Uuring: lääneeurooplased sallivad moslemeid rohkem kui idaeurooplased

Pagulased. Foto: Meelis Meilbaum/Scanpix

Lääne- ja põhjaeurooplased suhtuvad kesk- ja idaeurooplastest sallivamalt moslemitesse, selgus esmaspäeval avaldatud küsitluste tulemusest.

Uuringufirma Pew küsitles 2015.-2017. aastal 34 Euroopa riigis pea 56 000 täiskasvanut.

Firma küsis inimestelt, kas nad aktsepteeriksid moslemi liitumist nende perega.

Pea kõikide Kesk- ja Ida-Euroopa riikide elanikest vähem kui pooled vastasid jaatavalt, samas kui pea kõikides Lääne- ja Põhja-Euroopa riikides olid sellega nõus üle pooled vastanud.

Eesti elanikest oli nõus moslemit oma perre võtma 25 protsenti vastanutest. Lätis oli näitaja 19 protsenti ja Leedus 16 protsenti. Eesti Skandinaavia naaberriikides Soomes ja Rootsis oli nõus moslemit oma perre võtma vastavalt 66 ja 80 protsenti vastanutest.

Noorte ehk 18-34-aastaste seas oli toetus suurem, kuid piirkondadevaheline lõhe püsis.

Eesti noortest täiskasvanutest oli nõus aktsepteerima moslemit oma perre 31 protsenti küsitletutest. Lätis oli näitaja 24 protsenti ja Leedus 25 protsenti. Soome ja Rootsi noortest oli seda nõus tegema vastavalt 79 ja 88 protsenti vastanutest.

Lisaks küsis firma, kas inimesed oleksid nõus aktsepteerima moslemeid oma elurajooni.

Ka siin olid lääne- ja põhjaeurooplased sallivamad. Näiteks soomlastest 83 protsenti olid nõus aktsepteerima moslemeid oma elurajooni, samas kui näiteks ukrainlastest oli seda nõus tegema 55 protsenti.

BNS

2 kommentaari
  1. Ja 3 aastat ago
    Reply

    kõige rohkem need noored naised, keda on kambakesi vägistatud. Siis oleks selline propa täiuslik.

  2. ref 3 aastat ago
    Reply

    Moslemid jagunevad maurideks ja saratseenideks. Lääne-Euroopa on ajaloos kohtunud mauridega, Ida-Euroopa saratseenidega. Ida-Euroopa ajaloos on sees Osmanite impeerium, mille sarnast kogemust läänes pole. Ajalooline ja kultuuriline lähtekoht on erinev. Teine ajaloost tulev põhjus on impeeriumid. Kui impeeriumi koosseisu kuulus islamirahvaid, siis ollakse nendega harjutud ja ajaloolist hirmu pole. Euroopa suurim islamilinn Istanbuli järele oli viimase ajani Moskva. Kuidas pagulased asja muutnud on pole mulle teada. Nüüd tungib Ida-Euroopasse uus saratseenide laine, mis käitub nagu 15.sajandil. Loomulikult otsitakse vanad võitluslipud välja.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.