Keskerakonna võidukas kongress

Laupäeval, 13. oktoobril Pärnu spordihallis koos olnud Keskerakonna 17. kongress valis 984 häälega oma esimeheks taas Jüri Ratase, kes lubas viia erakonna eelseisvatel Riigikogu valimistel võidule. Kongress kiitis heaks erakonna uue, tugevat keskklassi vääriva programmi ning valis uued juhtorganid.

Enam kui 1000 delegaadi ees peetud kõnes ütles Ratas, et erakonna esimehe ja juhatuse suurim väljakutse on Riigikogu valimiste võitmine. „Meid ootab raske ja pingeline valimiskampaania, kuid me teame, et saame üksteise peale alati loota. Meil on suur, teotahteline, töökas ja ühtehoidev meeskond,“ sõnas ta.

Ratas kinnitas, et valitsuses olles on erakond seisnud oma põhiväärtuste eest. „Meie programmilised raamid on karastunud terasest ning me lähtume alati erakonnaliikmete ja kõigi Eestimaa inimeste ootustest. Meie toetajate kasvav hulk näitab, et oleme õigel teel,“ ütles ta, lisades, et iga meeskond vajab nii kogenud tegijaid kui ka uusi tulijaid. Ta tänas Keskerakonnaga liitunud riigihalduse ministrit Janek Mäggi, endist sumomaadlejat, ettevõtja Kaido Höövelsoni ning varasemat regionaalministrit Jaan Õunapuud. Samuti alles hiljuti Keskerakonnaga liitunud Lääneranna vallavanemat Mikk Pikkmetsa.

Erakonna esimees tõstis esile, et Eestit valitseda saab edukalt ka ilma Reformierakonnata. „Majandus kasvab, Eestimaa elanike elujärg paraneb, varasematel aastatel lahkunud inimesed naasevad kodumaale. Kokku saabus Eestisse 2017. aastal 5258 inimest rohkem kui siit lahkus,“ rõõmustas peaminister.

Ratas hoiatas samas Reformierakonna plaani eest kulutada 200 miljonit eurot ühiskonna kõige jõukamatele. Ta märkis, et praegune valitsusliit tegi maksuvaba tulu reformiga pealtnäha võimatut, kus sajad tuhanded inimesed võidavad igakuiselt 64 eurot. Ta nimetas seda käesoleva sajandi suurimaks maksureformiks, mida ei söanda tagasi pöörata enam ükski erakond. Ta peatus Reformierakonna retoorikamuutusel ja tuletas meelde, et poliitiline konkurent on lubanud säilitada 500-eurose maksuvaba tulu, kuid soovib seda laiendada ka ühiskonna kõige jõukamale osale. Reformierakonna praegune ettepanek tõstaks Ratase sõnul kõigi 2100 eurot ja enam teenivate inimeste sissetulekut 100 euro võrra kuus. Ta rõhutas, et Keskerakond ei ole nõus poliitikaga, millest võidab vaid jõukam osa ühiskonnast. „Meie suunaksime selle 200 miljonit eurot erakorralisse pensionitõusu. Igast valitsuse otsusest peab võitma ühiskonna vaikiv enamus, mitte jõukas vähemus.“

Ratas ütles erakonnakaaslastele, et Keskerakonna tulevikuvisioon on tugeva keskklassiga õiglane riik, kus on hea haridus, õigeaegne ja kvaliteetne tervishoiuteenus ning kõigiks elulisteks vajadusteks piisav pension. „Sellist riiki ei ehita paari aastaga ning selleks ei piisa 25 kohast parlamendis. Me vajame veenvat valimisvõitu!“ märkis ta.

Võidukad tervitused

Kõige tugevamad sportlikud võidumeeste tervitused andis kongressile edasi Höövelson alias Baruto. Ta kinnitas oma panustamist erakonna heaks ning samas soovi omandada kogemusi poliitikas. Kuuldused tema osalemisest olid jõudnud isegi spordihalli lähedal olevale turule. „Täna on siin Keskerakond koos,“ teatas üks turumüüja ostjale. „Neil on Baruto. Sellest mehest ei võta keegi ümbert kinni. Teda naljalt ei murra.“

Valitsuskoalitsiooni partneri Isamaa poolt andis kongressile tervitused edasi aseesimees Andres Metsoja. Europarlamendist tulid videotervitused Rootsi moderaatidelt ning ALDE fraktsiooni juhtkonnalt.

Oma tegemistest andsid kongressi ees ülevaate ka keskerakondlastest ministrid. Suure heakskiidu leidis majandus- ja taristuministri Kadri Simsoni lubadus, et tasuta ühistranspordi arendamisega minnakse edasi ning et konkurentide soov see pärast valimisi lõpetada ei lähe läbi.

Uus juhatus

Kongressil valiti erakonna uus juhatus. Esimehe kõrval said selle liikmeteks Raimond Kaljulaid (488 häält; igal delegaadil oli 8 häält), Kadri Simson (461), Mailis Reps (450), Mihhail Kõlvart (450), Jaak Aab (442), Taavi Aas (431), Enn Eesmaa (409), Jaanus Karilaid (384), Aadu Must (345), Yana Toom (306), Vadim Belobrovtsev (258), Kalev Kallo (255), Toomas Vitsut (253) ja Janek Mäggi (243). Kokku kandideeris juhatusse 35 inimest.

Ratas nimetas aseesimeeste kandidaatideks Mailis Repsi, Kadri Simsoni, Jaanus Karilaiu ja Mihhail Kõlvarti. Keskerakonna aukohtu esimeheks valiti Kalle Klandorf 715 häälega. Revisjonikomisjoni liikmeteks valiti Kalle Jõks, Lauri Laats, Andres Kollist, Riho Rõõmus, Olev Raju, Ester Tuiksoo ja Svetlana Kuzmina.

Keskerakonna valimiskonverents, kus kinnitatakse erakonna valimisplatvorm, toimub jaanuaris.

Aivar Jarne

5 kommentaari
 1. Kes 6 aastat ago
  Reply

  seletaks lahti, mida mõista siin mõiste VÕIDUKAS all? Kelle üle see VÕIT juba nüüd saavutati? Valimiseni aega 4 ja pool kuud ning lahingud pole õieti lahti läinudki. Või juubeldatakse selle üle, et Edgarit enam kuskil esile ei kerki?
  Huvitav kas ka valimise järel kuulutatakse VÕIDUST ehkki kellegagi kokku vähemalt 51 kohta kokku ei saada? Või on juba toimunud salasahkerdamised ning valitsusliit juba mõne teada valmis, igasugusest vastastikusest sopapildumisest hoolimata? Kõne alla saavad tulla vaid konservandid Mardi ja muutustevaenlased Kaja juhtimisel. Kumb siis selle VÕIDU ikkagi tagab? Tahaks ikka selgemat sõnumit, mitte sõnastikust esimeste kaelapildumist.

 2. maali maalt 6 aastat ago
  Reply

  Kongress keeras Edgarile selja. Piinlik.

 3. maali maalt 6 aastat ago
  Reply

  eelmine Maali Maalt on libaja kirjutatud.

 4. Aivar 6 aastat ago
  Reply

  Eks pasaerakond ole koopia KPSSist- alati võidukas, alati võitlemas, sama käib ka “koostööpartneri”kohta- see võitleb ka pidevalt kõigi ja kõige vastu, vaadake ainult vene telekanalite “vestlussaateid” Pobeda za nami!
  Aga tulevane valitsus? Keerulist ei ole siin midagi! Kui vargabande kokku pannakse, siis ei loe enam ei maailmavaated ega poliitsuunad- ikka suure raha juurde! EKREga koos- kurat ei tahaks uskuda, põhjus lihtne- need pole võimul olnud, taskud tühjad, krabavad veel tulusaid kohti ja riisuvad rasva(raha). Oleks savisaar eesotsas, siis kindel mats, et vanad sõbrad koos- Kallas ja co.
  Tegelikult on küsitav pasabande “suur” võit üldse, rahva vaesustamine, plakatikleepiate äärmiselt lollid teod ja jutud on oma märgi jätnud. samas uusi tuuli pole, ikka samad näod

  • Da zdravstvujet 6 aastat ago

   võit ei tea kelle üle!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.