Riigijuhtimine peab lähtuma talupojatarkusest

Ülo Tulik. Foto: Scanpix

Ülo Tulik, Võru Linnavolikogu esimees, Lõuna-Eesti Hooldekeskuse juhatuse liige 

Keskerakonna kaasamine riigielu juhtimisse on toonud riigi tavalistele kodanikele oluliselt lähemale. Samas on veel palju teha, et igaüks tunneks end omas riigis hästi. Selleks peavad jätkuma senised sammud ning kindlasti peavad poliitikud selgitama ja rääkima, kuidas sünnivad meie jaoks tähtsad otsused.

Just suhtlemine rohujuuretasandil on äärmiselt oluline, ja see on ka üks põhjustest, miks kandideerin eelolevatel valimistel Keskerakonna ridades. Minu aastakümnete pikkune omavalitsusjuhi karjäär on õpetanud: kus häda näed laita, seal tule ja aita! Küsimusi, mis nõuavad lahendust, on enam kui küll. Osa teemasid, mis jäänud rahvale arusaamatuks, vajavad valimisperioodil täiendavat selgitamist; kavatsen ka rahvakohtumistel neist rääkida. Olgu selleks kütuse- ja alkoholiaktsiis, ametkonda puudutavad otsused, bürokraatia vähendamisega mitte hakkama saamine.

Keskerakonna eestvedamisel on tehtud palju positiivseid riigimehelikke otsuseid. Olgu selleks siseturvalisus ja riigikaitse. Tervishoidu on antud lisaraha. Põllumehed on saanud riigieelarvest üleminekutoetust lubatud piirides ning omavalitsustele on antud suurem otsustusõigus koos lisarahaga. Haridus- ja teaduspoliitika on jätkuvalt prioriteetne. Üle ega ümber ei saa tasuta ühistranspordist, mis vaatamata mõningatele puudustele on elavdanud maaelu ja aidanud paljudel töötajatel säästa ligemale kümme protsenti palgast.

Teha aga on veel palju, et meie inimeste elujärg rahuldavaks muutuks ja et kõik tunneksid, et neist hoolitakse. See saab järgmistel aastatel toimuda ainult Eesti suurima partei osavõtul.

Väärikas vananemine

Pean esmatähtsaks, et kõikidele inimestele oleks tagatud vanemas eas väärikas elu. Olles viimased aastad töötanud erasektoris, kus pakutakse eakatele inimestele väärikalt vananemise teenust, olen õppinud hindama, kui oluline on mõista, mida tähendab toimetulek, kui raskused on varjutamas elurõõmu. Selleks, et mured ei kasvaks rõõmust suuremaks, tuleb riigil suurendada kaasarääkimisõigust.

Loodan, et uus valitsuspoliitika keskendub lahendustele, kus omastehooldajatele on tagatud vääriline toetus ja hooldekodu kohamaks ei ole ainult lähisugulaste kanda. Vajalik on rohkem laiendada koduõenduse toetust ja hooldekodukoht peab olema tagatud igale eakale, kes seda soovib. Aeg on alustada seeniorite teenusmajade loomisega, mille läbi saame tuua eakatele nii hoolekande kui ka olmeteenused lähemale.

Olles eakate probleeme näinud väga lähedalt, näen, et neid saab lahendada ainult kohalikele omavalitsustele sotsiaalhoolekandeks ette nähtud riikliku rahastamise suurendamise kaudu. Ka erakorraline pensionitõus 2020. aastal 100 euro võrra aitab kaasa probleemide lahendamisele.

Noored on tuleviku võti

Kui väärikate ühiskonnaliikmetega seotud teemade juurest liikuda edasi meie tulevikule, noortele, siis hariduspoliitiliselt tuleb kindlasti toetada õpetajate palgatõusu. Kui soovime, et hariduselus oleks meil hästimotiveeritud õpetajad, siis järgmise valitsusperioodi jooksul peab õpetajate keskmine palk jõudma 2000 euroni kuus. Noortele peredele tuleb aga anda võimalus soetada kodu ilma omafinantseeringu kohustuseta, mis kindlasti aitab vähendada nende hulgas väljarännet.

Loodan väga, et eelseisvatel valimistel hakkab üheks teemaks olema nullbürokraatia programm, mis aitab riigi tuua kodanikele lähemale. See programm on vaja käivitada jõuliselt, luues sellega eelduse ka eelpooltoodud probleemide lahendamisele. Oma kogemuste põhjal tean, et on juhuseid, kus asutuse juht kulutab kolm kuni neli päeva kuus erinevatele kontrollidele vastuseid andes, ja ühel päeval on majas olnud rohkem kui kümme inimest ettevõtte tegemisi kontrollimas. Selle energia peab aga suunama oma kodanike paremale teenimisele ning riigi usaldusväärsuse kasvatamisele. Just siin loodan oma talupojatarkusega kaasa aidata.

2 kommentaari
  1. Väga 2 aastat ago
    Reply

    naljakas ja vasturääkiv lugu. Üülu paneb kohe pealkirja TALUPOJATARKUSE aga siis teeb selle sotsialismi õnnistamisega täis. Kurb kui Üülu pole Andresest ja Pearust lugenud.

  2. Talupoeg 2 aastat ago
    Reply

    Olen jõudnud arusaamisele,et õige tarkus on see mis tuleneb aastate ehk isegi sajandite pikkustest elu kogemustest.Selline rohutirtsu kombel mättalt mättale hüplemine mingit normaalsust ei tõota.Seega tähendab ainult mõiste talupoja tarkus seda millele võib alati toetuda,

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.