Peaminister: Aafrika riikidega koostöö tihendamine on vastastikku kasulik

Kohtumine Angola asepresident Bornito de Sousa'ga. Foto: Riigikantselei

Viin, Austria, 18. detsember 2018 – Peaminister Jüri Ratas rõhutas Aafrika ja Euroopa kõrgetasemelise foorumi raames eile õhtul toimunud riigijuhtide kohtumisel vajadust tihendada koostööd Aafrika riikidega, eriti digivaldkonnas.

Aafrika riikide majandus ja rahvaarv kasvab kiiresti. Koostöö nendega, sealhulgas digivaldkonnas, pakub peaminister Jüri Ratase sõnul palju vastastikku kasulikke võimalusi. „Samuti toetab koostöö tihendamine Aafrika riikide majandusarengut ning seeläbi ka seal uute töökohtade loomist ja inimeste elujärje parandamist. Pikemas perspektiivis aitab see vähendada ka inimeste lahkumist oma kodudest lootuses leida mujal parem elu,“ lausus peaminister.

Ratas tõi esile ka Eesti ettevõtjate ja e-riigi arendajate võimalusi koostööks Aafrika riikidega. „Meil on tänu oma e-riigi kogemusele Aafrika riikidele palju pakkuda. Sealsed riigid ja ettevõtted on näidanud ka suurt huvi meie e-valitsemise ja e-lahenduste vastu,“ sõnas peaminister. „Mitmetel Aafrika riikidel on sarnaselt Eestile eeldused edukaks e-riigiks areneda. Huvi tuntakse näiteks e-kabineti, e-tervise ja laiemalt x-tee vastu,“ lausus Ratas. Peaminister tõi esile ka möödunud aasta novembris Aafrika Liiduga allkirjastatud koostöölepet e-valitsemise arendamiseks.

Eesti ja Aafrika riikide suhted on peaminister Ratase sõnul viimastel aastatel tihenenud, seda kinnitavad nii mitmed kõrgetasemelised visiidid kui ka Eesti ettevõtjate äridelegatsioonide külastused.

Peaminister Ratas kohtus foorumi raames eile ka Angola asepresidendi Bornito de Sousa Baltazar Diogoga. Kohtumisel arutati riikidevaheliste suhete tihendamist, e-valitsemise kogemuste jagamist ning Eesti kandidatuuri ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalise liikme kohale aastateks 2020-2021.

2 kommentaari
  1. Jurkal 2 aastat ago
    Reply

    väga õige. Otseliinid võimaldavad kergemini neegreid meie tiiraste naiste jaoks siia meelitada.

  2. Kui 2 aastat ago
    Reply

    Jurka sääl österreichis juba seltsimeestega Mustalt mandrilt kohtub, ehk kuulab ka järele, kuhu saaks eestlased uuele kodumaale vahetada? Neegrid tuleks siia ja meie sinna, hütike hütikese vastu. 10 aasta pärast vaataks, kuidas kummaski riigis eluke veereb. Ja kumba siis tungima hakatakse.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.