Peaminister Ratas: digitaalsete teenuste jaoks on vaja tagada küberjulgeolek

Foto: Jürgen Randma (Riigikantselei)

Stenbocki maja, 9. november 2018 – Kohtumisel Microsofti õigus- ja rahvusvaheliste küsimuste presidendi Brad Smithiga tõi peaminister Jüri Ratas esile küberjulgeoleku tagamise olulisuse digitaalsete teenuste pakkumisel.

Peaminister andis Microsofti presidendile Brad Smithile ülevaate Eesti e-riigi arengust, e-valitsemisest ja digiteenustest ning pidas seejuures väga tähtsaks küberturvalisust. Smith tõi Eesti digiarengut ning küberjulgeoleku teemadega tegelemist esile eeskujuna ka teiste riikide taustal.

„Digilahenduste ja e-teenuste kvaliteetseks arendamiseks ning pakkumiseks tuleb tagada küberturvalisus. Digiühiskonna ehitamisel peame olema ühtaegu avatud, kuid ka seda kaitsma,“ sõnas peaminister Ratas.

Peaminister pidas oluliseks koostööd erasektoriga ning riikide vastutustundliku käitumise reguleerimist küberruumis. „Olemasolev rahvusvaheline õigus ja käitumisnormid peavad kehtima ka digitaalses ruumis,“ lausus peaminister.

Ratas ja Smith kõnelesid veel eesti keele jaoks olulisest koostööst häälkäsklustel põhinevate rakenduste väljatöötamisel. Samuti rääkisid nad andmete vabast liikumisest ning tehisintellekti kasutamisest digitaalsete teenuste paremaks muutmisel.

Nädala lõpus toimuva Pariisi rahufoorumi raames leiab aset ka Interneti halduse foorum, kus keskendutakse riikide ja erasektori koostööle ning üleilmsete kübernormide ja küberstabiilsuse tagamise tõhustamisele. Eesti ühineb Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni poolt väljakuulutatava valitsuse ja erasektori küberalgatusega era- ja avaliku sektori dialoogi arendamiseks ning seeläbi kübervastupidavuse tugevdamiseks.

1 Kommentaar
  1. Selles 6 aastat ago
    Reply

    vallas vigu teha ei tohi. Muidu võib välja kukkuda nii, et annad suuliselt käsu rakett välja lasta ja rakett plahvatab kohapeal.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.