Ratas: õppused kasvatavad meie kiirreageerimisvõimet

Foto: IT-tugi Riigikantselei

Stenbocki maja, Tallinn, 2. november 2018 – Peaminister Jüri Ratas külastas täna lisaõppekogunemist Okas 2018.

“Lisaõppekogunemised on olulised, et testida meie suutlikkust olla valmis ükskõik millisele juhtumile kiirelt reageerimiseks,” tõdes peaminister külaskäigul. Ratas lisas, et neljandat korda toimuv lisaõppekogunemine on märk õppuste üha igapäevasemaks muutumisest nii kaitseväe kui reservväelaste, aga ka reservväelaste lähedaste või tööandjate jaoks.

Seekordsele lisaõppekogunemisele kutsuti toetuse väejuhatuse 51. logistikapataljoni reservüksuse reservväelased. Ratase sõnul on kiire reageerimise eeldus just kaitseväe logistikute valmisolek organiseerida tehnika, varustuse ja inimeste liikumist.

“Soovin tunnustada kõiki kohaletulnud reservväelasi, kes pidid väga lühikese etteteatamisega jätma mõneks päevaks kõrvale oma igapäevatoimetused. See näitab väga selgelt, et Eesti suudab oma kaitsevõimet vajadusel märkimisväärselt tugevdada. Tänan ka neid, kelle mõistev suhtumine tööl, õpingutel või kodus on toeks lisaõppekogunemisel osalevatele naistele ja meestele,” sõnas peaminister Ratas.

Logistikapataljoni ülem kolonelleitnant Argo Reidla andis peaministrile ülevaate õppuse käigust, reservväelaste teavitamisest ja eriti kaitseväe logistikute jaoks olulisest koostööst tsiviilsektoriga. Reidla sõnul aitas üksuste kokkutulemisele kaasa reservväelaste omavaheline suhtlus nii üksteise teavitamisel kui ka kogunemiskohta ühise transpordi korraldamisel.

Valitsus otsustas 31. oktoobri erakorralisel istungil kutsuda 1248 reservväelast lisaõppekogenemisele Okas 2018. Õppuse eesmärk on kontrollida riigikaitse käsuahela toimimist valitsuse otsuste langetamisest kuni kiirreageerimisstruktuuri reservväelaste kogunemise ja lahinguvalmiduse kontrollini.

5 kommentaari
  1. Miks 6 aastat ago
    Reply

    ma seda ei usu? Kui näiteks 17.11. öösel kell 3 korraldataks õpperünnak põhilistele sõlmedele ja laevalt kopteridessant Tallinna, siis palju läheb aega, et see rünnak tõrjuda? Ja kui lennukid 10 minutiga maanduvad Ülemiste lennuväljal ning hõivavad lennujuhtimiskeskuse, et teha roheline tee ka järgmistele lennukitele? Ja palju saadakse kokku teovõimelisi mehi, kui suur osa on kodus vanaema juures moosi söömas ja ohvitserid oärast joomat soojas teki all. Samuti tekib küsimus, kas siis Eesti väejuht tohib käsutada ka NATO vägesid, vaid peab ootama lõunani, mil tuleb kokku NATO juhtkond? Kuigi siis on Eesti juba vallutatud ja NATO vennad ümber piiratud.
    Kas Jura oskab neile küsimustele vastata? Äkki võiks teha sellise ette teatamata õpperünnaku, siis saaksime teada, et meie olulisimad sõlmpunktid vallutatakse paari tunniga.

  2. Aja Lugu 6 aastat ago
    Reply

    “Miks” maalib üsna tõepärase pildi võõrriigi rünnakust. Jõudude vahekorra 1:200-500 korral ja tänapäeva tehnikat kasutades ei anta meie meestele ilmselt aega kogunemiseks, kui üldse õnnestub kutseidki kohale toimetada. Telefoni, internet ei tööta jne. Vähemalt 3/4 Eestist okupeeritakse mõne tunniga ja vähese verega.
    Kuid mõtlema peaks ka selle peale, mis jääb Eestimaast järele siis kui meie liitlased asuvad võõrvägesid kindlustatud linnadest on välja tõrjuma ja terve riiki vabastama. Vabastamine võib tähendada kuudepikkusi tänavalahingud raskerelvi kasutades. Metsad tänapäeva tehnoloogiaga varustatud droonide eest sissidele kaitset ja varju ei paku.Vaevalt Eestimaa näeks välja teisiti kui Assadi poolt vabastatud Süüria linnad. Kas meie liitlaste pommid ja raketid ikka on nii täpsed, et tapavad ainult vallutajaid? Või kipuvad naised ja lapsed ka oma osa saama?
    Ehk tasuks meie valitsusel oma välispoliitikat suure naabri suhtes pisut viisakamaks ja pragmaatilisemaks muuta?

  3. Ott 6 aastat ago
    Reply

    Ratas on kindlasti palju parem ja õiglasem peaminister kui Laar, Ansip või Rõvas, kuid sõjaks ettevalmistamisel on sama sinisilmne. paistab, et ei julge sisse seada sõbralikke suhteid Venemaaga, mis on kõige kindlam garantii rahule. Ei tea, kas kardab alaväärtuslike inimeste sidistamist kremlimeelseks või. Oleme raisanud küllalt raha tankide ja muu kolu ostuks, rakette me osta ei jõua ikkagi. Parem elada vihavaenuta ja aidata veel rohkem vaeseid, keda meil on tekkinud palju tänu Laari, Ansipi ja Rõivase valitsuste tegevusele. Elagem rahulikult, pealegi keegi ei kavatse meid rünnata.

  4. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Kuulge, sõjandusteadlased, jätke oma jura ja tegelega omaste asjadega. arvuti taga käsikiimalusega näiteks

    • Kuidas 6 aastat ago

      vastasid pioneerid, kui neil kästi olla valmis igasuguste vaenlaste kallaletungiks? ALATI VALMIS!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.