Riigikogu hääletas keeleseadust karmistava eelnõu menetlusest välja

Ainult võõrkeelsete kirjadega fassaadil ärihoone Harju tn.7. Foto TOOMAS HUIK/SCANPIX

Riigikogu hääletas neljapäeval menetlusest välja eelnõu, mis oleks kümnekordistanud keeleseaduses ettenähtud sunniraha.

Juhtivkomisjoniks olnud kultuurikomisjon tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Ettepaneku poolt hääletas 32 riigikogu liiget ja vastu oli 16 liiget. Seega langes eelnõu menetlusest välja, teatas riigikogu pressiesindaja.

Riigikogu Isamaa fraktsiooni liikmete Tarmo Kruusimäe, Priit Sibula, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni saadikute Jaak Madisoni, Henn Põlluaasa, reformierakondlaste Madis Millingu ja Igor Gräzini ning keskerakondlaste Jaanus Karilaiu ja Märt Sultsi algatatud keeleseaduse muutmise seaduse eelnõu nägi ette tõsta vastava sunniraha ülemmäära 640 eurolt 6400 euroni, põhjendusega, et keeleinspektsioonil oleks võimalus paremini ja tulemuslikumalt teostada talle ülesandeks pandud tegevusi.

Eelnõuga sooviti parandada keeleseaduse täitmist, motiveerida asutuste juhte ja ettevõtjaid positiivselt, panustamaks enam töötajate eesti keele õppesse.

Valitsus arutas eelnõu tänavu 9. augustil ning ei jõudnud selle suhtes üksmeelele. Keskerakondlase Mailis Repsi juhitav haridus- ja teadusministeerium tegi valitsusele ettepaneku eelnõu mitte toetada, märkidest, et sunniraha eesmärk on motiveerida isikuid keeleseaduse nõudeid täitma ning täiesti piisav on ka praegune sunniraha ülemmäär 640 eurot. Erakonna Isamaa liikme Urmas Reinsalu juhitav justiitsministeerium leidis aga, et algatust tuleks toetada.

BNS

2 kommentaari
  1. Mailis 3 aastat ago
    Reply

    täidab usinalt koostöölepingut Putiniga. Tubli tots!

  2. Kährikuid 3 aastat ago
    Reply

    paneb liigutama just trahv. Kui Maksima paugupealt kinni panna, kui kasvõi üks teenindaja ei oska eesti keelt, siis leiab poeomanik kohe eesti keele oskaja asemele, sest tollele korraliku palga maksmine on talle kasulikum kui terve poe seisak. Kui sa karistada aga Maksimat 640€-ga, siis litakad irvitavad selle üle. Neile ei mõju ka 6400€. Kuid kui paned poe kinni, siis makstakse päevapealt trahv ära ja saadakse keeleoskajatega hakkama.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.