Mäggi: omavalitsuste arenguvõti peitub otsustusvabaduses

Teisipäeval omavalitsusfoorumil “Maksupoliitika – regionaalarengu mootor” osaleva riigihaldusminister Janek Mäggi  sõnul pole omavalitsuste peamine arenguvõti mitte uued maksud, vaid vabadus ise otsustada, kuidas olemasolevate vahenditega täita oma eesmärke.

„Omavalitsuste rahakotti saab kasvatada peamiselt majanduskasvuga. Muul juhul raha juurde tekitada on keeruline. Samas kasvavad koos majandusega ka hinnad. Seetõttu on omavalitsuste arengut silmas pidades tähtis eelkõige raha nutikas kasutamine,“ ütles rMäggi. „Kohalikud omavalitsused peavad saama ise otsustada, kuidas oma ülesandeid olemasoleva rahaga täita. Riik ei peaks seda ette kirjutama.“

Minister sõnas, et isegi kui omavalitsustes tehakse otsustusvabadusega vigu, siis elanikud parandavad need valimistel ära. „Enamasti on siiski kõik omavalitsusjuhid oma piirkonna innukad austajad. Nad võitlevad õige asja eest ning teavad, mida kohalik piirkond enim vajab,“ lisas Mäggi.

Riigihalduse ministri arvates on omavalitsuste jaoks üheks suureks probleemiks ka sõltuvus riiklikest investeeringutest. „Need ei pruugi ajaliselt või sisuliselt vastata kohapealsetele põletavatele teemadele. Tihtipeale ei võimalda need programmid paindlikke lahendusi. Siin on jällegi võtmesõna otsustusvabadus, mitte ettekirjutus,“ ütles ta.

BNS

1 Kommentaar
  1. Väga 2 aastat ago
    Reply

    naljakas udu Mäkilt. Algul lõigatakse käed ära, siis antakse vabadus teha mis hing ihkab. Kas sunduslik “heategevus” juba meelest lännu?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.