Jutukas doktorikraadiga siseminister

Katri Raik. FOTO: EERO VABAMÄGI/SCANPIX

Kõik uut siseministrit Katri Raiki hästi tundvad inimesed ei saa talle pahaks panna kaht asja: et ta on jutukas, kuid seejuures ei hoia oma arvamusi vaid enda teada. Alles esmaspäeval ministriametisse asunud Raik rääkis mõne päeva jooksul enne seda arvukates intervjuudes ära kõik selle, mida mõni varasem siseminister on suutnud vast kogu oma ametiaja jooksul.

Muidugi sadas Raigile kogu poliitiline koormus ja vastutus korraga sülle. Olles doktorikraadiga ajaloolasena ja Sisekaitseakadeemia rektorina vaid mõni kuu sotsiaaldemokraatide ridades, tuli tal kohe vastu võtta ka ministrikoht. Toompea lossis ametivande andmise ajal peksti Lossi platsil läbi tema erakonnakaaslasest kursusevend Indrek Tarand. Kohe selgub, kuidas vastne minister sellele reageerib.

Katri Raik on juba teada andnud, mida nende mõne kuu jooksul on siseministrina võimalik ära teha või, õigemini, kuidas jätkata eelmise siseministri Andres Anvelti pingutusi politseinike ja päästjate palgatõusu ning eripensionide alal. Viimane on muidugi üsna keeruline probleem, sest on ju senine poliitika keskendunud pigem sellele, kuidas pensionikassat eriliselt koormavaid eripensione vähemaks saada. Aga Raigil on ka politseinikekoolitajana teada, et tuhandele lähiaastatel erru minevale politseinikule on vaja leida asendajaid või motiveerida neid töötamist jätkama tänu senisest parematele boonustele.

Juba 2016. aastal avaldatud Riigikontrolli audit juhtis tähelepanu, et Eesti suurimat riigiasutust Politsei- ja Piirivalveametit ähvardab lähemas tulevikus personalist tühjaks jooksmine. Raik kirjutas seepeale Postimehe arvamusloos, et ta loodab edaspidi ametisse astuvat ka inimesi, kel on mõni muu haridus või suurem elukogemus ning politseiharidus saaks omandatud teise väljakutsena. „Praegu otsivad ametist lahkujad rahulikumat ja kindlamat elu ja sissetulekut,“ märkis ta. „Loodetavasti liigutakse edaspidi pigem oma ameti sees. Miks ei võiks pensioniealine politseinik tööle asuda häirekeskuses? Või tolliametnikust saada piirivalvur?“

Uus siseminister on ise talitanud küll teistmoodi. Ning see on teda toonud just nende eestkõnelejaks, kes paremaid ametkonnasiseseid väljakutseid ootavad.

Kn

 

7 kommentaari
  1. No 6 aastat ago
    Reply

    kuule, salapärane seltsimees Kn, kui keegi hakkab korrarikkumisel vastu ja ta rebitakse lavalt maha, siis kas ta PEKSTAKSE LÄBI? Kas selle jura on kokku soperdanud siin mingi lumehelbeke või on see tavaline ettekirjutatud tasuline vihapurse? Sama labane süüdistus nagu oleks keegi eestluse eest seisja mingi ÄÄRMUSLANE aga relvadega massimõrvarid seda pole.
    Ja miks peaks ÕIGE ehk PÕHISEADUSEST ja KARISTUSSEADUSEST lähtuma pidav minister hakkama õigustama süüdlast ja süüdistama ohvreid? See juba nagu keskbande moodi arusaam. Ma ei imesta, miks inimesed enamuses keskbandet ja pedekaid ei salli, nende poolt on ainult tiblad ja tiblastunud eestlased.
    Kujutan ette kui vastikuks läheb seltsimees/seltsinaine Kn vahetult enne põhiseadusevastast ehk ebaseaduslikku valimisfarssi.

    • mnjah 6 aastat ago

      vihapursked on rohkem ühe teise erakonna teema kes plakatitel vikatimehi kujutavad ja võllasesse köögiseadmeid riputavad. Et kõik mis on lubatud teile, pole lubatud teistele. Nii või. Ise te lõksu langesite ja nüüd on terve ilm teie hädakisa täis. Loodetavasti saate täie rauaga, et jääb pikaks ajaks meelde. Irw, räägite aina mikrofonist ja provokaatorist, aga seda, et ise olete juba 4 aastat provotseerinud ja sellega ilmselgelt vindi üle keeranud, selle jaoks silmi ega kõrvu ei ole. Nüüd tuleb vastutama hakata. Järgmisena nõuate kindlasti rahvakunsti ja rahvakuntsniku termini Põhiseadusesse viimist. Haledad olete ja ammu oleks pidanud viha ja vaenuõhutamisele jõulisemalt reageerima. See on otsene julgeolekurisk.

  2. Kui 6 aastat ago
    Reply

    konservandid poleks need aastad laulnud, oleks meil üsna sitt seis käes. Sest kõik ebaseaduslikult “valitud” banded on ju meie vastu. Nagu algul kavatsetud, oleks nüüd olnud sees tuhatkond muslimit ja neegrit, 95% neist oleks olnud ülalpeetavad ehk ise poleks lillegi liigutanud, ainult risustanud Tallinna, sest siis oleks nad kindlasti kogutud ühte kohta, et saaks moodustada eestlastevaenulikke bandesid.
    Samuti oleks meie koolides ja lasteaedades juba õpe, kuidas teise poisi türa imeda ja plika vittu lakkuda.
    Et meil kõike seda veel pole, on just konservantide teene, et need väärakused tõkestada või edasi lükata, et rahvas ajapikku ärkaks ja ise hakkaks survet avaldama. Kuid sellised närud nagu …, …, … ja teised teevad kõik eestluse hävitamiseks, neile pole miski püha.

  3. tead sina "mnjah",.... 6 aastat ago
    Reply

    Ah, et eesti rahvuse püsiajäämise eest seisjad on julgeolekurisk, aga tuhandete vankade siia smugeldamine, eriti Donetski separatiste (Y. Toom) muidugi ei ole. Vankade siiatulemist ja siin end mugavalt tundmist soodustavad just kesikud, sinusugused mölakad ja sotsid. See, et EKRE siin valjuhäälselt sõna võtab ongi viimane võimalus koondada eesti meelsed jõud hiiliva putinismi võidukäigu peatamiseks. Siin aita ammu rääkimisest, siin tulebki karjuda ja kujundlikult näidata “segasummasuvilaehitajatele” nende koht kätte. Kui meid oleks kasvõi paarkümmend miljonitki, poleks venelaste teie poolt soositud ekspansioon nii valulik, sinna lisandub ju veel sotside mustad ja moslemid, kuid hirm kaduda, tekitabki vastuseisu ja kuna meid ei kuulda siis ka vastuhaku. See, et üks täissöönud eurosaadik, ise provotseerides, sai saapaga tagumikku on väike selle kõrval kui senist eestlaste hävitamist (praegu veel vaimset vägivalda kasutades–kesikud, sotsid) jätkatakse. Teie lemmikud peksid 2007 pool linna segamini, marödeeritsedes— meie nõuame siis juba personaalselt aru ka teie iidolitelt. Kui juba on meile ette nähtud kadumine, siis uhkelt pauguga.

    • Toetuseks 6 aastat ago

      lisan, et see jalaga perssevirutamine on ajalooliselt eestlaslik, sest nii anti mõista, et sellised mujalt siiasokutatud tegelinskid pole siin teretulnud ning juba rahvalaulgi ütleb selliste kohta: “välja, välja vabariigi seest!”.

  4. ahzoo 6 aastat ago
    Reply

    mida kuradit “peksti”…ärge valetage sotsid on eesti julgeoleku,vaesusele ja rahva hävitusele viimase 4-ja aastaga veelgi hullema hoobi andnud…eesotsas nestoriga…juba haiglaslikuks läheb see kõik…tarand ronis sinna ise tüli norima jne…pole saladus et koos padariga ka “napsused” olid…aga näed sa juba salatakse ja keerutatakse asjad ümber….ja eile brüsselis toimunut ei piuksata üksi est-banania ruupor…see on allaes algus…rahvast üle sõitmine ja endid jupijumalateks pidamine…aga kuidas üldse seal brüsselis nn “tööl” ollakse kui pidevalt jõlgutakse siinmail….15 000 hambusse + veel igasugu muud lisad…

  5. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Mikser on oma pideva jänkide seljatagant sanktsioonide nõudmistega ennast naeruvääristanud ja nüüd “suurte kogemustega”siseminister veel ka võtab sõna ! Poleks iial uskunud,et sotsid saavad veel nõmedamaks minna kui Lauristini ajal !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.