Tänavustest valimishüüdlausetest

Kui panna ritta erakondade tänavusi loosungeid Riigikogu 2019. aasta valimisteks, siis tundub, et ainult Keskerakonna juhtlausel „Õiglane riik kõigile!“ on ka sisu.

See näitab tegelikult, mille poole kogu rahval õiglaselt püüelda, et oma riik tervikuna mülkast välja tuua. Et riigi jätkusuutlikkus taastada. Et tasapisi hakata Eesti tublisid majanduspõgenikest poegi ja tütreid kodumaale tagasi meelitama, et me ei peaks jätkuvalt niipalju tööjõudu ja kaitseväelasi välisriikidest värbama. Et põllumajandustoetused, vääriliselt tasustatud töökohad ja turvaline elujärg jõuaks tagasi ka Eesti ääremaadele. Et väheneksid majanduslikud käärid meie rahva elatustasemes – suur lõhe alla miinimumi olevate madala elatustasemega vaeste ja haljale oksale jõudnud jõukate vahel on meid viinud elatustasemelõhega Euroopa viimase viie punase stopptulega riigi hulka. Mitte õigus, vaid õiglus ennekõike – seda on meie ebaõiglasele ühiskonnale nii väga vaja!

Mida ütleb meile Reformierakonna loosunglause „Parem tulevik!“? Vaid sisutust… Kas sama kindlat 17 aasta tagust suunavalikut vaid 5% jõukamate huvide kaitsemiseks, ilma möönduseta alla elatusmiinimumi elavate perede suunas? Kuna „vene kaardi“ väljakäimine valimisvõitluses enam hästi ei tööta, siis otsitakse pentsikuid alternatiive oponentidele ärapanekuks – näiteks kui asutuste siseruumides on üldlevinud komme kasutada rahvuslippu laualippudena, siis nüüd nõutakse õues kasutatavate suurte lippude tuppatoomist!? Tule taevas appi!.. Iga asi ikka omale kohale!

Veel meenub kõrge Läti ametniku intervjuu, kus ta naeruvääristab eestlasi –tema olevat palju aastaid olnud kade eestlaste peale, kui eestlased lõikasid suurt kasu piirikaubandusest Soomega, aga mitte keegi sellest suurt lärmi ei teinud. Sest niikaua, kui on olemas iseseisvad riigid, toimib ka erinevate riikide erinevate hindade tõttu piirikaubandus. See on paratamatus: soomlased käisid Eestist ostmas, eestlased käivad Lätist ostmas, lätlased käivad Leedust ostmas, leedulased käivad Poolast ostmas jne jne. Kui aga hinnavahed liiga suureks paisuvad, siis heatahtlikud naabrid tulevad läbirääkimiste kaudu üksteisele vastu – nii tõstsid ka lätlased juba oma alkoholiaktsiise ning uuel aastal Eesti ja Läti viinahinnad peaaegu juba tasakaalustuvad… No mis sa kostad, kust küll valimiskonkurentidele uusi vastasele ärapanemise võimalusi leida?

Sama õõnes on ka parempoolse EKRE majandusprogramm „Jõuka Eesti eest!“. Jõukus on muidugi ilus asi, aga jääb ütlemata, kelle jõukus. Keegi ei ole ju jõukuse vastu, kuid paraku kõik mitte kunagi jõukaks ei saa; oleks vaja käituda pärastsõjaaegse Saksamaa jõukate miljonäride kombel, kes olid solidaarsed läbi
sotsiaalse turumajanduse ka oma riigi vaesema osapoole rahvaga, kellele läbi õiglase astmelise tulumaksu, mis on täna kogu Euroopas populaarne, tagati ka igati elamisväärsed sotsiaalsed garantiid.

Ka Isamaa lausung „Rohkem Isamaad!“ on muidugi ilus, aga ka siit ei paista kuidagi välja rohkem sotsiaalset hoolivust oma rahva suhtes. Tahaks küll loota, et parempoolse Isamaa koostöö koalitsioonis tsentristliku Keskerakonna ja paremtsentristlike sotsiaaldemokraatidega lisab sotsiaalset hoolivust oma rahva jaoks. Ja mitte kuidagi ei tahaks tagasi Mart Laari aegset Isamaad, kus pensione tõsteti 1 kroon kuus koos näpuviibutusega: kui vaja, hakkame pensione vähendama…

Sotsidel vist puudub veel oma loosung? Tuleks heameelega appi ja pakuks neile näiteks midagi sotsiaalsemat –„Eesti rahvale rohkem sotsiaalsust, vähem sotsiaalset ebaõiglust!“.

Udo Knaps Märjamaalt

11 kommentaari
  1. Kulla 6 aastat ago
    Reply

    Uudu Märjalt maalt, millal enne on ükski hüüdlause selle väljakarjuja tegevuskava aluseks olnud. Ma oleks aru saanud, kui keskbande oleks hüüdnud “Nöögime oma rahvast!”, vaat siis oleks mul sellesse hüüdlausesse usku olnud.
    Muidu aga luulutab Uudu nagu parteibürokraadile kohane – ikka teised sitakarva ja meie kullakarva. Uudul on hea nõukogude kool hinge taga. Tema minevikku teades ka täiesti loomulik.

    • Mets 6 aastat ago

      Tüüpilise orava pläma, ei midagi uut ega sisukat.

    • Eksid 6 aastat ago

      Uudu on põline keskbandiit. Juba Siberis unistas, millal sellise kommunismiehitaja liikmeks saada.

  2. Jaan 6 aastat ago
    Reply

    No näh… Roheliste hüüdlauset ei ole… Vabaerakonna oma on puudu… selle uue (Elurikkuse erakonna?) oma on puudu.

    Ise võin lauale visata mõned anarhistide omad. 🙂

    “Tiigrit näidata oskab iga pealik, vali see, kes näitab, kui kole on sääsk”
    “50% vähem riiki, 2 x rohkem sotsialismi”
    “Sotsiaalmaksu asmemel sotsialism”

  3. õiglus 6 aastat ago
    Reply

    Mida teavad asjamehed Õiglusest ???
    See nende teadmine on rahakottide pealt näha.Suur Peeter ja Väike-Peeter leivakotti jagamas.See on see teie õiglus. Olgu partei mis tahes.

  4. Vaagija 6 aastat ago
    Reply

    Jaani anarhistlikud loosungid on muidugi tabavad, kuid Roheliste hüüdlause paikneb juba nende erakonna nimetuses, Vabaerakonnal samuti erakonna nimes – võtkem vabalt, ilma kohustuste ja vastutuseta… Elurikkus on mittemidagiütlevam kui reffidel…

    • Nii 6 aastat ago

      et mitte rohelised, vaid rohekad, ja mitte vabad, vaid ajuvabad.

  5. Vaagija 6 aastat ago
    Reply

    to Nii on siin ainuke, kes väärib kommenteerimist… olgu siis rohekad… ka see juba näitab, et edukalt Linnavolikogu koalitsiooni jõudnutena on Rohelised õigel teel – alguseks rohekad, küll jõuavad pärast suuri valimisi ka auväärse Roheliste tiitlini.

  6. Lea 6 aastat ago
    Reply

    Keserakond hoolib kõigst inimesest ja seepärast on ka vastav hüüdlause. Ta on tegudega näidanus, et väärib seda hüüdlauset.

  7. Nii 6 aastat ago
    Reply

    Keskerakonnal on väärikas hüüdlause. Aga Reformile sobiks, et vaesus aina kasvagu, majandus seisku paigal peaasi, et meil on raha ja võimu.

    • Vastaline 6 aastat ago

      Üks kommentaar EP sopaartikli juures ( järjekordne katse EKREt mõnitada):

      Don Humo 30.11.2018 06:25
      “Sõltumatu ajakirjandus”, kui pikalt võib ühte erakonda pilgata, vaenata? Ma ei õigusta vägivalda ja konkreetsed isikud võiksid saada karistatud. Sõltumata sellest, et Tarand võis olla kaval ja läks provotseerima. Prantsusmaal tuli ligi sada tuhat inimest tänavale protesteerima kütusehindade tõusu vastu. Protest muutus vägivaldseks. Kas keegi protestide vastane läks mikrofone rebima ? Ei läinud, kutsuti politsei. Eesti inimesi on valitseva kliki poolt nii palju alandatud ja mõnitatud, igal aastal viikakse 100 miljonit Lätti, samal ajal kui inimesed elavad vaesuses, ravile ei pääse, maal on teed kohati nagu mudaaugud. Valitsejad pressivad läbi selgelt rahva tahte vastaseid seaduseid, pressivad erinevate poliittehnoloogiliste nippidega – poolikult, vähemusega või otsust vastu võtmata, avalduse vormis. Selline press, et alaselg on juba valus. Mõni ime, et kahel lihtsal inimesel kork pealt ära lendas. Mõnes teises riigis – Prantsusmaal näiteks – mässaksid inimesed juba ammu tänavatel. Loodan, et järgmisel korral tegeletakse korraldajate poolt ürituste turvamisel suuremate jõududega.
      37 3 Sobimatu Vasta
      Muideks, küsige oma bussiministrilt, miks võetakse inimestelt ära võimalus rongiga sõita (Tallinn-Pärnu)?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.