Ratas arutas Solbergiga julgeolekuoluküsimusi ja digikoostööd

Norra peaminister Erna Solberg kohtumisel Juri Ratasega Oslos Vidar Ruud/NTB Scanpix via AP

Peaminister Jüri Ratas arutas esmaspäeva õhtul Oslos Norra ametikaaslase Erna Solbergiga julgeolekuolukorda Euroopas ning võimalusi praktiliseks digikoostööks.

Ratas tõdes Norras toimuvast NATO suurõppusest Trident Juncture rääkides, et viimastel aastatel on Euroopa julgeolekuolukord märkimisväärselt teravnenud. „See on väga oluline õppus, kus osalevad kõik  NATO 29 liikmesriiki ning lisaks meie partnerid Soome ja Rootsi. See näitab meie koostöövõimet ja heidutust. NATO on tugev ja hoiab ühte,“ ütles Ratas.

Peaministri sõnul on Eestile eriti oluline, et õppuse käigus harjutatakse vägede liigutamist läbi Euroopa.

Ratase tõi kohtumisel esile Eesti ja Norra head koostööd idapartnerluses. Mullu Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal korraldasid Eesti ja Norra Brüsselis idapartnerluse tippkohtumise eel konverentsi Euroopa riikide kuvandist venekeelses meedias. Konverentsil tutvustati Eesti ja Norra ühiselt rahastatud meediauuringu tulemusi, mida on hiljem kasutatud väärtusliku õppematerjalina Ukraina ja Gruusia ajakirjanike koolitamisel.

Ratas kinnitas Solbergile, et Eesti on valmis Norraga tegema sarnast koostööd piiriüleses andmevahetuses kui Soomega. „Pakume Norrale meie X-tee lahendust kasutada,“ ütles peaminister.

Teisipäeval osaleb Ratas koos teiste Põhjamaade, Balti riikide ja Suurbritannia juhtidega Põhjala Tuleviku Foorumil, mis keskendub tervisetehnoloogiatele. Eesmärgiks on arutada ekspertidega, kuidas ühendada kõigi üheksa riigi digiideed ja -kogemused ning pakkuda tulevikus paremaid terviseteenuseid oma inimestele.

Peaminister Ratast saadavad Põhjala Tuleviku Foorumil ekspertidena Tõnu Esko Geenivaramust, Priit Kruus Dermtestist ning Priit Tohver sotsiaalministeeriumist.

BNS

2 kommentaari
  1. Digikoostöö 6 aastat ago
    Reply

    on väga vajalik, ma polegi seni saanud Norra miljonäride pärijatelt ühtki kirja.

  2. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Uskumatu, minu teada on Norra heaoluriik ja meil oleks temalt palju õppida. Tubli riik, kes on iseseisev ja ei kuulu liitu. Norra ei topi oma nina teiste riikide siseasjadesse ja meil on vaid vaja vaikides teda jäljendada. Norras on peamine hoolitsus oma rahva eest.Mis puutub NATO-sse siis mina pole aru saanud, mida nad on head teinud. Või ehk arvatakse, et Venemaa väriseb hirmust, kui NATO viibib tema piiri ääres. NATO ei läinud appi isegi riikidele, kust tulid põgenikud, kelle seas olid isislased ja toimusid Euroopa riikides tapatalgud. Ratas võiks õppida Norralt palju ja sõjamängud lõpetada.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.