Ratas Põhjala Tuleviku Foorumil: tuleviku tervishoius tegeleme haiguste ennetamisega

Foto: Triin Oppi (Riigikantselei)

Oslo, Norra, 30. oktoober 2018 – Peaminister Jüri Ratas kinnitas täna tervisetehnoloogiatele keskendunud Põhjala Tuleviku Foorumil, et patsiendikeskse tervishoiusüsteemi arendamine on Eesti üks prioriteete. “Meie eesmärk on, et suudaksime meditsiinis võtta tehisintellekti kasutades arvesse iga inimese eripärasid ning aidata juba enne terviseprobleemide avaldumist,” rääkis Ratas.

Eestis kasutab tehisintellekt oma töös nelja suurt andmebaasi. Erinevalt inimesest suudab masin toime tulla tuhandete otsustuskohtadega. Siiski ei võta tehismõistus üle arsti tööd, vaid võimaldab tõsta personaalmeditsiini uuele tasemele.

“Kui tehisintellekt aitab arstidel langetada otsuseid inimese terviseseisundi üle, pääsevad inimesed loodetavasti kiiremini vastuvõtule või saavad vältida tarbetuid visiite. Samuti võimaldab patsiendi vajadustest lähtuv tervishoiu rahastamine pakkuda just selliseid teenuseid, nagu vajatakse. Terviseandmete kasutamisel tuleb muidugi kogu aeg mõelda inimeste privaatsuse tagamisele ja otsustusõigusele oma andmete üle,” ütles Ratas.

Põhjala Tuleviku Foorumi kutsus 2011. aastal ellu Suurbritannia. Ürituse eesmärgiks on pakkuda Põhjamaade, Balti riikide ja Suurbritannia juhtidele võimalust arutada vabamas vormis oma ala ekspertidega tulevikunägemusi. Seekordne kohtumine keskendus tervisetehnoloogiatele ehk kuidas tehnoloogia abil viia terviseteenused patsientideni ja vältida tarbetuid vastuvõtte, soodustada parema rahastuse kaudu innovatsiooni ning arendada tehnoloogiat vastavalt patsientide vajadustele.

Peaminister Ratast saatsid ekspertidena Tõnu Esko Geenivaramust, Priit Kruus Dermtestist ja Priit Tohver Sotsiaalministeeriumist.

Foorumi ajal kohtus Ratas põgusalt Soome ametikaaslase Juha Sipiläga, et rääkida põhjanaabrite Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ettevalmistustest. Soome suunab Euroopa Liidu liikmesriikide läbirääkimisi järgmise aasta teises pooles.

Pärast foorumit arutas Ratas peaminister Theresa Mayga Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise läbirääkimiste hetkeseisu. Ratas ütles, et on veendunud 27 liikmesriigi ja Suurbritannia soovis jõuda kokkuleppele. „Samas ei saa eirata tõsiasja, et ükskord võib kätte jõuda hetk, kus me peame lahku minema leppeta. Peame ka selleks võimaluseks valmistuma. Siiski ei ole see hetk veel käes ning kokkulepe on endiselt parim lahendus nii Euroopa Liidu kui ka Suurbritannia inimestele ja ettevõtetele,“ rääkis Ratas.

Täna pärastlõunal kohtub Ratas koos äridelegatsiooniga Eestisse investeerimist kaaluvate ja siin juba tegutsevate Norra ettevõtjatega, et rääkida Eesti majanduskeskkonnast ja tulevikuplaanidest.

5 kommentaari
  1. Kas 6 aastat ago
    Reply

    haiguste ennetamine tähendab enne haigestumist ära tapmist?

  2. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Ennetada tuleb, kuid ka õigeaegne ravi peab olema kättesaadav kõigile. Eelmine valitsus kaotas ära ravisaamise võimaluse kohapeal sulgedes raviasutusi. Tekkisid suured järjekorrad, arstid sõitsid tööle mujale, kuna palk ei rahuldanud, aga olematuks sõjaks valmistumiseks raha jätkub. Tegelikult arvan, et arsti eetika peaks toimima oma rahva kasuks ja mitte raha tagaajamiseks. Praegusel valitsusel pole kerge seda kõike heastada, mis varem oli valesti tehtud.Jube on mõelda, kui taastub Reformi tagatoa poliitika, kus vaid häälte saamiseks koostatakse valestsenaariume parimate inimeste kõrvaldamiseks võimu nimel. Töötulemusi ju polnud, vaesus aina kasvas. Kahjuks paljudele haigustele pole ravi leitud ja ega ei jäägi muud üle kui haigusi ennetada, sest arstid peamiselt otsivad leevendusi haigustele.

    • Ära 6 aastat ago

      seda Jurkale räägi, tema ei saa nagunii aru. Ometi oleks lahend lihtne – hakata arstidele maksma topeltpalka ja ülikooli lõpetanule panna peale lepinguline 5-aastane võlakustutuskohustus. Viimane siiski ainult siis, kui ta pole ise õppides kõike kinni maksnud.

  3. EMO 6 aastat ago
    Reply

    SELLEGA VÕIKS JUBA PRAEGU ALUSTADA, JA LASTA INIMESED EMO-sse. KUI NAD SINNA LÄHEVAD JU NAD SEDA SIIS IKKA VAJAVAD!
    SEAL ON KÕRGTASEME ARSTID, APARAADID JA INIMESED, KES NEID APARAATE KA VAADATA MÕISTAVAD.
    PEREARSTIABI EI OLE TASEMEL. SEE ON KUI ;PRUNT HOIDMAKS PATSIENTE LIIGSELT “KULUTAMAST” RAHA. AGA KUIPALJU SEDASAMA RAHA KULUB SIIS KUI NAD SANDIKS JÄÄVAD.???
    PEREARSTI NÕUANDETELEF. ON JAMA.
    ISEGI ERIARSTID JA nn.KÕRGTASEME ARSTID EI OLE KÕIK PÄDEVAD EGA HOOLIVAD,( iga 3.as vast teeb midagi ja isegi ravib ,diagnoosib õigesti või üldse) MIS SIIS PEREARSTIDEST RÄÄKIDA. MIKS SURUDA ODAVUSE NIMEL PEALE nn.VELSKRIABI (70 a tagasi oli see norm,nüüd mitte) PEREÕDEDE jms. NÄOL? TAGAJÄRJED MAKSAVAD ROHKEM.
    KIIRABI KÄIB AASTAID VERERÕHUKRIISI TÕTTU. ALGUL PEETI SEDA MIGREENIKS, SAI KA INVALIIDSUSPÜGALA . SIIS HAKKASIN MEELDE TULETAMA, MILLINE VÕIS OLLA RÕHK MU VARASEMAS ELUS.
    ARSTID AGA SELETAMA, ET VANEMAS EAS PEABKI OLEMA KÕRGEM. EI PEA!!! KÕRGEM RÕHK ON HAIGUS. VANADUS POLE HAIGUS. PALJUD KIIRABILASED EI TEA SEDAGI, ET EUROLIIDUS EI LOETA ENAM NORMIKS 130/80 vaid 110/ 70 .SEEGA ,KUI MUL TÕUSIS RÕHK 150 ni /100 -LEITI OLEVAT NORMAALNE.NII TUNNISTAS KA HAIGLA,KUS OLIN UURINGUTEL!!! Juba 10 -20 pügalat tõusu tähendab insuldiohtu tegelikult! MINUL AGA OLI TÕUSNUD 50 pügalat ja sain RIIELDA IGA KORD,MIKS KIIRABI,NEMAD ELUSTAVAD.KES MULLE SELLE SIIS KUTSUB KUI ELUSTADA JUBA VAJA? KA KULUS 2 a ,ET SELGUKS,ET KRIISI PUHUL ROHI EI OLNUD SOBIV,SEST EI LANGETANUD.

  4. !!! 6 aastat ago
    Reply

    Perearst võib ravida nohu ja angiini – palun -aga mitte muud.
    Milleks on eriarstid koolis oma eriala õppinud kui perearst suudab sedasama???
    Papa Kreutzwald oskas ka sünnitusi vastu võtta, kaed eemaldada, ajuoperatsiooni teha…

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.