Tuus-Laul: tervishoiuvõrk tuleb lühemateks ravijärjekordadeks ümber korraldada

Marika Tuus-Laul

Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Marika Tuus-Laul ütles olulise tähtsusega riikliku küsimuse „Kuidas lühendada ravijärjekordi“ arutelul, et lühemate ooteaegade saamiseks tuleb ümber korraldada kogu tervishoiud.

„Tuleb luua riiklikult juhitav ja kontrollitav tervishoiuvõrk, mis tegutseb kindla planeerimise  alusel,“ ütles Tuus-Laul. „Tuleb lõpetada kasumipõhine meditsiin. Eriarstiabi ja haiglatöö peab laiemalt olema eelarveline. Võtame eeskuju põhjamaade riiklikust tervishoiust – sotsiaalsest tervishoiust.“

Tuus-Laul ütles, et tervishoiuasutused peaksid seega olema sihtasutused, mis võivad kuuluda ka omavalitsustele. „Ja tänased äriasutused peavad tegutsema ainult erakapitalil,“ märkis ta.

Tuus-Laulu sõnul tuleb kiiremas korras hakata rahastama ravitulemust, kus patsienti ravitakse kui tervikut, tulemusi mõõdetakse tervisetulemi põhjal, mitte teenusepõhiselt.

„Nii edasi ei saa enam minna, et riik pumpab eraõiguslikku turumeditsiini järjest uusi miljardeid- nii palju kui nõutakse,“ ütles Tuus-Laul. „. Tänases äripõhises meditsiinikorralduses on arstid oma vahel konkurendid. Tulus on teha aina uusi analüüse ja  aparaadiuuringuid. Küll haigekassa maksab. See kotisuu jääbki lahti.“

Tuus-Laul ütles, et juba 2006. aastal kirjutas riigikogu liige Robert Lepikson: „Kui riik keeldub mõistmast, et meditsiiniasutused ei tohi olla äriühingud, vaid peaksid olema mittetulundusühingud, kus kogu teenistus kulub sihtotstarbelisele tegevusele ehk tervishoiuteenuse osutamisele, siis pole midagi imestada, kui haigemajad on aasta lõpuks kasumis, aga  arsti juurde ja operatsioonile ei pääse –polevat raha!“

3 kommentaari
  1. Sain 6 aastat ago
    Reply

    sellest aru nii, et enam ei pea arstid teenima raha ise omal algatusel ja vastutusel 2000€ kuus, vaid saavad raudselt 3000€ eelarvest.

  2. kriibu 6 aastat ago
    Reply

    Noo! Piisab ju vaid valitsus parteis olemisest kui mingeid järjekordi enam ei ole! Sm. Toomi näitel.

  3. Tegelikkus 6 aastat ago
    Reply

    ARSTI JUURDE PÄÄSEMINE EI TAGA VEEL HEAD JA ÕIGET RAVI = ARSTI TARKUST JA VASTUTUSTUNNET,HOOLIVUST.
    Kena oleks muidugi millalgi ka tema palge ette pääseda.
    Näide – käisin 10 a vererõhukriisidega ringi, peeti hullukeseks -ärevushäireks. Kuidas sa ärev pole kui maailm ringi käib või jubedad peavalud või oksendad. Arvati migreeniks, sest vanaemal oli migreen olnud ja üks professorihärra,kes seinalt kärbseid luges kui mina rääkisin – see oli 40 a tagasi, kuuldes, et vanaemal migreen oli, ütles, et mul ka. Aga tema rohud ei aidanud. Tegelikult asi selles, et mul on vägagi madal vererõhk, mis võib aga tõusta ,jäädes tunnustatud normi ja alla seda. Niisiis leiavad arstid ,et kõik korras ! Kiirabi ka. Aga minul paha ja süda ka jukerdab. Raha ei olnud ,et rõhuaparaati osta. Lõpuks müüsin odava korteri ja sain 2 aparaati osta. Elektrooniline näitas koguaeg valesti. Liiga madalaid rõhke. Mehhaanil. aga ilmselt õigeid, kuid siis otsikumembraan logisema ja pereõde käskis üldse mitte mehh.aparaati vaadata,mis ainsana õige oligi.Pääsesin südamearsti juurde ja sain Betaloki peale. Aitab,aga mitte kriisi ajal. Riielda olen kiirabilt palju saanud, siis üks arst käskis seal uue rohu perearstilt küsida. Muide,seda ka ei öelnud mulle keegi, et Betalok võib kaalu tõsta ja suhkrut. Tõstiski ja kiiresti ,maha ei saa = MeTABOOLNE SÜNDROOM on käes. Seda muidugi ei ravita, vaid pärast diabeeti ja rühku ikka jms.mis kaasneb. Samas on mul diabeet nagunii tulemas, üks vanemaid põdes. Kirjutati teine kange rohi ka, sel jälle kõrvalmõjud, mida oma kroon.haigustega võtta ei tohiks. Istun 5 päev juba pearinglusega ja söön Betal. aga rõhk püsib sama.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.