Danske Bank’i Eesti filiaali sulgemise aasta

Foto:Meelis Meilbaum/Scanpix

Viimased tööpäevad on jäänud Danske Bank’i Eesti filiaali kontorites Tartus, Jõhvis ja Pärnus, mis jõuludeks suletakse. Mitteresidentide rahapesu kahtlusest piisas, et pangateenused lõppevad, töökohad kaovad ja panga töötajatel on märk küljes.

Eesti Ajalehtede Liidu liikmeslehtede peatoimetajad valisid 6. detsembril toimunud aastakoosolekul pressivaenlaseks Aivar Rehe, „kes oli varem aktiivne pressi ja avalikkusega suhtleja, kuid muutus peale Danske panga skandaali täiesti kättesaamatuks, ja skandaali algusjärgus andis ka avalikkusele eksitavat infot skandaali kohta”.

Rahapesu-kahtlusega ülekanded tulid avalikuks mullu 20. märtsil  ajalehes „Postimees” ilmunud artiklis „Eesti pankade kaudu pesti hiiglaslik kogus raha”.

Sellel perioodil Danske Bank’i Eesti filiaali juhtinud Aivar Rehe sisuliselt loobus selgitustest, kasutades kommentaaris 6 korda sõna „ebaloogiline”. Enda lahkumist ei seostanud ta Finantsinspektsiooni ettekirjutusega, vaid panga ärisuuna muutumisega – „pank muutus ettevõttepangaks”. Kahtlaste miljonite ülekanded avastanud võõrtööline Howard Wilkinson on Eestist lahkunud ja jätab juhtunu kommenteerimata, sest teda piirab pangast lahkumise järel vaikimiskohustus. Eksjuht Aivar Rehe tegutseb edasi Bigbank‘is ja väldib juhtunu selgitamist meedias. Teadaolevalt ei ole Aivar Rehe nende inimeste hulgas, kelle kohta on käimas kriminaaluurimine.

Finantsinspektsioon uuendas 6. detsembril kodulehte fi.ee, mis pressiteate järgi on „senisest kasutajasõbralikum ja mugavam”. Enam ei leia sealt tegevuse lõpetanud krediidiasutuste nimekirja ja otsingule on tundmatud sõnad Maapank, EVEA Pank, Põhja-Eesti Pank. Uuelt lehelt leiab Danske aastate uudised, kuid mitte aruandeid või aastaraamatu faile. Kui Rehe ja Wilkinson vaikivad, siis Finantsinspektsioon kustutas ajaloo(tõendid).

Danske Bank’i filiaal läheb Eestis sulgemisele, aga vastutust ei võta pangajuht Aivar Rehe ning Kilvar Kessler ja Andres Kurgpõld Finantsinspektsioonist ega ka tookordsed rahandusministrid Jürgen Ligi ja Maris Lauri Reformierakonnast.

Virgo Kruve

2 kommentaari
  1. Kardan 6 aastat ago
    Reply

    nagu Virgogi, et Danske panga koristaja enam mujal tööd ei saa.

  2. Ühed 6 aastat ago
    Reply

    lastakse lahti ja teised pannakse kinni. Miks aga Karilaiu Jannukest ja Püha Jürgenit pole vahi alla võetud?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.