Ratas arutas Saksa rahandusministriga Euroopa Liidu eelarvet aastateks 2021-2017

Foto kohtumiselt Olaf Scholziga. Triin Oppi (Riigikantselei)

Berliin, Saksamaa, 13. november 2018 – Peaminister Jüri Ratas kinnitas täna Saksamaa aseliidukantsler ja rahandusminister Olaf Scholzile, et Eesti soovib tugevat ja ühtehoidvat Euroopa Liitu. Selleks toetame teaduse ja innovatsiooni, digitaliseerimise, piiriüleste ühenduste ning kaitse- ja julgeolekukoostöö senisest suuremat rahastamist Euroopa Liidu ühisest mitmeaastasest eelarvest.

Peaminister tõi kohtumisel Eestile olulise küsimusena esile Euroopa Liidu ühenduste rahastamise. „Berliini müüri langemisest on möödas peaaegu kolm aastakümmet, kuid seniajani on Balti riikide ühendused Euroopaga puudulikud. Seda tõid investeeringute pudelikaelana esile ka minuga kohtunud Saksa investorid. Just seetõttu on Rail Balticu ehitamine meie prioriteet, sest nii saavad Balti riigid ja ka Soome lõpuks osaks Euroopa hästi ühendatud siseturust,“ selgitas peaminister suurprojekti tähtsust Eestile, Lätile ja Leedule.

Teise olulise teemana tõstis Ratas esile põllumajanduse otsetoetuste ühtlustamise, mis peaks Eesti hinnangul toimuma kiiremini ja andma meie põllumeestele Euroopa turgudel konkureerimiseks võrdsed tingimused.

Lisaks rääkisid Ratas ja Scholz Euroopa Liidu majanduskasvu, tööturu uuendamise ja reformide elluviimise toetuste vähenemisest ühtekuuluvuspoliitika vahenditest, milles soovib Eesti sujuvamat üleminekut. Mõlemad kinnitasid samuti, et ühine ja stabiilne valuuta on Euroopa majanduse oluline nurgakivi.

Eesti ja Saksamaa sidemetest rääkides tõdes Ratas, et koostöö on tihe ja sõbralik, kuid enam võiks kasutada ära võimalusi inimeste heaolu tõstvate ning ettevõtete tegevust lihtsustavate digilahenduste arendamiseks ja elluviimiseks.

Peaminister osaleb täna pärastlõunal veel Saksamaa ühe suurima päevalehe Süddeutsche Zeitung korraldatud majandustippkohtumisel. Ratas arutab tippkohtumisel Islandi valitsusjuhi Katrín Jakobsdóttiri ja Serbia ametikaaslase Ana Brnabićiga kolme riigi näidete varal digitaalse Euroopa senist arengut ja visioone.

Kesknädal.ee

5 kommentaari
  1. Kui 6 aastat ago
    Reply

    mõistus pole oma teha, siis tuleb järeldada, et mõistusetus on pärilik.

    • to kui 6 aastat ago

      endast räägid. Tunnen kaasa.

  2. Enn 6 aastat ago
    Reply

    Ma olen alati olnud Keskerakonna poolt, aga leian, et EL-us olles pole meie elu paremaks läinud. Muidugi on see eelmiste valitsuste süü ja praegune teeb, mida suudab, kuid see pole seotud EL-uga.

  3. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Meil on vaja arutada oma riigi eelarvet ja EL-u eelarve ei olene meist, nii et sellel arutelul pole mõtet.Brüsselis on palju inimesi, kes ei tea millega tegelevad aga meie riigi saadikute tegevus on arsaamatu ja pole meie riigile mitte midagi kasu toonud ja pole ebaõiglust kaotada aidanud.Selline tunne on, et seal jaotatakse põgenikke riikide vahel ja halvustakse Venemaad.

  4. No jaa 6 aastat ago
    Reply

    Aga ehk sillutab Ratas omale teed tõotatud maale Brüsselisse. Mudugi oleks temast seal palju rohkem kasu meie riigile kui Kelamist või Ansipist. kuid mina eelistaksin iseseisvat Eestit.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.