse lollakaks, aga liigub sellele rõõmuga kaasa!
    Rahvas on väärt oma valitsejaid- ainult kahju, et meil kodus on nii palju ajudeta idioote!

    • Arvad 6 aastat ago

      et valitsusliidu moodustamise päevaks tühistab Jurka ka koostöölepingu meie ligi 5% maa-ala okupeeriva riigi juhtbandega? Kui valitsusliit koos, siis äratakse see koostööleping taas ellu?

  12. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    TTV saadetes ei ole esindatud ainult EKRE esindajad. Saates Otse Kümnesse olid esindatud peaaegu kõik erakonnad ja igaüks sai oma arvamuse ütelda. See ongi tõeline demokraatia.

  13. Ummelasele 6 aastat ago
    Reply

    M.Ummelas, oma Meedia Keskpunktis püüdke koos U.Reindega talitseda H.Lenki, kes ei ole intellektuaalselt teie kahega võrreldav-kuidas saab selline madala intellektiga inimene olla saatejuht?Lenki arutu Ameerika-vastasus, veneihalus ning despootliku Hiina kummardamine ei käi minu arusaamist mööda kokku ka keskerakondlike veendumustega.Pealegi, oma muusikalisi vahepalu valides eelistab ta vene ja ameerika muusikat, mitte eesti oma.Tema vene Kalinka kummardamine ja vene juudi ja putinisti Kobzoni austamine on pehmelt öeldes kummaline.Kuulaku neid kodus, ärgu määrigu neid vaatajatele pähe.Ning lõpetagu Ameerika ähvardamine mingi võimsa löögirusikaga-Venemaa, Hiina, Iraan…Keskerakond, see käib otseselt vastu teie välispoliitilisele joonele, kuidas te seda talute?
    Aeg on mahakäinud kommunistlik nats H.Lenk välja vahetada.
    Aga M.Ummelase vihjed Keskerakonna ja EKRE tulevase valitsusliidu võimalikkuse kohta on loogilised.Omal ajal olid isegi Kesk ja Reform koos valitsuses, kuid praegu oleks see katastroof.

  14. Rein Mark 6 aastat ago
    Reply

    Vihakirjad ja räige sõim Keskerakonna suhtes näitab et endisele võimuerkonnale ja tema mõttekaaslastele on saabunud jõuetuse periood, kus endal ideed puuduvad ja siis ongi alternatiiviks eelöeldu

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.