Balti riigid ja Soome ei jõudnud kella keeramise osas üksmeelele

Foto: Scanpix

Esmaspäeval Tallinnas kohtunud Balti riikide, Soome ja Poola transpordiministeeriumide esindajad ei jõudnud üksmeelele, millisele ajale jääda pärast kellekeeramise lõpetamist.

Eesti, Läti, Leedu, Soome ja Poola tõdesid ühiselt, et kella keeramise lõpetamise kokkulepe Euroopa Liidus nõuab veel palju koostööd, hetkel ei ole Euroopa Liidu liikmesriikide seas piisavat enamust kellakeeramisest kiirelt loobuda, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja pärast kohtumist.

“Täna ei üritatudki kokku leppida, mis aeg võiks kehtida Helsingist Varssavini,” rõhutas ministeeriumi pressiesindaja.

Euroopa Liit on otsustanud lõpetada igakevadine ja -sügisene kellakeeramine, kuid jätnud riikide enda otsustada, kas jääda kasutama praegust suve- või talveaega. Eesti olukorra teeb keeruliseks, et põhjanaaber Soome eelistab talveaega, lõunanaabrid Läti ja Leedu aga suveajale jäämist, kuigi kõik neli asuvad geograafiliselt ühes ajavööndis.

Peaminister Jüri Ratas on öelnud, et kellakeeramine suve- ja talveajale jätkub kuni 2021. aasta kevadeni, kuna varem ei jõua Euroopa Liidu riigid selle lõpetamise detailides kokkuleppele.

Eesti, Läti ja Leedu transpordiministrid kohtuvad traditsiooniliselt kord aastas, seekord olid kaasatud ka Soome ja Poola. Eesti delegatsiooni juhtis majandus- ja kommunikatsiooniminister Kadri Simson, Lätit transpordiministeeriumi kantsler Kaspars Ozoliņš, Leedut transpordi- ja kommunikatsiooniminister Rokas Masiulis, Poolat infrastruktuuriminister Andrzej Adamczyk ja Soomet transpordi- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Sabina Lindström.

Lisaks kellakeeramisele arutasid riikide esindajad Euroopa Komisjoni initsiatiivi sõjalise liikumise rahastu loomise, maanteepaketi, Brexiti ja raudteede elektrifitseerimise teemadel.

Eesti, Läti ja Leedu andsid Soomele üle ametliku kutse liituda Rail Balticu ühisettevõttega.

BNS

9 kommentaari
 1. Mitte 4 aastat ago
  Reply

  ei saa aru, miks peaks meil põtradega sama aeg olema. 1 tund on liiga väike erinevus. tegelikult oleks 2 tundi arukamgi. Või jääda ka põtradega samasse vööndisse, kuid muuta kõik sisesed kellaajad 2 tundi varasemaks. Siis me kasutaks valget aega arukamalt ja oleks talveajaga võrreldes ka kokkuhoid 8%. Suveajaga 4%. Aga meie lollpead tahavad kangesti elektri eest rohkem maksta, ehkki pärast süüdistavad teisi.

 2. Ele 4 aastat ago
  Reply

  Kas Eesti ei suuda isegi selles küsimuses midagi otsustada. Asi muutub juba naeruväärseks. Pole mingit iseseisvust. loomulikult on suveaeg parim.

 3. Muide, 4 aastat ago
  Reply

  Kalaallit Nunaadis on idarannikul Ittoqqortoormiidis kell 16.46, natuke põhjapool Danmarkshavnis 17.46, läänerannikul Nuugis 14.46, Thules 13.46. Lollis Hiinas aga on üks aeg, meieomast 6 tundi eespool nii okupeeritud Tiibetis kui ka Mandžukuos.

  • Nelly:) 4 aastat ago

   Las ma eksin kui Teie nii arvate:)Miks sa siis tõused kell 07:00?Tõuse siis kell 06:00 või kell 05:00 või kell 04:00.:)Sellel kellaajal millal päike tõuseb.Juunis tõuseb päike kell 03:05.Tööandjale ütle,et sa oled nõus tööle minema sellel kellaajal mis sinu arvates sulle kõige enam sobib.:).Paljud käivad tööl vahetustega ja kuidas nende päeva siis pikemaks venitada?Paljudel algab tööaeg kella 05:00-st ja isegi varem ning lõpeb kell 24:00-i paiku ja hiljemgi.On inimesi kes on õhtul kaua üleval ja magaksid hommikul kauem ja vastupidi.Isegi meditsiini ala spetsialistid,kes tunnevad juba põhjalikumalt,oma erialast lähtuvalt,inimese füsioloogiad,tõdevad,et õige kellaaeg on tervisele kasulik ja vale kahjulik.Elame nn demokraatias,kus on kõik lubatud,ka valetamine kuid valega on see häda,et valel on lühikesed jalad.Miks siis kella ette keerata 1 h?Miks siis 2,3,4 tundi ja niimoodi saaksime lugeda juba päeva 24+4=28 h.Oma vanust võiksime ka tuua ettepoole 10 või 20 aastat,kes siis ei tahaks olla noorem:)Mis sest,et vale:)

 4. Nelley 4 aastat ago
  Reply

  Ei tea kas põdrad ka kellaaega vaatavad?Nad elavad oma elurütmil, kooskõlas looduse seadustega.Meie kõlupead usaldavad aga ükskõik missugust kellaaega,peaasi,et see oleks neile meedia vahendusel hästi pähe tuubitud.Nagu kinnitavad teaduslikud uuringud siis umbes 80%rahvast usub meedias propageeritavat.Kelle käes on meedia sellele kuulub ka riigis võim.Rahvusvaheline aja arvestammine, kellaaeg on kokku leppeline ja seda hakatakse lugema sellest hetkest kui päike on seniidis ehk keskpäevast.See jutt,et kui keerame kellaaega ette(valeks) 1h,2h,3h,4h…,et siis on ka päev pikem on rumal väide.Ööpäeva pikkus on 24 h.Suvel on meil valget aega rohkem(22 juunis päeva pikkus 18:29 h ja öö 5:31 h.)Mis kell keegi oma toimetamistega alustab ei sõltu kellaajast vaid isiksusest ja töö andjast.Algul kui hakati kella valeks keerama oli rahvas selle vastu aga reformi pikk võimu aeg ja sellega kaasnev propaganda on teinud oma töö ning tulemused on käega katsutavad.

  • Eksid 4 aastat ago

   Kui me ärkame kell 7 ja uinume kell 23 praeguse aja järgi, siis kaotame suvel 2 tundi valgest ajast. Kui me ärkaks kell 5 ja uinuks kell 21, siis jaotuks valge aeg pea pooleks enne ja pärast keskpäeva. Sama tuleks, kui keeraks igal pool kellaajad 2 tundi varasemaks. Talvel jääks valge aeg nii või naa pimeduste vahele, sest seda on ainult 6-7 tundi, üleval oleme aga 16 tundi keskmiselt.
   Nii ongi lahendeid 2:
   1) Ajavöönd UTC+4 ja kellaajad jääks samaks;
   2) Ajavöönd UTC+2 aga kelaajad keerata 2t varasemaks.
   Aga meie lollpead kõhklevad UTC+2 ja UTC+3 vahel ning mõni tahab veel kellagi kruttida nagu seni. See on lihtsalt jube, kui eesotsas on saamatud ja otsustusvõimetud, pealegi lollid.

 5. Vaagija 4 aastat ago
  Reply

  Kuna me ida-lääne suunaliselt paikneme niikuinii erinevates ajavööndites, siis kunstlikult nüüd tekitada erinevad kellaajad ka põhja-lõuna suunas oleks ülimalt kahetsusväärne. Kas hakkame siis Valga-Valka piiril ja keset Soome lahte (tulevikus Soome lahe all!) kella keerama?

  • Unustad 4 aastat ago

   et igal üksusel selles meridiaanivööndis on oma õigus otsustada, millist aega ta tahab.

 6. u. 4 aastat ago
  Reply

  Loodusrütmi järgimine kaitseb tervist. Magada tuleb pimedas. Seega ärgata tuleb koos päikesega. Seda siis suvel kui valge aeg on pikk ja öine pime aeg lühike. Kellakeeramisega sooviti tavapärane töine elurütm loodusrütmiga rohkem kooskõlla viia. Kellakeeramise vastased hakkasid aga mingit piinlikku iba ajama, et kellakeeramine on ebatervislik. Piinlikum oleks vaid päikest süüdistada, et miks suvel nii vara tõuseb. Ja ennäe, saidki oma tahtmise. Ega kilplane ei jäta – nüüd soovivad talveaega, sest suveaeg oleks ju Moskva aeg – see oleks poliitiliselt ebaõige. Fui…

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.