Valitsuskoalitsioon on hinnatõusu leevendanud

Kütusekanister Foto: Arvo Meeks/Scanpix

Oleme harjumas sellega, et naftahind maailmaturul on jõudsalt tõusutrendis.

Seda märkavad kõige kiiremini autoomanikud. Kes sõidab vähem, kes kasutab rohkem tasuta linna- või maakonnatransporti. Mõned on oma autod vahetanud väiksemate vastu või siis üle läinud alternatiivkütustele.

Samuti on hind tõusnud naftaproduktil – masuudil –, millega köetakse nii kaugküttekatlaid  kui ka väiksemaid soojaallikaid. Paljud läksid siin üle kas puidu- või pelleti-küttele. Suur kokkuhoid on ka neil, kes on maju korralikult soojustanud. See aeg, kus „hruštšovkade” ainus soojustus oli pabertapeet siseseintel, on läbi saamas. Samuti on nüüdisaegsed pakettaknad ostes küll kallimad, aga ajapikku tagavad kokkuhoidu.

17 aastat kestnud reformierakondlik valitsemine ei osanud kaugemale ette näha, ja nüüd oleme raskustes. Tänane valitsuskoalitsioon on kahe aastaga paljusid muresid leevendama hakanud. Osaline tulumaksuvabastus aasta algusest oli nagu päästev eelabi tänasele olukorrale.

Tasuta ühistransport korvab samuti meie kulutusi. Soodustused ravimitele ja lastetoetuste märgatav suurendamine oli samuti tark ja ettenägev meede.

Hindade tõus kapitalismi tingimustes ei ole üllatav, sest iga kaupmees tahab lihtsamal moel rohkem kasu saada. Nii oli see mõnesendise aktsiisi tõusul, mis kohe „keevitati” lõpphindades  mitmekordseks.  Tänane valitsus jättis  mitmed aktsiisid muutmata, sest varasemad  kiirplaneeringud olid liiga kahjustavad.

Valimised on tulekul, ja hinnad on üks teema, millega opositsioon end toitma asub, unustades aastaid tagasi enda tehtud valearvestused. Tõenäoliselt hinnad kerkivad ka tulevikus.

Pensionäridele saab suureks abiks Keskerakonna lubatud 100 eurone pensionilisa aasta pärast.

Kn

19 kommentaari
  1. Olete poolel teel 6 aastat ago
    Reply

    Keskerakond on tõesti palju teinud, aga mitte veel kõik.
    Pension, see on hea asi. AGA?
    Kõik kallineb palju kiiremini!
    Vaat sellele tuleb panna pidurit.
    Jätame õlled-viinad sinnapaika.
    Teeme elu odavamaks. Saadame ametnikud tööle sinna, kus pole küllaldaselt töökäsi.
    Samuti pole suurt riigipensioni saajaid vaja turgutada. Neile pole lisa vaja, kuna selle nigela olukorra tegid just nemad!
    Vaat kui palju on teil veel teha. Asuge asja kallale!

  2. usust ei tagane 6 aastat ago
    Reply

    Vaid ainus erakond,keda uskuda on Keskerakond.
    Kõik teised ajabad udu ja petavad tühjade lubadustega.
    Mida nad on ära teinud?
    Rahvas aeti näljarongi.
    Nüüd peab üks erakond asju parandama.
    See pole kerge.

  3. Teen 6 aastat ago
    Reply

    mõne õienduse. Masuut pole naftaprodukt, mõlemad on õliproduktid. Tegelikult algselt pumbatuna ongi tegu õliga ehk maaõliga. Kivist saab juba kiviõli.
    Kui nüüd seda õli töödeldakse, siis saadakse hulk tooteid ning üks neist on nafta (läheb keemiatööstusesse) ja masuut (läheb ilma soojendamiseks). Vaadake veebist järele.
    Ning meredel ei sõida mitte naftatankrid, vaid õlitankrid. Meie oleme selle nafta saanud vahenduskeelte kaudu.

  4. masuuditargale teadmiseks 6 aastat ago
    Reply

    Masuut on hoopis nafta rikastamisest saadud produkt ehk hangunud õli!
    Tarkpea tuli siia kerjutama, asjast taipamata.
    Tegu on hinnapoliitikaga!
    Ponjatno tebe?

    • Naftat 6 aastat ago

      ei rikastata, rikastatakse toorõli.

  5. Kus 6 aastat ago
    Reply

    on siin NAPHTHA ja GUEL OIL?
    https: //www.quora.com/How-long-will-Petroleum-stay-with-us

    Võta vahe vahelt ära, siis näed.

    • Fuel 6 aastat ago

      oli, mitte guel oil.

  6. John Denwerth 6 aastat ago
    Reply

    Oil is a rocky product.
    It needs to be refined and enriched
    I can not understand that.

  7. mida veel seletada 6 aastat ago
    Reply

    On ju selge,etvalitsus alandas bensu hinda tervelt ühe sendi võrra!
    See on suur kokkuhoid ja ikkagiasja ette teine.

  8. Kokkuvõtteks 6 aastat ago
    Reply

    Pole kahtlust, et elu läheb kallimaks.
    Riik võtab ammatnikkusid juurde ja elu siis ka veel kallim.
    Nii lihtne see on

    • Nüüd 6 aastat ago

      tahab keskbande, et talle tuleb isegi tänulik olla, et rahvast on natuke vähem nöögitud kui algul kavandati. Et surve tuli vastsrindest, sellest ei sõnagi.

    • nälg ajas metsa 6 aastat ago

      Kuigi metsa läksid ka mehed, siis kütiliinis olid vaid naised, see tähendab, et sel korral võisid päästikule vajutada vaid õrnema soo esindajad. Mehed olid abis, et näiteks loom metsast välja ajada, looma transportida või õhtuks saun sooja panna.

      Ühe põdra lasi seltskonna värskeim jahimees, kes sai relvalao alles kuu aega tagasi ning see põder oli tema esimene saak.

      Kokku läks sel korral metsa ligi 50 naist. Eelmisel aastal pidas sama seltskond maha retrojahi, siis kütiti loomi Järvamaal Toosikannul.

  9. lollused jätkuvaste 6 aastat ago
    Reply

    Kümme päeva tagasi kirjutas Delfi Swedbanki pangaautomaadist Räpinas, mis sai ehitatud nii kõrgele, et inimesed selleni ei ulatanud.

    Tollal kirjeldas lugeja, et pangaautomaat oli niivõrd kõrgel, et isegi üle meeter kaheksakümne meestel oli ekraani nägemisega raskusi. Vanainimestest siis rääkimata.

    Täna saatis lugeja Delfile pildi vanainimesest, kes pangaautomaadi kasutamiseks oli sunnitud appi võtma pange: keerama selle kummuli ja peale astuma, et kuidagigi masinani ulatuda.

    Swedbank vabandas 18. oktoobril oma Facebooki lehel tekkinud segaduse pärast. “Tegemist on meiepoolse möödalaskmisega ning teeme kõik endast oleneva, et masin saaks võimalikult kiirelt ja mõistlikult ümberpaigutatud,” oli toona panga sotsiaalmeedia kontol kirjas.

    “Vajadusel on võimalik sularaha tasuta välja võtta Räpina Coop Eesti poeketi kauplustest,” lisati veel.

    Selgub, et võimalust rahani küündida pole tänaseni kõrgustest käeulatusse toodud.

    • Järgmisest 6 aastat ago

      nädalast tuleb pangale hakata maksma ämbri kasutamise eest renditasu.

  10. Närune pension 6 aastat ago
    Reply

    Eesti väärib paremat. Avame Eesti pensionisäästude turu konkurentsile
    Indrek Neivelt tegi ettepaneku lubada Eesti pensionifondide turule Rootsi riikliku pensionifondi, Soome pensioniühistu või panna Eesti riigikassa pensionifonde juhtima. Kas see pole väheambitsioonikas?
    Indrek Neivelt tegi ettepaneku lubada Eesti pensionifondide turule Rootsi riikliku pensionifondi, Soome pensioniühistu või panna Eesti riigikassa pensionifonde juhtima. Kas see pole väheambitsioonikas?

    • Mis 6 aastat ago

      tahes pinsirahastu ei saa juba loomult raha juurde sünnitada. Selleks on vaja kellegi petmist. Kui see ei õnnestu, petetakse raha annetanuid. Asi on ka selles, et rahaühik pidevalt väärtusetustub ning ei mäleta, et ükski pank pakuks intresse sellest kõrgemalt. Seega on juba eos ette nähtud inimeste petmine. Kui täna paned hoiule 1000€ ja 10 aastaga euro väärtusetustub 2 korda, siis tulemuseks on ikka alla 2000€. Seega on arukam siduda pinss hoopis kindla osaga jooksvast eelarvest, paned miljondiku, ka tagasi saad miljondiku. Väike vahe küll tekib, sest ülalpeetavate arvu osakaal kõigub. Kuid talutava ajaga talutavais piires.

    • ikka üles 6 aastat ago

      Pinss on väikenekene.

  11. Värskemalt 6 aastat ago
    Reply

    «Peaminister peaks saama iseseisva pädevuse ning olema Eesti Vabariigi riikliku arengu strateegiline juht (peastrateeg). Lisaks on oluline peaministri ja ministrite alluvussuhte määratlemine, eriti eriolukordades ning riigikaitses, mis vajab adekvaatset riigiõiguslikku regulatsiooni. See suurendaks valitsuse tegutsemisvõimet. Alljärgnevalt pakutavad muudatusettepanekud on osaliselt sellised, mis viiksid õigusliku regulatsiooni vastavusse tegelikult kujunenud olukorraga või vajadustega. Ükski neist muudatustest ei ole selline, mis rikuks parlamentarismi põhimõtet või vähendaks Riigikogu võimekust ja võimalust kujuneda Eesti poliitika tegelikuks tõmbekeskuseks,» märgiti täna hommikul avalikustatud dokumendis.

    • Selge 6 aastat ago

      on, et praegune valitsuse ülesehitus on vigane. Selle panevad kokku 3 rahvastvihkavat bandet, silmas peetakse ainult oma huve, mida saab kantida rahaks.
      Kuidas peaks olema üles ehitatud valitsus, mis täidaks rahva tahet? Kõigepealt ei tohi ta olla poliitiline ehk koosneda bandede lollpeadest. Iga valdkonna peaks tuleks valida karmi võistlusega paremad, parim ministriks, natike kehvem aseministriks ja varusse samuti järjekorras. Neid ei tohi siis kõigutada ükski politikaan ehk ratta, repsu, simsoni, sestri, kiisleri, mäki, aava jt taolised lollpead.
      Rahvas otsustab rahvahääletusel küsimuste kaupa elukorralduse aluse ning valitsus peab need 100% ellu viima. Seejuures valitsusel õigust neid aluseid muuta pole! Küll võib valitsus teha rahvale ettepanekuid muuta üht või teist, neid ka selgelt põhjendades, mitte tundeliselt udu ajades. Samuti võivad aja jooksul päevakorda kerkida uued küsimused elukorraldamiseks, ka siis tuleb rahvale pakkuda hääletada uute valikute vahel.
      Mis puutub ministreid endid, siis peaks meil olema eraldi sie- ja välisministrid ehk esindusministrid. Viimased riigi ellu ei saaks sekkuda, nemad rändavad mööda ilma ringi ja esindavad seal rahva tahet. Siseministrid eri valdkondades aga viivad ellu ülesandeid Eestis. Nemad väljas eputamas ei käi ega käi ka kuskil Värskas või Varsknarvas linte läbi lõikamas.
      Nii oleks meil 365/24/7 olemas minister või tema asetäitjad, aseministrid. Oleks ka kantsler, kuid tema kohustused oleks palju piiratumad, nad vaid valmistaks töö ette. Praegu nad tegelikult juhivad riiki ministrite asemel ise. Rahva eest on see aga salastatud.
      Sellisest valitsusest saaks ma juba aru. Praegune kava on ainult iluravi, mis koondab võimu tugevamini kliki kätte. On selge, et kannatajaks on taas loll ja arg rahvas. Paras talle!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.