Eesti Päevalehe eksitavad pealkirjad

Emajõgi Foto SILLE ANNUK /SCANPIX

Nagu ikka, on Päevalehel kombeks rabada pealkirjadega endale klikke juurde. Vaat nüüd – „Ratas pani majanduse arendamise pausile”. Ja kui edasi loete, selgub, et Jüri Ratase valitsus otsustas tselluloositehase eriplaneeringu „ülekaaluka avaliku huvi” tõttu täielikult lõpetada. Tegelikult  on tegu ikkagi meie valitsuse otsusega, ja kui piirduda ainult pealkirja lugemisega ning kaugemale mitte minna, oleks sündinud järjekordne valeinformatsioon.

Nüüd siis lähemalt sellest plaanitud tehasest, milletaoline meil Eestis pole mingi uudis.

Tallinnas Lasnamäel oli selline tehas. Töötas nii suure hooga, et Ülemiste Vanake hakkas veetaset alla laskma. Kardeti, et linn jääb kuivale. Selleks ehitati eraldi juurdevoolukanal Pirita jõest läbi Vaskjala Ülemiste järve. Pandi toimima suur pumbajaam. Ilmselt seda uustulnukad Est-For Investist ei teadnud, või halvemal juhul eirasid seda, rünnates tööstuseks vajaliku veekoguna Emajõge. Tartlased kartsid haisuohtu linnale, sest puidu purustamise esimeses faasis käibki palgi pehmendamine rohkem vee ja hapetega ja seejärel füüsiline purustamine. Kui eelmises riigis Tallinna tehas töötas, oli haisu tunda. Ja mis kõige kurvem,  Lasnamäel toodetud tselluloosist ei piisanud Tallinna Paberivabriku tarbeks ja seda toodi vagunitega Valgevenest juurde.

Kahjuks käis peavoolumeedias vaid ühekülgne vastuseisu võimendamine Tartu tselluloositehasele ega seletatud lahti, et oktoobri alguses 2018 ütles Riigikohus vastuseks MTÜ Emajõe Kaitseks kaebusele, et riigi eriplaneeringu algatamisel ei otsustata ehitise asukohta. Lisaks märkis kohus, et planeeringu käigus toimuva asukohavaliku menetlemise eesmärgid on muu hulgas avalikkuse „tõhus kaasamine otsustusprotsessi ning käitisele ka keskkonnakaalutluste seisukohast sobivaima asukoha leidmine”.

Pakuti välja mitmeid asukohti. Oli Räpina, kus vanasti töötas paberivabrik. Saarde vald Pärnumaal ning Viru-Nigula vald Lääne-Virumaal olid teatanud, et on huvitatud eriplaneeringu algatamisest oma territooriumil. Valitsus teatas selge sõnaga, et valitsuse otsus eriplaneering lõpetada ettevõtjatele ust ei sulge, sest need võivad tehase rajamiseks valida teise planeeringuliigi, näiteks kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu.

Seega on valitsus teinud selge lahendi ja Päevaleht võiks oma pealkirjadega lugejaid edaspidi mitte eksitada.

Kn

35 kommentaari
  1. Täiesti 6 aastat ago
    Reply

    Kesknädalaga nõus: otsuseid teeb ebaseaduslik valitsus, mitte õigusetuks jäetud rahvas!

    • Mets 6 aastat ago

      Ja kes sina selline oled, et rahva nimel esined? Ma arvan, et sa oled tavaline orav.

  2. Valitsuse õige otsus 6 aastat ago
    Reply

    Vaadake pilguga Soome poole. Kõik tselluloositehased on venelaste puidu peal!
    Oma metsi hoitakse.
    Meie valitsus tegi õige otsuse ja kui asjad laabuvad, võib ka Kundasse tehase teha ja Venemaalt puitu odavalt osta.
    Tore, et valitsus oli tubli!

  3. ÕIGE OTSUS 6 aastat ago
    Reply

    TSELLULOOSIVABRIK, ASUGU KUS IGANES vms. VABRIK, MIS KASUTAB PUITU – ÕGIB LAGEDAKS KUI LOHE TERVE MAA !!!
    PUU EI OLE AINT PUIT JA RAHA – SEE ON ELUKESKKOND, LOODUS, LOOMA KODU, INIMESE PUHKEKOHT, KOHT KUS SAAB RAHU. SEE ON VEED, PINNAS, LIIGID,ÖKOSÜSTEEMID, ÕHK.
    PUUDE ENERGEETIKA RAVIB JA RAHUSTAB. PUU ON ELUVORM.
    KUI MÕNED VALLAD KUTSUVAD LOHET ENESTE JUURDE ÕGIMA, ET SAADA HÄÄLI SELLELT PAARISAJALT TÖÖLISELT, KES VÄIDETAVALT TÖÖD SAAKSID MEIE KÕIGILE KUULUVATE VÄÄRTUSTE HÄVITAMISEST, KES OLEKSID KUULEKAD JA TRUUD KOHALIKELE JUHTIDELE JA PEREMEHELE SEETÕTTU – SEE POLE JÄTKUSUUTLIK LÄHENEMINE.
    EESTI EI LANGE TAGASI KESKAEGA SEEPÄRAST, ET PUITU EI KASUTATA /nagu ütles endine õiguskantsler/ VAID JUST SIIS KUI TA SEDA TEEB /minu väide/ SEST SELLEGA TA EEMALDUB JUST ARENENUD TEGEVUSTE OTSIMISEST , MIS SOBIVAD ARENEMISVÕIMELISSE KAASAEGA ja HÄVITAB KESKAJA VIISIL OMA LOODUSE.
    Isegi söepõletajad suutsid hävitada Inglismaa jt. metsad aegadel, kui inimesi oli Maal vaid paarsada miljonit, mitte 8 miljardit nagu nüüd.
    KESKID ON TEINUD ÕIGESTI, VÄGA ÕIGESTI JA TÄNU KA ÜLIKOOLI TEADLASTELE, ET PLANEERINGUD LÕPETATI. TULEB LÕPETADA KA POPULISTLIKE VALLAKOGUDE LÜHINÄGELIKUD KUTSED METSAHÄVITAJATELE- SEST SEE ON MEIE KÕIGI MAA- MEIE KÕIGI KODUMAA.
    Mul on kahju isegi Vene metsadest, asuvad nad ju ikkagi plAneedil Maa.

  4. Vähem pahna 6 aastat ago
    Reply

    MIDA SIIS PABERILE TRÜKITAKSE – MÕTTETUID AJALEHTI, MIDA MA AMMU EI LOE., sest ma ei põgene enese eest ja mul on targemat teha. Pubekad muidugi peavad lugema …
    LOLLI, PEALETÜKKIVAT REKLAAMI., MIS MIND KÜLL OSTMA EI PANE . PALJU, LIIGA PALJU MÕTTETUID RAAMATUID – tänapäeval kirjutavad ju kõik, kel raha trükkimiseks ,aga pole võmet end targemini realiseerida.

  5. on ka arusaamatud 6 aastat ago
    Reply

    Paljud ei mõista selle tehase tähtsust.
    Tore,et tänaseks on seisma pandud.
    Meie metsad on päästetud!

    • Ikka koos 6 aastat ago

      Ikka koos!

    • haisutehas 6 aastat ago

      Tehas haises Tallinnas tugevasti. Lennukist maha tulles tundis seda kohe.
      Lendasin ikka Moskva vahet ja tundsin seda tugavasti.
      Uut enam ei taha.

    • rikkad nõuavad kaitset 6 aastat ago

      Valitsus ei teinudki nii nagu meie, rikkad ärimehed, nõudsime? Sama halas hommikul üks kütusekaupmees. Ütleksin, et riik peab olema eelkõige inimeste jaoks sobiv elukesskond, mitte eelkõige rikkuritele sobiv investeerimiskeskkond. Ja lisaks inimestele peab riik olema sobiv keskkond ka kõigele ülejäänud elavale. Paar ärimeest oma hiiglaslike plaanidega võivad vabalt muuta enamuse nii väikesest riigist kui Eesti, oma investeeringute tulemusel ebasobivaks elukeskkonnaks. valitsus tegi seekord ainuõige otsuse, aga seda muidugi ei saa need, kes on harjunud, et valitsus tegutseb nende tahtmist mööda, sest neil on ju RAHA, aktsepteerida ja andestada.

  6. praegu on vaja ühtsust! 6 aastat ago
    Reply

    Praegu peame kokku hoidma!
    Rohkem kui kunagi varem. Peame olema valitsusega, kes nurjas neegrite sisseveo.
    Igasugune vastutöötamine on kurjast ja see tuleb ainult opositsiooni poolt.
    See on nende kahjuviha!

    • sotside solkimine 6 aastat ago

      Huvitav huvitav miillest tuleb see et see kammmara juuura sotside ja nn. isamaa ümber just reedesel päeval järsku pihta hakkas??? Minul tekkis väga lihtne küsimus? Kas seda küsimust esmaspäeval enam ei mäletata üldse või, tekib esmaspäeva hommikul kollektiivne arutelu a,la naised saunas reakisivad???

    • ei tohi alla anda 6 aastat ago

      Peaasi, et Isamaa ei tagane. Kui taganeb ja KE koos sotsidega vähemusvalitsuse moodustavad, on suurt jama oodata. Loodan, et vähemusvalitsuses jäävad alles just KE ja Isamaa. Kuni valimisteni. Eks sotsid loodavadki vist sellele, et Isamaa hüljataks. Siis saab uuesti ka rände reeglid valitsuses jõuga läbi suruda.

  7. olge mõistusega 6 aastat ago
    Reply

    See ÜRO rändlepe on ebakvaliteetselt tölgutud- kitsad kohad, juriidilised terminid ja osa teksti lausa kaduma läinud.
    Kas pole häbi Kaljulaid, K. ja Madise, Ü.- viimasel ju lausa Ilvese inglise keel.
    See eest USA ja Austraalia, Poola ja Ungari, neil parem inglise keel.
    Pea asi et Eesti vihkaja ekre valitsusse ei saaks .
    Valitsus on oma otsuse selle lepingu osas teinud. Presidendi kohus oleks nüüd selge häälega välja öelda, et tema Marrakechi ei sõida. Ja rahu majas.
    Selle asemel ta minestab ja oigab, et tehti valu ja mida veel ning nõuab uusi otsustamisi ja uut valitsust, tekitades segadusi ja ei lase sotse rahuneda saadud obadusest.

    • vastikud, vastikud 6 aastat ago

      EKRE on korruptsiooni tõttu laiali läinud Rahvaliidu halvim jääk.

      Kolhoosiesimehed ja sovhoosidirektorid, kes igatsevad oma mõisakorda ja mugavat elu tagasi.

      Esiotsas kaabuga mõisnik, kes tahab Putini riigile pugeda ja eestlasi lõhestada.

      Kahtlased tüübid, valitsema ei sobi.

    • Ka 6 aastat ago

      Tramp ja Puutin pole selle mutukate kaelamäärimise “lepinguga” nõus. See ütleb aga palju rohkem kui meie kanade kaagutamised.

  8. on aeg 6 aastat ago
    Reply

    Praegu, ei kunagi nii tugevasti, peame koonduma valitsuse toetuseks ühtsesse rivisse!
    Meil on võimalus ja kohustus võita kõik tagurlikud jõud.
    Ei neegerkriisile!
    See on valitsuse tänane otsus.

  9. reformierakonna pärandus 6 aastat ago
    Reply

    Tuletan meelde, kuidas tõsteti käibemaksu ravimite ja tehniliste abivahendite, samuti käibemaksu, raamatutele, perioodika, matuseteenustele, kontsertidele, etendustele jne. Kaotati hambaravi hüvitis, tõsteti haigla voodipäeva tasu, kärbiti haigushüvitisi, tõsteti töötuskindlustusmaksu. Kergitati üldist käibemaksu. Suleti sajad postkontorid ja pangakontorid jne jne. Sisuliselt kärpisime oma majanduse surnuks. Teenuseid vähendati, riik kärbiti õhukeseks. Kõik need maksutõusud põlistatigi.

    • ekre hoiatab 6 aastat ago

      Selgitage välja, kui suur osa neist tegutseb välisriikide, kaasa arvatud Venemaa otseste agentide või mõjuagentidena. Samuti soovitan ma jõuliselt sekkuda meie julgeolekuorganite tegevusse, et välja selgitada, kes teeb seal katet meie põhiseaduslikku korda kõige otsesemalt ohustavate tegelaste poliitilistele aktsioonidele. See, muide, on täielikus kooskõlas julgeolekuasutuste üle kehtiva tsiviilkontrolli põhimõtetega.

    • Siin 6 aastat ago

      pole erilist andekust vaja. Suurimad kremli käpikud on pedesotsid ja keskbandiidid. Omaltpoolt aitavad kaasa ka isamaareeturid ja muutustevihkajad. Jääb üle ajuvabakond, kuid need ei tea isegi, mida toetada või maha lammutada. Jääb üle veel konservantide bande. Nemad seisavad eestluse eest ja igasuguste pariste, kooritsate, lobjakate ja muude kaagutajate vastu.

  10. petturid maarjamaal 6 aastat ago
    Reply

    See EST-For või mis ta oli, on üks kena riiulifirma, kellel pole mingit tegevust ette näidata ja nüüd korraga selline megaprojekt- no andke andeks. Pigem on tegu tankistidega ja pärast otsi tuult põllul, kui asi jamaks läheb. Küsimus ei ole niivõrd selles tehases, kui omanikes. Mees metsast, õigemini ntema poeg tuleb ja hakkab õhust lossi ehitama. Ju papake siis väärt infot oma endisest töökohast kaasa võttis, sest mismoodi muidu seda seletada. Mina olen rahul, et üks tankistide seltskond sai pika nina. Las tulevad tõsised tegijad ja siis vaatame.

    • kes aitaks? 6 aastat ago

      Meil lokkab metsavargus, mis Soomes mõeldamatu. Oleme ajajärgus, kus iga sellise projekti taga on mingid “huvigrupid”, korruptsioon ja muu selline. Kuni see kestab, ei saa selliseid asju teha. ”
      Kas te politseiga olete ühendust võtnud, järsku ongi teie teadmistest kasu ja pahad võetakse kinni ja siis saaksime tehase arendusega edasi minna.

    • valitsuskaos 6 aastat ago

      Kolm ja pool kuud enne valimisi piisab valitsuse kriisi ajamiseks väga vähesest. Sel korral näiteks siis dokumendist, mille kohta isegi ei olnud tarvis valitsuse otsust. Valitsus ei otsustanudki, aga lõpp saabus ikkagi.
      Kogu kriisi keskmes on märksõnana «valimised». Lähemal vaatlusel on kõigil koalitsiooni kolmel osalisel erinevad põhjused, miks käituti nii, nagu seda tehti. Aga pingete kolle vaevalt et asub ühes ÜRO deklaratsioonis.

  11. petuleht 6 aastat ago
    Reply

    Ma nagu ei mäleta Päevalehest ühtegi artiklit, mis oleks kiitnud selle tehase vajalikkust. Ikka küll haiseb see tehas, metsa kulub liiga palju ja vesi saastatakse! Ja küll ikka tartlased olid tublid ja milline äge kontsert oli, isegi Mägi esines! Ja nüüd on Ratas süüdi!!?? Tarbite seal, Päävalehe toimetuses, midagi? Panete narkotsi, vä?

    • Brusselli juhtimisel 6 aastat ago

      Nõukaajal öeldi, et eestlased täidavad Kremlist tulnud käske saksa täpsusega. Praegu on täpselt sama: Brüsselist tulevaid direktiive täidetakse samamoodi. Ja rumalusi täidetakse täielikult, et saada paguneid peale. Vaadake pilte meie poliitikutest, kui nad on saanud kokku Euroopa tippudega: nood pildid ütlevad sada korda rohkem kui jutt seal kõrval.
      Kogu mentaalsus ja kõik see, mis toimub, on hirmutav. Vaatame Frankfurdi koolkonda…

    • ansipi ülivõrdes 6 aastat ago

      Eriliselt lahe oli re, kui vähemalt väidetava ettevõtlust soosiva erakonna ülimalt negatiivne suhtumine tehasesse eesotsas klaasi ja ansipiga. Aga neil pole mingit probleemi ühineda massihüsteeriaga häälte huvides ja teiselt poolt rääkida, kuidas me peame ikka looma rohkem kõrge lisaväärtusega töökohti. Aga eks selline silmakirjalikkus neid kõige paremini iseloomustabki.
      Minu jaoks kuvand keskmisest tartlasest ongi selline, et elu aeg on talle pähe tambitud mõtet kohalikust elitaarsusest ja emajõe ateenast. Inimesed kogunevad suurtesse rühmadesse nagu viimsepäeva nelipühilased või mis nad on ja kergitavad üksteist juustest ülespoole. Täiega tobe seltskond. Nad ei pea Ida-Virulasi inimesteks. Reformi ettevõtluse soosimine on Tartu osakonna näol silmakirjalikkuse tipp. Lolle valijaid aga see ei häiri.
      Nii ÕUDNE on see, et miljardivabrik jäi Tartusse ehitamata, hais paar korda nädalas levitamata, Peipsi ja Emajõgi reostamata, raiemahud jõudsalt suurendamata, elukeskkond inimestele ja loomadele hävitamata. (tuletage meelde kuidas häirib/häiris tallinlasi pisikesest asfaldivabrikust leviv hais).

    • popppuliism 6 aastat ago

      Selline saab-ei-saa ongi odav poliitiline populism, kuna meie kõigi jõukuse aluseks saab olla ainult tootev tööstus, kohalikule toormele lisaväärtuse loomine. Saab-ei-saa asemel tuleb alati küsida, kuidas saaks, mida täpsemalt saaks, mis hinnaga saaks jne. Kui hinnaks on rikutud elukeskkond, siis “ei-saa” ongi vastus, mitte eeldus, mille tõttu teemasse isegi mitte süvenema hakata. Poliitikutelt enne valimisi adekvaatset käitumist oodata oleks lausrumalus. Peale valimisi kahjuks samuti

  12. ekre võidudsep 6 aastat ago
    Reply

    Eesti ei vaja seda rändelepet. Seega pole meil põhjust selle pärast piike murda ka sisepoliitiliselt. Sotside „euroopalikud väärtused“ on juba ammu suurel osal Eesti elanikkonnast maksa üle kopsu ajanud. Selmet tegeleda siseriiklike sotsiaalprobleemidega, tegelevad sotsid Eesti ühiskonna lõhestamisega. Vägisi ei saa kedagi sundida homoseksuaalsust lasteaias propageerima või teatud elualadel sookvoote sisse viima.
    Sotsid kaotasid Ossinovski soolo tõttu pääsu uude koalitsiooni.
    Nüüd võetakse sinna Ekre!

  13. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Peavoolumeedia valetab, vassib, halvustab. Nad on Reformi tagatoa teenistuses. Kgu aeg segatakse keskerakondlaste tublit tööd. Ja on inimesi, kes neid usuvad, ega muidu Reformierakonna tegelaseks ei saaks nii palju hääli ilma töötulemusteta. Mis tulemustest ülde rääkida saab kui vaesus aina kasvas ja nad viisd meie elatustaseme viimaste hulka. Üks vale otsus järgnes teisele. Kurb on mõelda, et mõned ajakirjanikud on asunud valetamise, laimu ning vassimise teele. Just need, kes teenindavad peavoolumeediat ja täidavad reformistliku tagatoa tegelaste käske. Kes ei täida aetakse töölt minema.

    • SUL ÕIGUS ON 6 aastat ago

      Puhka rahus. kohe on valimised,

  14. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Vabandan vigade pärast–peab olema üldse, kogu, viisid.

    • pab olema vikateta? 6 aastat ago

      Viku tehha pole hää.

  15. ei kõiguta mette 6 aastat ago
    Reply

    Praegust valitsusjuhti ossid ei kõiguta!
    Edasi kommunismi võidule, seltsismehed!

  16. mis meil karta? 6 aastat ago
    Reply

    USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor Gina Haspel ütles, et Ühendriigid teravustavad oma fookust rahvusriikidest vastastele, säilitades samal ajal valvsuse terrorirühmituste suhtes.

  17. kas keegi nutaks? 6 aastat ago
    Reply

    Paneks selle vanaPäevalehe üldse kinni!!??

  18. ahzoo 6 aastat ago
    Reply

    tõesti see üdini valelik ja rahvast kartev vihkav sotside hääletoru EP tuleks kinni panna…delfi veel aitab kõigele sellel kaasa…mingi kliki krabamistega röövitakse..aga rahva arvamused ja aktiivsed faktidega pajatatud kommentaari koristatakse….sellist laus VALETAMIST ja kõige kajastamist ei suutnud isegi vene ajal PRAVDA mida EP korraldab….argpükslikult hiilitakse eesti valu jne.tähtśamatest mööda….esile “MÕJUKATEKS” topitakse mõlakaid jne…läbi Toompea keldrite taguste kaudu kohale lohistatud nestori käe kõrval brüsseli raamatupidaja kaljulaid….ja ikka kõik kordub allakäiguna…rahva kannatused on juba ammuilma katkenud….pugemine,võltsimine jne see on ainumalt…

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.