Riigihalduse minister külastas Petserit

Minister Janek Mäggi ja isa Jevgeni

Riigihalduse minister Janek Mäggi külastas eile Setomaa visiidi käigus Petserit. Kohtumisel Petseri rajooni ja Pihkva oblasti esindajatega arutati Eesti ning Venemaa piiriülese koostöö kitsaskohti, mis puudutavad piirialadel elavaid inimesi. Minister pani küünla eestlaste kalmule Petseri luteri surnuaial.

„Teisel pool Eesti piiri elab tuhandeid Eesti Vabariigi kodanikke, kes külastavad Eestis elavaid sugulasi. Eesti poolelt külastatakse teisel pool piiri omaste haudu, aga ka ajaloolisi seto kultuuriga seotud paiku,” rääkis riigihalduse minister Janek Mäggi. „Alati ei suju piiriületus tõrgeteta. Igapäevaste murede lahendamisel tuleb keskenduda praktilistele lahendustele. Soovime, et inimesed saaksid piiri ületada mugavamalt, turvaliselt ja kiiresti. Viisad võiksid olla mitmekordsed ja kehtida kauem kui aasta.“

Ministri sõnul oli omaette vaatamisväärsus 1913. aastal asutatud Petseri Lingvistiline Gümnaasium, kus siiani on ajalooline ahiküte. „Koolis õpetatakse muuhulgas süvitsi eesti keelt ning see on väga populaarne. Petseri Lingvistilises Gümnaasiumis on 215 õpilast ning konkurss on viis last ühele kohale. Koolis käiakse kahes vahetuses – hommikuses ja õhtuses. Klasse on 14, õpilasi on kaheksast erinevast rahvusest ning ligi veerand neist on setod,“ lisas Mäggi. „Vaimustav oli kohtumine kooli eesti keele õpetaja Valli Tammega, kes õpetab koolis alates 2002. aastast.“

Delegatsioon külastas Petseri kloostrit ja selle peakirikut. Samuti käidi eestlaste ehitatud luterlikus Petseri Peetri kirikus, külastati sealset surnuaeda, Petseri linna muuseumi ning seto Varvara kirikut. Viimases võttis delegatsiooni vastu 88-aastane Eestis sündinud isa Jevgeni, kes siiani sõidab autoga ning räägib väga head seto keelt.

Riigihalduse ministri delegatsiooni kuulusid rahandusministeeriumi asekantsler Raigo Uukkivi, Eesti Pihkva konsul Triin Parts, Setomaa ülemsootska Aare Hõrn, Setomaa vallavanem Raul Kudre, Setomaa vallavolikogu esimees Rein Järvelill ning Setomaa Liidu juhatuse esimees Margus Timmo.

2 kommentaari
  1. Lõpuks 3 aastat ago
    Reply

    ometi Mäki Janekilt otsustav samm, et Petserimaa Eesti rüppe tagasi võtta.

  2. Noh 3 aastat ago
    Reply

    Janka, millal saab Печоры’st taas Petseri? Kas salakoostöölepe sai ka alla kirjutatud?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.