Keskerakonna esimehe, peaminister Jüri Ratase avaldus

Jüri Ratas

Ma armastan Eestit. Annan iga päev endast kõik, et meie rahval oleks õnnelik tulevik ning meie riik oleks tugev ja edasipüüdlik. Eesti rahvas, meie keel ja kultuur ei ole kunagi olnud nii hoitud kui praegustel aegadel. Eesti Vabariik on vaba ja sõltumatu ning meil on Euroopa Liidus ja NATOs sõbrad, kellega koos kaitseme ühiseid väärtusi, iseseisvust ja vabadust. Üheskoos ja igaüks eraldi.

ÜRO globaalse ränderaamistiku toetamine ega sellest kõrvale jäämine ei muudaks ega kahjustaks seda kõike. Samuti ei avaks see Eesti uksi migratsioonile. Eesti seab nüüd ja tulevikus oma rändepoliitika ja seadusandluse ise ning seda ei saa ega soovi keegi meile ette kirjutada. Neid seisukohti kinnitab ka Eesti Vabariigi õiguskantsleri hinnang ÜRO ränderaamistikule.

Meie Eesti on jõudnud heaoluriikide hulka, mis on suur tunnustus kõigile meie inimestele, kes on sellesse 100 aasta jooksul uskunud ning selle nimel tööd teinud ja vaeva näinud. Seda nii kodus kui laias maailmas. Meie majandus kasvab ning tööhõive on rekordiline. Me peame pingutama, et kõik Eestimaa inimesed sellest edust osa saaksid. Väärtustame iga inimest, sõltumata tema soost, vanusest, rahvusest, sotsiaalsest staatusest või elukohast.

Eesti Keskerakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa valitsus on langetanud kahe aasta jooksul väga palju olulisi otsuseid meie majanduse heaks, meie ühiskonna jõukuse ja sidususe tõstmiseks ning aastate jooksul kogunenud murekohtade lahendamiseks. Meil seisab lähikuudel veel palju tööd ees ning ühiselt tuleb vastu võtta 2019. aasta riigieelarve, mis viib Eesti elu edasi. Mul on kahju, kui laseme nüüd liig vara alanud valimiskampaanial rikkuda meie koostööd ja ühiseid saavutusi.

Eesti on tugevam kui kunagi varem ka rahvusvaheliselt. Me näitasime oma eduka Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisega suunda tervele Euroopale. Eesti kaitsevägi ja Kaitseliit, ajaloo suurim riigikaitse eelarve, liitlaste kohalolu ning koostöö tähendavad, et meie julgeolek on tagatud. Nüüd pürgime ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks, et panustada rahvusvahelise rahu ja julgeoleku kindlustamisse. Oleme 27 aastat hoidnud kindlat suunda ning seda kõike ehitanud ja edasi viinud.

Samal ajal on Eestis ja terves maailmas järjest enam valeuudiseid, hirmutamist, populismi ja poliitmängurlust. Me näeme, kuidas ausate ja töökate inimeste siirast muret kasutatakse ära nende enda hirmutamiseks ning meie kõigi ühise edu õõnestamiseks. Meie elu õõnestamiseks. Selles ei ole süüdi ainult üksikud parteid, vaid konjunkturistlikud poliitikud sõltumata erakonnast. Kahjuks oleme seda viimastel nädalatel Eestis talumatult palju näinud. Valemängus pannakse panuseks meie senine edu, maine ja töö. Hirm ja valed ei sobi liitmiseks, vaid ainult lammutamiseks.

Me teame, et 3. märtsil on Riigikogu valimised. Mul on kahju, et see paneb poliitikuid ja erakondi unustama meie inimesi ning mõtlema neist kui häältest. Reiting paneb nad hülgama riigi ja rahva huve ning vajadusel ohvriks tooma ka meie rahvusvahelise maine. Emotsioonid ja süüdistused ei aita meil keerulises olukorras selgust luua, vaid riigi juhid peavad suutma kainelt tegutseda. Just sellistes olukordades väljendub poliitikute tugevus ja kindlameelsus.

Euroopalikud põhimõtted, mille oleme oma rahvahääletusel heaks kiidetud põhiseaduses ideaaliks valinud, kohustavad meid rääkima ja rääkima, otsima ühtsust ja lahendusi. Püüdlema konsensuse poole ka siis, kui see paistab võimatuna. Sillad ühendavad, aga kraavid ja müürid lahutavad. Seepärast peame selles valimiseelses segaduses säilitama rahu ja hoidma kindlat tasakaalu. Eilne olukord, kus valitsus ei leidnud ÜRO ränderaamistiku osas üksmeelt, oli kahtlemata negatiivne, kuid ei lõhu laiemalt meie julgeoleku ning välispoliitika aluseid ja raame.

Eilne arutelu valitsuses ning koalitsioonikaaslaste tänased poliitilised avaldused näitavad, et valitsuskoalitsiooni töövõime on saanud tugeva tagasilöögi. Olen alati pidanud oluliseks, et suudaksime vajalikke otsuseid langetada, mitte raskeid küsimusi määramatusse tulevikku lükata. Olen alati pidanud oluliseks seista meie riigi ja rahva huvide eest, meie rahvusvahelise maine ja sidemete eest. Teen seda kindlasti ka praeguses olukorras. Olen valmis jätkuvalt pingutama, et leida tasakaal ning ühtsus ka kõige keerulisemates küsimustes.

Riiki ei saa juhtida ultimaatumite, solvumiste ega poliitmängudega. Ma lükkan kohe laualt maha kõik mulle esitatud ultimaatumid. Riiki tuleb juhtida vastutustundlikult, tulevikku vaatavalt ning alati ühiskonnas ühisosa otsides. Mind teeb siiralt nukraks, et Riigikogu valimiste hingus on kahjustanud valitsuse sisemist usaldust ja koosmeelt. Mõistan, et langevad toetusnumbrid ning opositsiooni rünnakud külvavad lisapingeid nii erakondade sees kui valitsuses tervikuna. Sellest tuleb aga üle olla, sest me pole keegi tulnud poliitikasse reitingute pärast.

Valitsuse usalduskriisi lahendamiseks kutsun Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Jevgeni Ossinovski ning Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi pühapäeval ühisele nõupidamisele. Meil tuleb ületada ajutised erimeelsused ning leppida kokku, kuidas me valitsusvastutust ühiselt lõpuni kanname.

17 kommentaari
  1. Kui 6 aastat ago
    Reply

    armastad Eestit, siis ära toeta igasugu välislollusi, mis on suunatud Eesti ja eestluse hävitamise vastu. Kuid võibolla armastab Jurka hoopis Estonijat?

  2. Kui 6 aastat ago
    Reply

    homme kokku tulete, siis tuleb Miksril kõrist kinni võtta ja küsida “miks sa raisk valetad rahvale?”. Miks sa tahad kõike salaja teha ja kui tõlge lauale toodi, siis oli see teadlikult valesti tõlgitud.
    Tuleb nõuda Miksri kui ministriks kõlbmatu pupujuku ja Brüsseli lakei minemakihutamist ja eluaegse keelu panekut poliitikas. Seni on Eestile kahju tehtud suuresti majanduslikult, nüüd hakkab Mikser kirjutama poliitikas oma nimele samu lollusi, mis Parts ja Palo majanduses.
    Ja kui pedesotsid siis solvuvad ega soovi oma rumaluste eest vastutada ja poevad rukkisse, siis valitsus saab vabalt valimiseni edasi kesta. Juba selle mõttega, et peded valitsusest välja saada, toetavad valitsuse jätkamist ka konservandid ja ajuvabad, ehk ka muutustevaenulikest osa. Sest mitte ühegi eesmärgiks ei saa praegu olla valitsusse minek. Ainult loll Talvik akna alt võib erand olla.
    Pededele tähendaks see suurt lööki pehmesse ja hella kohta ning oleks ka lootus, et nad valimisel saavad 4,99% või vähem.

    • Jaan 6 aastat ago

      Ratase avaldus on veidi harjumatult paatoslik, aga seal on iva sees.

      Eelkommenteerija “Kui” on aga selgelt kuskilt Sõprade Klubist, suur mure on aga see, et klubis ei tegelda sõpruse õhutamisega enam ammu… ja valetamisega ei jäänud vahele keegi peale EKRE, ja nemad mitte ühe korra, vaid vähemalt kolm.

      Ränderaamistikku ei lähe alla kirjutama lisaks hetkel segaduses viibivale Eestile veel neli Euroopa riiki. Ungari (võimul parem-autoritaarne isake Orban), Poola (võimul need parem-religioossed patriarhid, kellele kingiti ära naiste õigused, tänutäheks nõukogudevastase võitluse eest, ja kes viimati üritavad Poola riigikohtule käppa peale saada)…

      …ning Austria, koalitsioonis paremtsentristid ja parempopulistid (FPÖ), kus viimased on saanud siseministri portfelli ja viimati lugesin, et Soome SuPo ei julge Austra BVT-le enam teatud dokumente saata, kuna kardab et jõuavad otse Moskvasse ( https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005892127.html ).

      Horvaatia kohta ütlen ausalt, ei tea, mistõttu nemad kohale ei sõida. Fakt on aga, et ca. 95% riikidest võtavad selle raamistiku ÜRO reeglite järgi vastu, ja see saab _täpselt sama soovituslikuks Eestile_, kui siis, kui Kaljulaid oleks kohale läinud. Oeh.

  3. Maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Edgariga oleks pidanud Jüri sel teemal nõu pidama. Nüüd omad vitsad peksavad. Edgar on unarusse jäetud, nüüd valitsus laguneb paratamatult. Mingi austus võiks ikka kah olla.
    Riiki on vaja juhtida ikka akuraatselt. Aga seda saab teha ainumalt Edgari juhtimisel.

  4. Edgar Hundisilmalt 6 aastat ago
    Reply

    Ehh, Jüri, mõne jaoks Juuri, kraavi su ratas ikka läheb tuuri!
    Oleks sa mul Hundisilmal abiks käinud, küllap ma oleks ka võlusõnu andnud.
    Aga nüüd – puud kõik toomata ja ahjud kütmata.
    Tutkit, braat!

  5. Lugege 6 aastat ago
    Reply

    rotid, mida kitjutatakse maailmas selle “leppe” kohta:

    The conference will see the adoption of the global compact for safe, orderly and regular migration.
    It also aims to protect the safety and dignity for all migrants, regardless of their documents’ status.
    The compact vows to ease pressures on countries that welcome and host refugees, build self-reliance of refugees
    to increase of migrants crossing the Strait of Gibraltar from Morocco into Spain and from there into the rest of Europe.
    Morocco remains a transit country for refugees and migrants
    the declaration pronounces African legal migration to be a positive thing
    “Migration is a priority for all of us here” said EU Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship, Dimitris Avramopoulos. We all need to be ready to accept migration, mobility and diversity as the new norm and tailor our policies accordingly.
    The Euro-African Ministerial Dialogue on Migration and Development was founded in 2006 to contain migration from Africa into Europe
    The Second Euro-African Ministerial Conference on Migration and Development in Paris (2008) decided that “organised labour migration … represents a source of cultural and social enrichment through the human and economic exchanges”
    Rabat Process partners recognise the need to encourage and to strengthen the pathways to regular migration

    Miks Ungari vastu on: Rabat Process could lead to a fresh wave of migration, and for this reason Hungary did not join the political declaration. New migration channels must be opened and migrants cannot be differentiated based on their legal status.

    Ja mutukate sissetung jätkub üha kasvavalt: Since 1990, the number of African migrants living outside of the region has more than doubled, with the growth to Europe most pronounced. In 2015, most African-born migrants living outside the region were residing in Europe (9 million), Asia (4 million) and Northern America (2 million).
    International migration from countries in sub-Saharan Africa has grown dramatically over the past decade, including to Europe and the United States. Indeed, most years since 2010 have witnessed a rising inflow of sub-Saharan asylum applicants in Europe… In the case of Europe, the population of sub-Saharan migrants has been boosted by the influx of nearly 1 million asylum applicants (970,000) between 2010 and 2017, according to a Pew Research Center analysis of data from Eurostat, Europe’s statistical agency. Sub-Saharan Africans also moved to European Union countries, Norway and Switzerland as international students and resettled refugees, through family reunification and by other means.

    • Kõik 6 aastat ago

      on selgemast selgem.
      Igasugust mutukate sissetungi tuleb igati toetada, see olevat väärtus omaette.
      Mutukad poevad Euroopasse pudrumägede manu üliõpilastena ja perekondade taasühinemise sildi all.
      Mutukate sissetungi tuleb veelgi suurendada!
      Sissetung tuleb lugeda korrapäraseks ja see seadustada.
      jne jne
      Aga Jurka oma venekeelsete Baabajaanadega aru ei saa.

  6. Ma 6 aastat ago
    Reply

    ei saa üldse aru, miks peab kõike vastu võtma kõigi poolt ja miks üldse vastu võtma?
    Kui on kokkulepe, et vastu võetakse otsus siis, kui poolt on kõik, siis kui 1 ei ole poolt, siis otsust vastu ei võeta. Väga lihtne. Siis pole ka alust ühel hakata kaagutama, et näe, see raibe pole nõus sellega, millega mina olen nõus. Lapsikuse tipp.
    Ja kui 193-st võimalikust allakirjutajast kirjutab alla 168 või 12, mis siis? See on nende asi, las kirjutavad alla. Teised jällegi ei kirjuta ja elu läheb edasi.
    Ma ei näe siin kismal ülds emingit mõtet, eriti kui kõige kõvem kaagutaja kuulutab, et sel paberil puudub üldse õiguslik väärtus ning kedagi ta millekski ei kohusta.

    • Jaan 6 aastat ago

      Nagu näha, on arutelu paberi väärtuse üle “peale läinud”. Paberi väärtus on see, et ta väljendab mõistlikku soovi: et inimesed ühest küljest ei peaks rändama, aga kui rändavad, siis saaksid seda teha reeglite järgi, mitte suvaliselt igast august läbi pugedes.

      Paberi teine väärtus tuli täna välja ( https://www.err.ee/877782/eesti-koht-uro-julgeolekunoukogus-on-loogi-all ). Eesti on esitanud end kandidaadiks ÜRO julgeoleku nõukogusse. Kui selgub, et Eestit ei huvita rändeprobleemide viisakamaks lahendamiseks raamistiku tegemine… võivad paljud riigid arvata, et hääletame mõne muu kandidaadi poolt, keda ÜRO tegevus rohkem huvitab.

      Opositsiooni ülesanne ongi valitsus maha tuua ja ise võim saada. Kas selle hinnaks sobib mõni välispoliitiline eelis maha mängida, on opositsiooni oma mure. Ja valija mure.

    • No 6 aastat ago

      isamaareeturid küll mingi opu pole, need reedavad rahvuslust just valitsuse vilju maitstes. Paistab, et vastuolu on muus ja seda juba palju aega. Võimalik, et isamaareeturite ja pedesotside vihavaenus. Pole kuulnud, et isamaareeturid pidevalt miksrite ja assinovskitega sõbralikult kuskil lõunataks või kärajat paneks. Vana viha kestab ja vaid võim on see, mis neid koos hoiab. Nüüd kus asi kipub lõpupoole nagunii, oli vaja vaid sähvatust, et bensutünn lõhkama panna. Võimalik, et kummaltki poolt otsitult.
      Mis puutub sellesse julgeolekunõukokku kuulumisse, siis see on üle tähtsustatud. Seal pole meie tallalakkujate osa isegi oma osakaalu väärt, tehakse seda, mis ette kirjutatakse, ka Eestile kahjulikku. ÜRO on selles heaks näiteks.
      Parem oleks, kui me sinna miljoniliste altkäemaksudega üldse ei pürgiks. Seal peaks olma tähtajaline vahetud, mitte et pead kerjama kelleltki poolehoidu.

  7. mnjah 6 aastat ago
    Reply

    pakun omalt poolt lahendust. Võib-olla sellega suudate ka Valitsuse koos hoida. Viige see teema kiiresti Riigikogu suurde saali ja las Riigikogu otsustab. Hääletamine on avalik ja ma tahaks näha kes nimeliselt siis selle poolt või vastu hääletavad.Erapooletuks jääda ei saa. Praegu jääb kangesti mulje et Riigikogu vähemus dikteerib siin riigis sündmuseid ja seda ainult häälte nimel. Selle nädala sündmused näitasid et teatud jõud tahavad seda riiki lükata kaosesse. See valitsuskriis on teadlikult tekitatud ja meie õiguskaitseorganitel tuleks sisepoliitilistel arengutel rohkem silm peal hoida. See ei ole kaugeltki enam demokraatia, see on massipsühhoosi, hüsteeria ja viha külvamine. Kui ma kuulen juba raadiost kuidas sinna helistanud vanemate prouade ja härrade hääled värisevad suurest vihast, millele järgneb seosetu ja argumenteerimata vihapurse, siis on see murettekitav küll. Rahvas on ärahirmutatud ja sellele tuleks reageerida. Kui asi veelgi hullemaks läheb, siis tuleb meil tagajärgedega tegelema hakata.

    • See 6 aastat ago

      pole riigikogu otsustada.

    • mnjah 6 aastat ago

      kes dikteerib, mida ühe iseseisva riigi kõrgem organ võib otsustada või mitte? Ma saan aru et protseduurid võtavad aega, aga kui tüliõun on üleval ja paljud osapooled ei ole tulemusega rahul, siis võiks siinkohal eelistada 101 arvamust 15-le(valitsuse koosseis) Ja samas olen nõus ka sellega et kui Valitsuses konsensust ei leitud ja selline omavaheline lepe oli kunagi sõlmitud, siis ei oleks tohtinud seda loobumise otsust ka tulla. Nüüd, kus valitsuskriis käes ja Ratasel kaks jonnivat põngerjat kummagi käe otsas, tuleb nad kuidagi ära lepitada. Valitsuse lõhki laskmine mõni kuu enne valimisi oleks kingitus oravatele ja seda te tõenäoliselt ei taha, aga võib-olla mõni koalitsioonipartner seda ainult tahabki.

  8. Nii on 6 aastat ago
    Reply

    Keskerakond on ainuke erakond kes hoolib inimestest, teeb tööd selle nimel, et igal inimesel oleks siin hea elada. Aga keskerakondlasi segatakse kogu aeg.

  9. Tea 6 aastat ago
    Reply

    Ms inimesed need küll on, kes usuvad oravate ja neid teenindava peavoolumeedia valesid, vassimisi, laimu. Kas sellest on vähe, et eelmised valitsused pole inimeste heaks midagi teinud, vaesus aina kasvas, isegi ravivõimalus kohapal kaotati ära. Keskerakondlik valitsus peab need tohutud vead parandama ja edasi minema. Juba selle lühikese ajaga on palju head ära tehtud, ainult peavoolumeedia ei kajasta seda, vaid otsib vigu. Inimeste meeli mürgitatakse valedega, laimuga. Mis inimesed need küll on, kes neid usuvad. Aga kuidagi peab ju hääli saama, kui töötulemusi pole ja selleks töötab Reformi tagatuba usinasti välja valestsenaariume, et tublisid inimesi segada nende töös ja valijaid mõjutada. Pstimehe ausamad ajakirjanikud ju kirjutasid, et neile öeldase ette, mida peavad kirjutama ja keda laimama. Muidugi löödi nad töölt minema.

  10. spordisõber 6 aastat ago
    Reply

    Kahju, et Jüri omal ajal Olümpiakomitee juhiks ei saanud. See post olnuks poisile jõukohasem.

  11. Seltsimees 6 aastat ago
    Reply

    Assinovski ja Mikser tuleb paika panna ehk valitsusest pedekad minema lüüa. On ju Assinovski ultimaatum 1:1 sarnane kremli ultimaatumiga Eestile 1940.a: kui sina raisk ei tantsi minu pilli järgi, siis ma sulle raisale alles näitan!
    Kas Jurka laseb 1940.a-l korduda?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.