Tallinnas mitmekordistuvad puudega inimeste hooldajate toetused

Tõnis Mölder FOTO: EERO VABAMÄGI/SCANPIX

Tallinna linnavalitsus esitas linnavolikogule linna 2019. aasta eelarve eelnõu, milles nähakse ette märkimisväärne toetuse tõus puudega inimeste hooldajatele ning suurendatakse kahekordselt omastehooldajate asendusteenust.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna abilinnapea Tõnis Mölder sõnas, et järgmise aasta eelarves on tõstetud olulisele kohale abivajajate toetamine ning neile mõeldud teenuste arendamine. Ta kinnitas, et sügava puudega inimese hooldaja toetus tõuseb alates järgnevast aastast 40-lt eurolt 100-le eurole kuus ning raske puudega inimese hooldaja toetus 30-lt eurolt 50 eurole kuus.

„Sellele suunatakse kokku üle 2,3 miljoni euro ning makstakse sotsiaalmaksu omakorda üle pooleteist miljoni euro. Peame arvestama, et hooldus on hooldaja igapäevane füüsiline tegevus hooldatavale kõrvalabi osutamiseks, alates hügieenitoimingutest ja riietamisest, lõpetades abistamisega liikumisel, suhtlemisel või söömisel. See on väga tänuväärne ja nii füüsiliselt kui vaimselt raske töö,“ sõnas Mölder, kelle sõnul on toetuse abil ehk veidigi kergem hooldajatel oma vältimatuid kulutusi katta.

Lisaks toetuste määrade suurendamisele on linna eelarves olulisel kohal teenuste arendamine ning nende kättesaadavuse parandamine. „Näiteks vajavad valdavalt töötavad või tööealised omastehooldajad suuremas mahus asendusteenust, mistõttu kahekordistame järgneval aastal omastehooldajate asendusteenust ning vähendame seeläbi hooldajate hoolduskoormust, mis on samuti ääretult vajalik,“ lisas Mölder.

Teenust osutatakse hooldajaks määratud isikutele ja suure hooldusvajadusega isikute hooldajatele. Teenuse saaja elukoht peab olema rahvastikuregistri järgi Tallinna linn. Omastehooldaja asendusteenus sisaldab muuhulgas järelevalvet, toetamist ja juhendamist igapäevaoskuste hoidmisel. Teenus toetab hooldatava funktsionaalset suutlikkust, hoolitsedes inimese kehalise, vaimse ja sotsiaalse heaolu eest, säilitades maksimaalselt hooldatava iseseisvust, enesekontrolli ja väärikust.

2 kommentaari
 1. Pealkiri 3 aastat ago
  Reply

  on vigane. Mitte mitmekordistUvad, vaid Tõnis peab ütlema, et tema mitmekordistAb. Sest need asjad ise ei muutu, neid muudab kindel isik.

 2. Piinlik on 3 aastat ago
  Reply

  Kallikesed, 100 ega 200 euro eest keegi kedagi hooldama ei hakka ,kui seal taga just armastust või testamenti pole !
  Kas poliitikud peavad selliseid rahasid tõesti märkimisväärseks, et sest kirjutadagi?
  Meie haigedd ja vanainimesed elavad kerjuseelu, kui neil just omal mingit varandust seljataga pole.
  Ja selmet seda ausalt möönda ja MUUTA, pillutakse aeg-ajalt cente kui seegivaestele pärast gildipidu
  toidujäätmeid viidi.
  Tundub, et parempoolsed on meie keskid ää rikkund täiega. Ja vasakuid meil pole – kui, siis rohkem et väljamaa ees linnuke kirja saada.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.