Õiglane riik on eeskätt turvaline riik

Vladimir Svet


Vladimir Svet,Tallinna Kesklinna vanem

Keskerakonna valimisplatvormi keskne sõnum on lihtne, loogiline ja enamiku inimeste jaoks esmaoluline: „Õiglane riik kõigile!“ Just seda sihti pean ka mina silmas nii oma senises töös kui ka Riigikogusse kandideerides.  

Elanik, kes ausalt maksab oma riigis makse, on õigustatud selle eest ootama riigilt vastu ka teatud hulga teenuseid. Olgu nendeks siis avaliku korra tagamine, raviteenused, ühistransport või tasuta kooliharidus. Enamasti on nii, et kui kasvavad inimeste sissetulekud, siis suurenevad ka maksulaekumised. Järelikult peaks laienema ka riigi pakutav teenusevalik ja/või tõusma seniste teenustekvaliteet.

Pikkade aastate jooksul, kui Eestis määras poliitilisi valikuid Reformierakonna valitsus, hööveldati meie riiki aina õhemaks. See oligi juhtmõte: vähem riiki! Nii üha kärbiti avalike teenuste eelarvet, kuni ei jätkunud enam ei raviraha ega politseinikke korda tagama. Ja inimesed hakkasid end tundma riigi poolt hüljatuna.

Keskerakond tahab õiglast riiki, kus iga inimene, hoolimata vanusest, soost, haridusest, rahvusest ja sissetulekust, võib tunda end olulise ja kaitstuna. Vajalikku turvatunnet ei mõista me seejuures vaid kitsalt julgeoleku ja õiguskorra tagamise võtmes, vaid igasse eluvaldkonda ulatuvana – see tähendab nii töökohtade, lastehoiu, hariduse, ravi, hoolekande, ühistranspordi kui ka paljude muude eluliselt vajalike teenuste kättesaadavaks tegemist üle terve Eesti.

Kandideerides Riigikogu valimistel Tallinnas arvan, et ka pealinna elanike jaoks on turvalisus vajadus number 1. Seetõttu tahan seista selle eest, et liiklus- ja piirkonnapolitseinike arv enam kunagi ei väheneks, vaid vastupidi – suureneks.Kui patrullpolitseinikke on linnapildis sagedasti näha, siis ainuüksi juba see suurendab inimestes turvatunnet. Kesklinnas peaks olema omaette politseijaoskond, aga üle terve linna tuleks laiendada ka munitsipaalpolitsei õigusi.

See ei ole üksnes minu valimiskampaania loosung, vaid varemgi olen sama rääkinud ja kirjutanud (nt siinsamas Kesknädalas läinud suvel). Sageli pole politsei just vähese ressursi tõttu suutnud kõikjale jõuda, nii et üldise turvalisuse suurendamiseks on paratamatu neile lisaraha ja -jõudu anda. Paralleelselt tuleks suurendada munitsipaalpolitsei rolli kohalikus korrakaitses. On hulk ülesandeid, nt kasvõi tegelemine pargipingil magavate või tänaval kaaskodanikke häirivate korrarikkujatega, mida politsei asemel võiks täita mupo. Samuti peanvajalikuks tõsta nii politseinike kui ka päästjate palka, sest nende motiveeritusest sõltub väga paljude inimeste elu ja käekäik.

Ent vaadakem laiemalt: kas tunneb end turvaliselt noor pere, kus üks laps on hiljuti sündinud ja teine minemas lasteaeda? Kus ema ei jõudnudki enne lapsepuhkusele jäämist tööle minna ja isa palk on Eesti keskmine? Või mõlemal on isegi üle keskmise sissetulek, aga pere suurenedes on vajadus ka suurema elamispinna järele. Hoolivas ja õiglases riigis loodaks neile vastuvõetavad tingimused saamaks laenu, millega soetada endale sobiv kodu. Seepärast kavatsengi igati seista selle eest, et lastega pered saaksid sissemaksuvaba kodulaenu. Ühtlasi peab nii esimese kui ka teise lapse toetus suurenema saja euroni.

Needon vaid mõned üksikud näited sellest, mis on õiglane riik minu jaoks. Võib-olla on ootused eri inimestel ja sihtrühmadel erinevad, nagu ka arusaam sellest mõistest, kuid arvatavasti esmavajadused on meil kõigil sarnased. Turvatunne kuulub kindlasti nende hulka.

7 kommentaari
  1. Volodja 6 aastat ago
    Reply

    vist ei tea, et turvaline on elu siis, kui ka kurjategijad saavad puraka karistuse, mitte ei õigustata neid.
    Miks pole keskbande 2 aasta jooksul teinud midagi uue karistusseaduse kehtestamiseks, kõik kuulekad hääletamisorjad on ju käepärast võtta olnud? Et oleks kindlad karistused võrdväärse kuriteo eest, mitte nii nagu praegu, et üks läheb aastateks istuma, teine tuleb kohtust irvitades õige mehena välja. Miks Volodja oma kaasbandiitidega ei soovi korralageduste eest vastutada? Aga riigikokku tahab ronida küll, sest seal pole vaja aju liigutada, ainult 4 aastat jälgi ninamehe pastakat ja oleskle.

  2. vanaema 6 aastat ago
    Reply

    Õiglane riik—–kellele, ikka teile, kes te eestlaste kodumaa kaaperdasite, kus Korteriühistutes räägitakse ainult vene keelt, kus tihtipeale eestlane saab oma kodumaal vastuseks eesti keelsele küsimusele ;” Govorite po tšelovetški!”, kus sõna otses mõttes umbkeelne taksojuht sind mõnitab. EEstlastele on see ainus paik maailmas, kus PEAKS olema võimalus küsida eesti keeles ja saada vastuseid eesti keeles, kellele see ei meeldi—teie hiiglaslik kodumaa on üle Peipsi, kus teid ei “diskrimineerita” eesti keeles. Tulite MEIE Kodumaale nagu kährikud mägra majja, seadsite ennast sisse ja kukkusite nõudma ja ähvardama—-nagu venelastele kohane. teil peab igal pool hea olema ja teile ei lähe korda, et teistel teie kõrval halb on ja seda omaenda Isamaal.

    • Mutukate 6 aastat ago

      ülbusele saaks kiiresti ja tõhusalt piiri panna, kui katseliselt seda lindistataks ja ametnikud sõidaks kohe juurde ning kõrvaldaks taksojuhi või muu ametniku kohalt. Sest tõendid on kohe olemas.
      Kuid keskbande klikk seda teha ei taha ega tee, sest koostööleping Puutiniga nõuab eestluse hävitamist, tasa ja targu, aga süvenevalt. Seetõttu pole ka neid koolijuhte kõrvaldatud, keda juba aastaid on hoiatatud. Nad elavad ikka omas Rossija õhkkonnas ja ülbelt kusevad Eesti seaduste ja määruste peale.

  3. Ete 6 aastat ago
    Reply

    Ma leian, et see Vanaema võiks hullumajja minna, nii nõme on tema kommentaar. Keda siin süüdistada, praegused vene rahvsest inimesed pole süüdi selles, mis juhtus kunagi stalinismi ajal. Paljud vene inimesed on Eestis sündinud ja kasvanud ja peavad Eestimaad oma kodumaaks. Grusiinlasest Stalini kuriteod olid koletud, kuid vene rahvas ei vastuta selle eest. See mis tehti E.Savisaarele meenutab stalinismi kuritegusid.

    • Aga 6 aastat ago

      mis siis oleks olnud, kui vankasid oleks siia toimetatud 2 miljonit? Kas meil oleks siis olnud oma euroliiduvabariiki ja eesti keelt? Mis keel oleks siis olnud meie Ülemnõukogus ja mis keeles oleks ilmunud Среда?
      Tahan öelda, et ALATI on vastava rahvuse esindaja vastutav oma rahvusest kurjategijate tegude eest. Olgu nad vankad, kartvelid, juudid või muud. See pole päevapoliitiline, vaid PÕHIMÕTTELINE küsimus.

  4. Ele 6 aastat ago
    Reply

    Iga rahvuse seas on igasuguseid inimesi. Kui vaadata võimuvõitlust siis ajab hirmu peale kui alatuid inimesi on ka eestlaste seas. Laim, valesüüdistused, teiste tervise rikkumine võimu nimel on meil tavaline.

  5. Etele 6 aastat ago
    Reply

    Eks hull arvabki, et teised kõik hullud on, kes tema mõttemaailmast (trellidest) väljaspool on. Pigem oled mingi Dusja või Marjuša kui eestlane. See, et venelane siin sündinud on, ei tähenda, et ta muutunud on. Venelane jääb venelaseks prae või võis (nii ütlevad muide soomlased, sest ka nemad juba kannatavad venelaste pealetükkiva “sõpruse” pärast), st. venelase mõttemaailm ei muutu, Krimm on nende oma, Donbassis saab relvi, isegi tanke iseteendava kaupluse poeriiulilt, Aasovi meri on nende sisemeri, igal pool kuhu läheb venelane peab tal hea olema ja seda teiste arvelt. Sabatid 9 mail pole lõppenud ega lõpegi, nemad “vabastasid”, küsimata, kas need “vabastatud” ikka tundsid ennast “vabastatutena” ,eriti selle valgusel, kuidas algas lõputu venelaste voor siia. Balti jaam oli pidevalt täis Venemaalt saabunuid, raudhammastega räuskajaid (minu isa mälestused). Ja siinkirjeldatud korteriühistute olukord, teenindus, transpordis keelekasutus jne. pole tõesti Stalini süü ega minevikumeenutus, vaid tänapäeva reaalsus. Venelane ei muutu, kas siis revolutsiooni tehes või teiste rahvaste kodumaal elades, eirates pidevalt omaenda vanasõna ;”teise kloostrisse ära oma kommentega mine!”

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.